24. OBLJETNICA POČETKA SRPSKE AGRESIJE NA ZAPADNU SLAVONIJU

885 0

GORNJI BOGIĆEVCI, 15. kolovoza 2015. – Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, podružnica Gornji Bogićevci danas je pod motom „Da se ne zaboravi“ još jednom je obilježila 15. kolovoza 1991. godine

i 24. obljetnicu početka srpske agresije na zapadnu Slavoniju i Gornje Bogićevce.

Bila je to prigoda da se Bogićevljani zajedno s braniteljima koji su branili njihovo selo prisjete dana kada su Gornji Bogićevci prvi puta granatirani, progona iz sela i najtežeg perioda u životu koji je potom uslijedio u progonstvu.

Uzaludan je bio organiziran oružani otpor. Morali su napustiti svoje mjesto i sigurnost pronaći u progonstvo u Novu Gradišku i drugim mjestima. Mislili su da je to kratkotrajno rješenje i da će se brzo vratiti svojim kućama. Trebalo je, međutim, pričekati svibanj 1995. godine i Vojno-redarstvenu operaciju „Bljesak“ i oslobađanje okupiranog dijela zapadne Slavonije. Vratili su se u Bogićevljani u svoje selo i zatekli razrušene, spaljene i opljačkane svoje domove. Budući da nije bilo uvjeta za boravak uslijediti će period obnove kuća i komunalne infrastrukture.

I danas je sjećanje na to vrijeme evociralo bolne uspomene, posebno na ljude koji nisu dočekali povratak. Stoga su dužnim poštovanjem i zahvalom prema poginulim mještanima, ali i svim braniteljima koji su sudjelovali u oslobađanju Gornjih Bogićevaca i zapadne Slavonije položili vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Domovinskom ratu s područja općine u Gornjim Bogićevcima, a potom i kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Dubovcu, Kosovcu, Smrtiću i Trnavi. Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i na Brezinama pored stadiona NK Sloboda u spomen na poginule igrače.

Odana je i počast svim braniteljima koji su život dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Kod svih obilježja molitvu je vodio fra Ivo Brezović, župnik u Gornjim Bogićevcima, a u župnoj crkvi služio je i svetu misu zadušnicu za sve poginule hrvatske branitelje.

Kao ni jedne godine do sada obilježavanju ovce obljetnice bio je nazočan velik broj uzvanika i izaslanstava. Uz predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata bila su tu i izaslanstva ratnih postrojba koje su na novogradiškom ratištu zaustavile neprijatelja, a potom i oslobodila okupirani dio zapadne Slavonije i Gornje Bogićevce, te grada Nova Nova Gradiška i drugih jedinica lokalne samouprave i Policijske postaje Oklučani. Bio je tu i brigadir Niko Jurilj izaslanika ministra obrane Ante Kotromanovića i načelnika Glavnog stožera i generala Zbora Drage Lovrića.

U ime Općine Gornji Bogićevci i UDVDR Gornji Bogićevci pozdravili s načelnik Pavo Klarić i predsjednik udruge Ante Zdunić.

Svi su govornici, od novogradiškog gradonačelnika Željka Bigovića, Damira Matoševića i Joze Bungića do Adama Tomičića govorili o herojstvu hrvatskih branitelja, odajući počast poginulim braniteljima kao najzaslužnijim za obranu i oslobađanje domovine.

Brigadir Niko Jurilj pohvalio je spremnost branitelja da ako zatreba opet brane domovinu i naglasio je da s razvojem i sadašnjim stanjem Oružanih snaga naše granice nitko više neće proći.

– U našoj domovini dvije su komponente nešto postigle. To su hrvatski branitelji, koji su stvorili domovinu, a danas je to Hrvatska vojska koja se prva integrirala u suvremeno društvo, rekao bih zapadne Europe, postigla dakle realan rezultat i sa hrvatskom odorom i šahovnicom postala poznata u svijetu – kazao je brigadir Niko Jurilj.

UDVDR Gornji Bogićevci organizirala je prikazivanje dokumentarnog filma „Da se ne zaboravi“, autora Mije Gašparovića, a odigrana je i revijalna nogometna utakmica između ženskih nogometnih klubova Agram iz Zagreba i Katarina Zrinski iz Čakovca.

Obilježavanje 24. obljetnicu početka srpske agresije na zapadnu Slavoniju i Gornje Bogićevce završilo je druženjem.

Related Post

POLICIJA NAJAVLJUJE AKCIJU

Autor - 03/06/2014 0
SLAVONSKI BROD, 3. lipnja 2014. – Sutra, dana 4. lipnja 2014. godine, u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje, općine Gornji…

RADOST ŽIVOTA

Autor - 06/07/2015 0
GORNJI BOGIĆEVCI, 6. srpnja 2015. – Požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je 2. srpnja župu Duha Svetoga u Gornjim Bogićevcima…

Autor - 06/11/2018 0
Narodna knjižnica i čitaonica „Grigor Vitez“ Gornji Bogićevci u „MJESECU HRVATSKE KNJIGE“, a povodom Dana hrvatskih knjižnica organizira za sve…