Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967.–2017.

1598 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA NGRADIŠKA – Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967.–2017.

Knjiga je dr.sc. Marka Samardžije predstavljena u organizaciji novogradiškog Ogranka Matice hrvatske i Gimnazije NG 4. listopada učenicima 3. i 4. razreda ove škole, kao i svim zainteresiranima koji su se ovom događaju odazvali. Upriličen je u povodu 50. obljetnice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, nastale u Matici hrvatskoj, a objavljene u kulturnome tjedniku Telegram 17. ožujka 1967.

O knjizi, koja na jednom mjestu okuplja različite tekstove, izbor iz važnih dokumenata, komentara, osuda i zaključaka nastalih neposredno nakon objave Deklaracije govorili su dr.sc. Krešimir Mićanović i priređivač dr. sc. Marko Samardžija.

Deklaracija je sročena kao amandman u okviru javne rasprave o promjenama Ustava SFRJ te poslana na odobrenje brojnim relevantnim ustanovama bivše države, upozoravajući na položaj svih ravnopravnih jezika i njihovu dostojnu primjenu na svim instancama, rekao je, među ostalim, profesor Mićanović.

Među okupljenim tekstovima najviše je onih što su ih potpisali političari, a tek potom dolaze tekstovi književnika i jezikoslovaca, što govori da je Deklaracija bila prvorazredno političko pitanje, dodao je također Mićanović.
„Teško je i gotovo nemoguće razumjeti nastanak i značenje Deklaracije bez poznavanja anatomije političkog sustava SFRJ i političkih događaja koji su se u to doba odvijali“, rekao je priređivač Marko Samardžija, naglasivši da je knjiga zamišljena i pripremljena kao podsjetnik i povijesna čitanka za šire čitateljstvo.

U ime domaćina goste i okupljene su na ovom kulturnom događaju pozdravile i zahvalile im prof. Ljiljana Ptačnik, ravnateljica NG Gimnazije i dopredsjednica novogradiškog ogranka Matice hrvatske i prof. Vjekoslava Bagarić, predsjednica Matice, ujedno poklonivši gostima Matičin “Godišnjak”.

Related Post

OŠ LJUDEVITA GAJA NOVA GRADIŠKA

Autor - 19/02/2013 0
11. veljače na svečanosti proglašenja naj športaša i najboljih školskih klubova Brodsko-posavske županije u Slavonskom Brodu naš Školski športski klub…