22. OBLJETNICA 121. BRIGADE HV-e NOVA GRADIŠKA

956 0

U obrani i oslobađanju RH poginulo je 156, a ranjeno 536 pripadnika 121. brigade/pukovnije

NOVA GRADIŠKA, 29. rujna 2013. -Skromno, kao nikada do sada,obilježena je

obljetnica ustroja 121. brigade HV-e Nova Gradiška. Kod spomen obilježja u Novoj Gradiški izaslanstva Brodsko-posavske županije i Grada Nova Gradiška predvođena Marijanom Štefancem i gradonačelnikom Željkom Bigovićem, te izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Policije i udruga civilnog društva položila su vijence, zapalila svijeće i izmolila molitvu za sve poginule branitelje. Predvodili su ih predstavnici Udruge roditelja branitelja poginulih u Domovinskom ratu. Vijence i cvijeće položeni su i kod spomen biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

U kratkom druženju prisjetili se organiziranja oružanog otpora agresoru, obrane Nove Gradiške i evocirali sjećanja na 536 branitelja koji su život dali za slobodnu i neovisnu domovinu na novogradiškoj bojišnici.

Priznanja za junačka djela

 

Zapovjedništvo 121. brigade HV-e preuzelo je 1. listopada 1991. godine odgovornost za ratište, obranu Nove Gradiške i vođenje oružane borbe na novogradiškoj bojišnici. Krizni štab se oslobađa ratnih zadaća i može se posvetiti logističkim potrebama branitelja na bojišnici i potrebama stanovništva koje nije napustilo svoj grad u trenucima kada je srpski agresor sve svoje oružane potencijale usmjerio na zauzimanje Nove Gradiške.

 

Predsjednik RH Stjepan Mesić odlikovao je za izniman doprinos u Domovinskom ratu i obrani domovine 121. brigadu HV Nova Gradiška visokim odličjem „Zrinski-Frankopan“. Odličje je na obilježavanju 15. obljetnice ustroja brigade , brigadiru Josipu Mikšiću, uručio predsjednikov izaslanik general-bojnik Viktor Koprivnjak.

Za uspjehe u obrani i oslobađanju RH 121. brigada /domobranska pukovnija pohvaljena je od ministra obrane, načelnika GSOS, zapovjednih područja Osijek i Bjelovar.

Dobila je za junačka djela i druga priznanja. Velik broj pripadnika 121. brigade/pukovnije odlikovan je visokim odličjima od predsjednika RH. Vidljivo je da su pripadnici 121. brigade/pukovnije dali velik doprinos u stvaranju, obrani i oslobađanju RH, a sama postrojba stekla je veliko ratno iskustvo. Najveći doprinos dali su hrvatski vitezovi koji su položili živote za našu Domovinu.

Zapovjednici 121. brigade bili su brigadir Josip Mikšić i brigadir Željko Žgela koji je bio zapovjednik i 121. domobranske pukovnije.

 

U obrani i oslobađanju RH poginulo je 156, a ranjeno 536 pripadnika 121. brigade/pukovnije.

Related Post