28. OBLJETNICA AKCIJE „ŠIRINCI 92.: Neprijatelju pokazana spremnost za napadna djelovanja i oslobađanje okupiranih teritorija

2446 0

Autor Franjo Samardžić

ŠIRINCI / REŠETARI, 3. siječanj 2020. – Danas je nadomak Širinaca i u Rešetarima obilježena 28. obljetnica Akcije „Širinci 92“. Akcija je imala velik učinak na daljnji tijek rata u novogradiškom kraju i zapadnoj Slavoniji, te pripremi akcija „Bljesak“ i „Oluja“, te bila još jedna prilika da se evociraju sjećanja na tu akciju i poginule branitelje.
Svečano obilježavanje počelo je svetom misom za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Smrtiću
U nazočnosti roditelja, djece i rodbine poginulih branitelja nadomak Širinaca, kod spomen obilježja Ivici Atlagoviću, zapovjedniku 2. bojne 121. brigade HV-e Nova Gradiška, i ostalim braniteljima koji su poginuli u toj akciji, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Isto je učinjeno i kod spomen obilježja poginulim braniteljima i biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u Rešetarima.
Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom, koju je predvodio velečasni Željko Volarić, odana je počast braniteljima koji su živote utkali u oslobođenje novogradiškog kraja, slobodnu i neovisnu Domovinu.

Učinili su to, Ivan Stipić, zapovjednik OKB-a gardijske oklopno-mehanizirane brigade pukovnik Ivan Stipić kao  izaslanik potpredsjednika Vlade RH i Ministra obrane Damira Krstičevića  i načelnika glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka ŠundovaVladimir Bergman, pomoćnik ministra za pravne i stambene poslove ministarstva hrvatskih branitelja,  kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Branko Sabo,  privremeni pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje u ime  Brodsko-posavske županije, u ime  Grada Nova Gradiška zamjenica gradonačelnika Grada Nova Gradiška Ivana Trupina i koordinator za branitelje  Vlatko Greiner, načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga i predsjednica Općinskog vijeća Milka Pertković, članovi UVTGB “Kune” ogranak Nova Gradiška na čelu s predsjednikom  Draženom Rossijem, zamjenik načelnika Policijske uprave Brodsko posavske Ivica Kovačević, načelnici Policijskih postaja Nova Gradiška i Okučani, Marin MarjanovićZrinko Kapetanić.

Naglasimo da se radi o akciji koja je neprijatelju pokazala spremnost hrvatskih oružanih snaga za napadna djelovanja i oslobađanje okupiranih teritorija. Imala je velik značaj, ne samo za novogradiško, već i ukupno zapadnoslavonsko ratište. Akcija je počela 30. prosinca 1991. godine, a završila 3. siječnja 1992. godine. Izvojevana je jednu od najznačajnijih pobjeda na novogradiškoj bojišnici, koja je imala velikog učinka na daljnji tijek rata u zapadnoj Slavoniji i pripremi akcija „Bljesak“ i „Oluja“.
U borbenim djelovanjima 30. prosinca su poginuli Stjepan Pohl iz Bodovaljaca, Ljubomir Dakić iz Davora, Davor Cvitković, Mato Kovačević i Domagoj Vukšić iz Nove Gradiške, Tihomir Dautović iz Gunjavaca i Marijan Marijanović iz Ljupine. Ranjena su 22 naša branitelja. Ivan Atlagović, zapovjednik 2. bojne 121. brigade HV-e Nova Gradiška poginuo je u Širincima 3. siječnja 1992. godine. Odlukom predsjednika RH dr. Franje Tuđmana posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana,a ukazom posmrtno je dobio čin pukovnika Oružanih snaga RH.
Svečano obilježavanje 28. obljetnice vojno-redarstvene akcije „Širinci 92“ organizirali su Odbor za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata novogradiškog kraja, Općina Rešetari i Udruga veterana 3. GBR „Kune“ Ogranak Nova Gradiška.

Related Post