DAN DRŽAVNOSTI: Obilježen najveći hrvatski praznik i simbol uspostave hrvatske države, slobode i demokracije

2024 0

Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 29. svibanj 2020. – Hrvatska danas slavi Dan državnosti Republike Hrvatske, najveći hrvatski praznik i simbol uspostave hrvatske države, slobode i demokracije. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima i biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana Novogradiščani su se prisjetili 30. svibnja 1990. godine i konstituiranja prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora.
Vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Grada Nova Gradiška koje su predvodili gradonačelnik Vinko Grgić i predsjednica Gradskog vijeća dr. Ljepša Rakas Vujčić, Brodsko-posavske županije, Policijske postaje Nova Gradiška, udruga i društava, gradskih i županijskih institucija i ustanova.
Minutom šutnje i molitvom, koju je predvodio velečasni Branko Gelemanović, odano je dužno poštovanje i zahvalu svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, koji su najzaslužniji što danas imamo slobodnu i neovisnu Domovinu, te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

30. svibnja – Dan državnosti

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.
Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.
Od donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora. Donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.

Related Post