4. SMOTRA KULTURNOG STVARALAŠTVA ZAPADNE SLAVONIJE

939 0

OKUČANI, 16. studeni 2015. – Četvrta Smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina zapadne Slavonije u Okučanima je održana je 14. studenoga u organizaciji SKD „Prosvjete“ Pododbora Okučani,

a pod pokroviteljstvom općine Okučani i županije Brodsko-posavske.

 

U kulturno umjetničkom programu, uz domaćine, sudjelovali su i : KUD „Mladost“ iz Zalužana u BIH, Češka Beseda Sređani kod Daruvara, SKD Prosvjeta Pododbori Mali Gradac kod Gline, Viškovo kod Rijeke, Voćin, Virovitica, potom Zajednica Mađara Daruvar, KUD Tkanica Okučani, Ukrajinsko kulturno prosvjetno društvo „Ukrajina“ Slavonski Brod.

 

Uz folklor, pjesmu, ples, narodne nošnje, dio kulturne baštine prezentiran je i rukotvorinama, različitim suvenirima, kao i tradicijskom gastro ponudom. Izlagali su: Matica Slovaka Našice, Zajednica Talijana Lipik, domaćin SKD „Prosvjeta“ Okučani, Udruga žena „Iskra“ Novska i Češka beseda Sređani.

 

Brojnim posjetiteljima riječi dobrodošlice uputio je načelnik općine Okučani Aca Vidaković i tom prigodom, među ostalim, istaknuo kako su nacionalne manjine bogatstvo, a općina Okučani izuzetno pozitivan primjer suživota u RH. Također je istaknuo kako bi Vlada RH i njezina tijela trebala povesti više brige i za rad ovakvih Društava koja vrijedno rade i doprinose zajednici kao što je to, kako je rekao, SKD „Prosvjeta“ u Okučanima, izdvojiti više sredstava. -Općina Okučani izdvaja za njih koliko može, ali oni su udruga koja ne djeluje samo na području naše općine nego puno šire i zato nismo ni u zakonskoj mogućnosti izdvojiti više- rekao je načelnik Aca Vidaković.

 

U ime domaćina obratio se i predsjednik SKD „Prosvjete“ Pododbora Okučani, Nikola Lončarević te naglasio kako je cilj održavanja ovakve manifestacije pokazati kulturnu baštinu koju njeguju pripadnici nacionalnih manjina jer su one bogatstvo svakoga društva i zajednice u kojoj žive pa tako i RH.

 

Program Smotre pratili su, među ostalima, i zamjenik načelnika Mario Bokulić, predsjednik Općinskog vijeća općine Okučani Ivica Pivac, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić, dožupan Požeško-slavonske županije Miroslav Grozdanić, kao i Veljko Džakula, član Glavnog odbora SKD „Prosvjeta“.

Related Post