275 0

NOVA GRADIŠKA – Sukladno preporuci Međunarodnog savjeta muzeja – ICOM-a, Međunarodni dan muzeja obilježava se u muzejima širom svijeta od 1977. godine, i to svake godine na dan 18. svibnja. Uključujući se u obilježavanje Međunarodnoga dana muzeja 2018., hrvatski muzeji će 38. puta potvrditi svoje pripadanje međunarodnoj muzejskoj zajednici i aktivno će sudjelovati u promociji svoje djelatnosti. Trajni cilj ove manifestacije je prezentirati osuvremenjene poveznice muzeja i zajednice, kulturnog krajolika i prirodnog okruženja u kojem djeluje.U tom kontekstu ICOM nas svake godine iznova potiče na preispitivanje muzejske djelatnosti i traženje novih odgovora na izazove suvremenog društva, osmišljavajući uvijek novu preporučenu temu za moto Međunarodnog dana muzeja. Kako je 2018. godina,godina u kojoj se slavi Europska kulturna baština, tako je ICOM (Svjetsko vijeće muzeja) predlažilo temu za Međunarodni dan muzeja: HIPER-POVEZANI MUZEJI: NOVI PRISTUPI, NOVA PUBLIKA, KOJA NAGLAŠAVA POTREBU MUZEJA DA BUDE OTVOREN I POVEZAN SA DRUŠTVOM U PROŠLOSTI, SADAŠNJOSTI I  BUDUĆNOSTI.

Pojam hiper-povezanosti nastao je 2001., a označava mnogostruke oblike današnjih komunikacija, od osobne, preko telefona i mobilne telefonije/smartphones, do brojnih mogućnosti koje pruža Internet, a među kojima su sve popularnije razne društvene mreže. Globalna digitalna mreža veza svakim danom postaje sve složenija, raznovrsnija i u isto vrijeme nudi višu razinu integriranja sadržaja.

Gradski muzej u Novoj Gradiški se nalazi u središtu grada i dio je naše i vaše lokalne zajednice. Zbog toga je važno da se međusobno povežemo, kroz nove pristupe u želji za širenjem naše muzejske obitelji. Baština koju muzej čuva je baština svih građana i u širem kontekstu riječi, baština naše domovine, Europe i svijeta.

U želji za što boljom informiranosti građana otvorili smo internetsku Facebuk stranicu pa vas pozivamo da nam se pridružite

U petak 18. svibnja u suradnji s nižim razredima Osnovne škole „Ljudevit Gaj“ iz Nove Gradiške održat će se radionica pod nazivom SVILU PRELO ZLATO MATERINO. Kroz radionicu će učenici čuti priču o novogradiškoj svili, pa pozivamo sve zainteresirane građane da nam se pridruže u petak u 12 sat.

Related Post

Šišanjem uz njih!

Autor - 13/04/2011 0
U subotu 16.04 u našem gradu, Novoj Gradiški u ulici Slavonskih Graničara (Korzo) s početkom u 10 sati, održat će…