3. LET S GAVRANOM: Dvodnevno druženje s Mirom Gavranom

1225 0

NOVA GRADIŠKA, 22. studeni 2017. – Sinoć je otvoren 3. „Let s Gavranom“, kazališno- književni festival koji je ove godine i filmski. Otvorio ga je gradonačelnik Vinko Grgić ističući njegov veliki značaj za Novu Gradišku. Posebno se zahvalio Miri Gavranu koji, kako je naglasio, nije zaboravio svoj kraj i Novu Gradišku, koju promovira i kojoj se stalno vraća.

3. „let s Gavranom“ počeo je otvaranjem izložbe o književno-kazališnom stvaralaštvu Mire Gavrana od prvog do trećeg „Leta s Gavranom“ Izložbu je to knjiga i plakata iz bogatog fundusa Zavičajne zbirke Gradskog muzeja i samog autora.

-Nakon dvije uspješne dokumentarne izložbe u sklopu 1. i 2. književno-kazališnog festivala Let s gavranom 2015. i 2016. godine, ovogodišnja izložba naziva Gladni ste knjige? na simboličan način prikazuje kuhanje jednog pisca. Prostor predvorja Doma kulture preobražen je u Mirinu kuhinju u kojoj se serviraju knjige, rečenice, riječi, slova, a kao najvažniji sastojci ponuđene hrane uz, naravno, ideju, ističu se mašta, ljubav, ljubav i opet – ljubav.

Knjiga je servirana… upravo se okupljanjem oko stola, slavljenjem obiteljskog objeda i zajedništva želi naglasiti i osvijestiti potreba čitanja u obitelji koja je jedan od ključnih dionika osobnog razvoja svakog pojedinca. Uz razvoju navika za stolom, pozvani smo i na unapređivanje čitalačkih navika unutar obitelj, a naročito prenošenja istih na najmlađe dobne skupine. Na tom tragu je i otvoreni hladnjak pun knjiga koji poziva na konzumaciju istih uvažavajući dječju ljubav prema slasticama i onu Ujevićevu kako „knjiga nije hrana, ali je poslastica“ – navela je, uz ostalo,prof. Danijela Juranović autorica izložbe i ravnateljica Pučkog učilišta MAR.

Pozdravljajući okupljene na otvaranju prof. Biljana Dakić, zahvalila se svima koji su u protekle dvije, i ove godine, dali doprinos da se Let s gavranom događa u Novoj Gradiški. Posebno se zahvalila Miri Gavranu.

-Preletio je Gavran mora i oceane i umrežio ljepotom i dobrotom cijeli svijet kao vjesnik kulture naše domovine i svoga i našeg malog ali lijepog i važnog grada. Odabran je za prestižnu nagradu dr. Alojz Mock – Europaprise 2017. koja će mu biti dodijeljena 29. prosinca u Beču za promoviranje europskih vrijednosti i jedinstva u javnom sektoru, poslovanju i kulturi. Nekoliko dana prije nego mu u Hrvatskom kulturnom klubu u Zagrebu, 27. studenog, bude dodijeljena velika i važna godišnja nagrada za promicanje hrvatske kulture u svijetu, jedan od najizvođenijih hrvatskih dramatičara u svijetu i najprevođeniji hrvatski književnik poletjet će s nama, novogradiškom publikom, učenicima osnovnih i srednjih škola i lanovima Fun kluba Miro Gavran na treće, Letu s Gavranom. Ovaj dvodnevni književno-kazališni festival ove godine i književno-filmski, posvećen je njegovom liku i djelu, 21. i 22. studenog bit će obilježen zanimljivim sadržajima za djecu i odrasle – kazala je prof. Biljan Dakić, ravnateljica Gradske knjižnice Nova Gradiška.

– Zahvalan sam svima koji sudjeluju u organizaciji 3. leta s Gavranom, a drago mi je da su s nama gosti iz Praga. Film koji ćemo vidjeti ne govori samo o meni, nego o svima nama, o ljudima u mom životu i onome što se ovdje događa. Film nije zanimljiv samo sada. Kao dokument smatram da će biti zanimljiviji za 10, 20 ili 30 godina kao dokument vremena. Zahvala autoru Zdravku Fučeku i Vladimiru Brbardiću, uredniku dokumentarnog programa HRT-a – kazao je Miro Gavran.

Na otvaranju 3. Leta s gavranom i pretpremijeri dokumentarnog filma „Miro Gavran“ bili su František Karoch, producent Gavranfesta u Pragu i Jana Krasna, prevoditeljica Gavranovih djela.

Organizatori ovog iznimnog kulturnog događaja su Gradska knjižnica Nova Gradiška, Pučko otvoreno učilište MAR i Turistička zajednica Nova Gradiška, a pokrovitelji Grad Nova Gradiška i Brodsko-posavska županija.

Related Post