25 GODINA MEMORIJALA „HRVATSKI SOKOLI“ LAZE: Neće zaboraviti poginule mještane i doprinos koji su dali slobodi koju danas uživaju

3408 0

Autor: Franjo Samardžić

LAZE – Posebno svečano i dostojanstveno u Lazama je bilo 2. i 3. lipnja 2018. godine. Ostati će zabilježeno da su raznim sadržajima mještani Laza 25. put organizirali Memorijal „Hrvatski sokoli“ i zajedno s brojnim gostima odali počast sedmorici mještana, hrabrih hrvatskih branitelja koji su svoje živote utkali u obranu domovine i njenu neovisnost.

Organizacijski odbor i ove je, kao i prethodne 24 godina, godine zajedno s mještanima odradio hvalevrijedan posao u čuvanju spomena na Željka Grganića, Vladu Grganića, Zvonka Novoselca, Ivicu Pavlovića, Željka Mikolčevića Darka Babića i Josipa Martinovića.

I ove se godine okupio velik broj uzvanika koje su predvodili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i brigadni general u miru Mladen Mikolčević koji je bio i izaslanih predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Bili su tu župan brodsko-posavski Danijel Marušić, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, načelnik Općine Staro Petrovo Selo Nikola Denis, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić, načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga, izaslanstva udruga proisteklih iz domovinskog rata, učenici OŠ „Vladimir Nazor“ iz Adžamovaca i brojni drugi. Treba reći da su tu bili i predstavnici NK „Graničar“ , kluba čiji su članovi bili poginuli branitelji i koji stoje iza organizacije ove domoljubne manifestacije i pijeteta prema svim hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na grobovima poginulih branitelja, a potom je u kapeli Presvetog trojstva služena misa zadušnica. Vijenci su položene i svijeće zapaljene i kod spomen obilježja poginulim braniteljima. Prvi su to učinili njihovi roditelji i članovi obitelji. Nije zaboravljen ni prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Vijenci su položeni, svijeće zapaljene i izmoljena molitva kod njegove spomen biste isprede zgrade područne osnovne škole.

Središnji događaj bila je komemorativna svečanost puna emocija, pijeteta i zahvale svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, ali i s porukama zajedništva koje treba biti temelj slobode i biljeg života.

Mještani Laza još su jednom potvrdili da ih neće zaboraviti mještane koji su poginuli u Domovinskom ratu i doprinosu slobodi koju danas uživaju.

U dva dana organizirani su brojni drugi zabavni i sportski sadržaji, a izdana je i publikacija Četvrt stoljeća sjećanja na hrvatske sokole iz Laza, čiji su autori Antun Toni Brađašević i Mladen Mikolčević.

Related Post