70. OBLJETNICA STRADANJA ZRINA

839 0

NOVA GRADIŠKA, 18. rujan 2013. – U povodu obilježavanja 70. obljetnice stradanja Zrina i sjećanja na 505. godišnjicu rođenja Nikole Šubića Zrinskog članovi Ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradiški, zajedno s udrugama

proisteklim iz Domovinskog rata: Hrvatskih branitelja 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, Nezavisnih dragovoljaca, roditelja poginulih branitelja i udovica poginulih branitelja, sudjelovali su u mimohodu hrvatske časti, na misnom slavlju koje je predvodio sisački biskup mons. dr. Vlado Košić i komemoraciji žrtvama Zrina.

 

Nakon sedamdeset godina konačno je najavljen početak rješavanja ove sramotne nepravde jer je ovih dana vraćeno prvo zemljište gdje je stoljećima stajala župna crkva Našašća Svetog Križa. U svrhu vraćanja sakralnog identiteta povijesnom hrvatskom mjestu i župi Zrin na istom mjestu sagradit će se nova crkva.

Nadamo se da je došlo vrijeme za istinu i pravdu za sve Zrinjane koje su 1943. partizansko-četnički “oslobodioci” pobili ili rastjerali a 1946. nova komunistička vlast još im “konfiskovala” svu nepokretnu i pokretnu imovinu kako se ne bi imali kamo vratiti. (JO)

 

Related Post