30 GODINA PRIJATELJSTVA – NOVA GRADIŠKA UGOSTILA PRIJATELJE IZ HERZOGENAURACHA

1418 0

NOVA GRADIŠKA, 1. listopada 2010. – Programom dobrodošlice koji su Gradska limena glazba i Mažoretkinje sinoć priredili ispred zgrade gradske uprave za goste iz perijateljskog njemačkog grada Herzogenauracha započeo je novogradiški dio obilejžavanja 30 godina prijateljstva između gradova Nova Gradiška i Herzogenaurach. Prijetelji iz

Njemačke su u uzvratni posjet došli sa svojim glazbenicima i slikarima.

U zgradi bivše robne kuće otvorena je izložba slika članova Umjetničkog i kulturnog društva Grada Herzogenauracha. Nazočne je u ime Gradskog muzeja pozdravila Marija Mihaljević, a o postavu govorio Miroslav Pišonić, koji je zajedno s Gordanom Bjelićem obavio postav izložbe. Izložbu je otvorio gradonačlenik Josip Vuković.  

S Herzogenaurachom nas veže trideset godina prijateljstva i uspješne suradnje. Pokazuje to i ova izložba pod imenom „Ljeto“ , kojom se predstavlja više umjetnika ovog nam prijateljskog grada.

Oduvijek je poznato da su umjetnost i umjetnici svojevrsni korektiv društva. Umjetnost približava umjetnike samome sebi, ali i drugima. Svako je umjetničko djelo (bilo ono figurativno ili apstraktno) autoportret umjetnika, ali i portret onoga koji ga promatra i doživljava. Prepustimo se onda doživljaju – imajmo povjerenja u umjetnost – kazao je Miroslav Pišonić.

Svirajući na otvorenju izložbe Novogradiščanima su se prvi puta predstavio glazbeni sastav „Heckenmusikanten“.  

Gradonačelnik Josip Vuković za goste je u Vatrogasnom domu organizirao prijem, pozdravio ih i govorio o prijateljstvu koje traje punih 30 godina. Nazočnima se obratio i German Hacker, gradonačlenik Herzogenauracha i obradovao novogradiške vatrogasce uručivši im vrijednu vatrogasnu opremu. Gostima su podijeljeni progodni pokloni i knjiga 30 godina prijateljstva. Istaknimo da su prigodne poklone dobili Marko Lončar, čovjek koji je bio pokrenuo kotač prijateljstva prije više od 30 godina i Hans Lang, gradonačelnik Hezogenauracha (sada u mirovini) koji je punih 30 godina gradio prijateljstvo između dva grada i njegovih građana. Prigodan poklon dobio je i Perica Lončar, predsjednik Kulturno-sportskog društva „Croatia“ u kome je pokrenuta inicijativa za uspostavljanje privih konatakata između Nove Gradiške i Herzogernauracha, a potom i brojnih kulturnih i sportskih susreta , susreta društava, klubova i pojedinaca. 

German Hacker                                     Josip Vuković

 

Glazbeni sastav „Heckenmusikanten“ danas je održao koncert u centru grada. Tijekom dana gosti iz Herzogenauracha upoznati će okolicu Nove Gradiške. Posjetiti će Franjevački samostav u Cerniku i Posavsku poučnu cestu gdje će na ribnjaku Palijan degustirati slavonske delicije, vino i rakije, a u klušaonici domaćeg piva kod obitelji Bošnjak u Sičicama degustirat će domaće pivo.

Druženje s gostima iz Herzogenauracha završiti će danas na kulturno-umjetničkom programu „Susret prijatelja“ u Društvenom domu.

Izložbu svakako treba doći i što prije vidjeti jer je otvorena samo do 3. Listopada.

 

Related Post

TJEDAN NENASILJA

Autor - 29/05/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 29. svibnja 2014. – Danas je na središnjem gradskom trgu i Ulici slavonskih graničara u okviru Tjedna nenasilja,…