95 GODINA GIMNAZIJE NOVA GRADIŠKA

726 0

Gimnazija je značajan i nezaobilazan dio identiteta Nove Gradiške kao grada, građen u miru i ratovima, te raznim društvenim i političkih uređenjima.

 

NOVA GRADIŠKA, 7. veljače 2014. – Okupljanjem u gradskoj vijećnici 31. siječnja je počelo obilježavanje hvale vrijedne obljetnice Gimnazije Nova Gradiška, prosvjetiteljske ustanove koja je u 95 godina svog djelovanja bila nezaobilazno mjesto, ne samo u prosvjeti i obrazovanju, već i mjesto kulturnog i političkog života u Novoj Gradiški. U njenim klupama sjedili su danas brojni stručnjaci u raznom oblastima života, eminentni profesori, novinari, poznati kulturni djelatnici i umjetnici.

 

Gimnazija je značajan i nezaobilazan dio identiteta Nove Gradiške kao grada, građen u miru i ratovima, te raznim društvenim i političkih uređenjima.

Okrugli stol, koji je vodila mr. Ljiljana Lukačević, zamjenica gradonačelnika, a nekada učenica Gimnazije, bila je prilika da po prvi puta u slavljeničkoj godini, o događanjima koji su obilježili povijest Gimnazije, uz mr. Lukačević, govore prof. Goran Šarić, ravnateljica Gimnazije prof. Nada Peleh, novinar Berislav Jelinić, prof. Dubravko Mačešić i prof. Marijan Bušić.

 

Gimnazija u Novoj Gradiški utemeljena je naredbom Povjerenstva za prosvjetu i bogoštovlje u Zagrebu 31. siječnja 1919. godine. Sve vrijeme radi u zgradi sagrađenoj 1896. godine. Zgrada je obnovljena je nakon Domovinskog rata. Nekoliko se godina čeka na obećanu temeljitu unutarnju obnovu i dogradnju, te izgradnju sportske dvorane.

Gimnazija Nova Gradiška proglašena je 2002. godine međunarodnom eko-školom. Status je izboren pod motom Voda izvor života – škola kao izvor znanja.

Related Post

ZAVRŠNA KONFERENCIJA IPA PROJEKTA

Autor - 13/09/2013 0
Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška kao nositelj projekta i Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod (kao projektni partner) dobitnici su donacije Europske unije…

FORUM ZA SLOBODU ODGOJA

Autor - 07/10/2013 0
Nastavnici/ce, uključite se! Forum za slobodu odgoja poziva sve učitelje i nastavnike u Hrvatskoj na aktivan doprinos raspravi o novoj…