90 GODINA DVD-a REŠETARI: U 4 države djelovali su dragovoljno i humano i svi su ih trebali

759 0

Autor Franjo Samardžić

REŠETARI – Od 1930. godine rešetarački vatrogasci su dio velike vatrogasne obitelji u Hrvatskoj. Nadasve humane obitelji, ali i obitelji koja je, osim čuvanja od vatre privatne i društvene imovine, tijekom 90 godina dugog djelovanja svojoj užoj i široj zajednici činila puno toga dobrog.

-Tko svoju domovinu, svoj narod ljubi, taj se veseli njezinu napretku, taj ga po najboljoj mogućnosti podupire te prenosi na oltar domovine osobne svoje žrtve. To je zahtjev patriotizma. A vatrogastvu je divna i upravo zamjerna zadaća: da čuva narodna blagostanja od požara i po tom diže gospodarstvo domovine, pak braneći i život čovječji, vatrogastvo je svojim čovjekoljubljem eto ponajčvršća poluga humanizma…piše VATROGASAC, prvi vatrogasni časopis u Hrvatskoj, Rijeka-Trsat 1892. godine.

Pod vatrogasnim geslom „Vatru gasi – brata spasi“, ne pitajući čije gori, izlazak na požarišta bila je glavna zadaća DVD-a Rešetari, a da bi ona bila uspješna, morali su za to stvoriti uvjete. Ponajprije dobro se opremiti, pomlađivati vatrogasni kadar, najmlađe dobro obučavati vatrogasnim vještinama i uporno 90 godina nastavljati vatrogasnu tradiciju. Udovoljiti uvjetima suvremenog vatrogastva, biti dobro opremljeni i pratiti trendove suvremene vatrogasne tehnike, nije bilo nimalo lako jer je novca uvijek nedostajalo. Ne smije se zaboraviti da su, od osnivanja društva pa sve do današnjih dana, brojni dobrotvori pomagali njegov rad i nabavku opreme.

U proteklih 90 godina rešetarački vatrogasci i brojni dobrotvori koji su podupirali njihov rad ulagali su napore da društvo prebrodi sve teškoće, dobro se opremi, a njegovi članovi budu spremni brzo izaći na intervenciju i zaštititi imovinu od vatre, sanirati posljedice poplave i olujnog nevremena i pomoći ljudima u svim nedaćama koje ih iznenada zadese.

DVD Rešetari je postalo, a to je i danas hvalevrijedno i priznato dobrovoljno vatrogasno društvo. Nije bilo lako djelovati, posebno opremiti društvo i vatrogasce za brze intervencije.
U 90 godina postojanja društvo je djelovalo u tri države i ratnim uvjetima. Osnovano je u Kraljevini Jugoslaviji. Njenim raspadom 1941. godine i osnivanjem Nezavisne države Hrvatske, djeluje u toj državi do 1945. godine kada se osniva Federativna Narodna Republika Jugoslavija, koja 1963. godine mijenja ime u Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija.
Rešetarački vatrogasci morali su se prilagođavati društvenim uređenjima i državama. Bez obzira na države vatrogasce su svi trebali što dovoljno govori o značaju koji je uvijek imala dobrovoljna vatrogasna djelatnost. U svim političkim i ratnim okolnostima vatrogasci su uvijek djelovali jednako, dragovoljno i humano. Bili su jedna od karika u lancu hrvatske vatrogasne obitelji u proteklih 90 godina i s tim se ponose.
Nažalost, nisu u DVD Rešetari sačuvani svi materijalni dokazi toga vremena, od pisanih dokumenata, priznanja društvu i vatrogascima kao pojedincima, do tada korištene tehnike i opreme vatrogasaca.
Ono što je ostalo danas je svjedok proteklog vremena. Uz prvu vatrogasnu špricu „Magirus“, sanduk za špricu i kola „Marija“ koja je vukla konjska zaprega, sačuvali su dio dokumentacije, dio stare opreme, odličja i priznanja dodijeljena društvu i vatrogascima pojedincima s kojima se danas ponose.

Od 1991. godine i osnivanja neovisne i demokratske Republike Hrvatske okreće se nova povijesna stranica u povjesnici DVD-a Rešetari.

Prvi predsjednik DVD-a Rešetari bio je IVAN BUINJEVAC. U proteklih 90 godina predsjednici su još bili ALOJZ GOSPOČIĆ, IVAN HODAK, MATO BUDIĆ, ANDRIJA POLENIK, ANTUN GOSPOČIĆ, ĐURO MARČEVIĆ, a od 2015. godine predsjednik je KREŠIMIR KNEŽEVIĆ.

Od 1991. godine i osnivanja neovisne i demokratske Republike Hrvatske okreće se nova povijesna stranica u povjesnici DVD-a Rešetari.

Velike promjene događaju se u posljednjem desetljeću. Općina Rešetari kao jedinica lokalne samouprave, njena predstavnička vlast kroz Općinsko vijeće i predsjednicu MIlku Perković i izvršna vlast na čelu s načelnikom Zlatkom Agom, postali su više nego odgovorni partneri rešetaračkim vatrogascima uviđajući značaj koji DVD Rešetari ima za mjesto i rešetarački kraj. Nabavljana su vatrogasna vozila i druga oprema, a najbolji dar u slavljeničkoj godini koji će dobiti obilježavajući 90 godina postojanja i rada je novi vatrogasni dom i spremište.

Na čelu DVD-a Rešetari danas su Krešimir Knežević, predsjednik, Antun Jug, zapovjednik i njegovi zamjenici Hrvoje Đukić i Danijel Knežević.
Uz predsjednika i zapovjednika u Upravnom odboru su Sanja Kolaković (tajnica), Ivana Prpić (blagajnica) Željko Kunf, Hrvoje Đukić, Ivan Prpić i Darko Piškulić.

Nažalost, zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera planirano rođendansko slavlje moralo je biti odgođeno za neko drugo sigurnije vrijeme.

Related Post

Autor - 07/03/2017 0
Hrvatska udruga za igre na sreću (HUZIS)  je u okviru aktivnosti društvo odgovornog priređivanja igara na sreću te sudjelovanja u…