50 GODINA EČEKTROTEHNIČKE I EKONOMSKE ŠKOLE NOVA GRADIŠKA

1115 0

NOVA GRADIŠKA, 20. veljače 2016. – Bilo je jučer puno zadovoljstva i ponosa u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi. Jednako su slavili sadašnji i bivši zaposlenici, učenici, članovi Školskog odbora i Vijeća roditelja,

ali i svi oni koji su u proteklih 50 godina doprinosili da ta škola bude, kako je naglasila Anica Vukašinović, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i šport Brodsko-posavske županije, ne samo mjesto u kojem se ostvaruju propisani nastavni planovi i programi, odnosno obrazuju učenici, već i mjesto u kojem se promiče odgojne, životne, tradicijske i kulturne vrijednosti novogradiškog kraja.

Povodom 50. obljetnice postojanja  okupili su se u  dvorani Doma kulture.  Na svečanoj priredbi evocirali su sjećanja  i govorili o povijesti škole,  svirali i pjevali, recitirali i  plesali. Sve ih je pozdravila ravnateljica Sanja Miller  Zoričić, a o povijesti škole i  njenom osnivanju govorili su Petar Matajčević i prof.  Joco  Šućurović, jedan od osnivača.

-Povodom ove obljetnice škola je izdala monografiju u kojoj smo nastojali opisati sve promjene koje su se događale   u školi, od njenog nastanka 1965. godine do danas.  U pripremanje monografije uložili smo mnogo truda. Uz monografiju u povodu obljetnice osmišljen je i novi logo.

Današnja škola se kroz godine   postojanja razvila u kvalitetnu, prepoznatljivu i cijenjenu školu  u kojoj se obrazuju učenici u smjerovima tehničar za računarstvo, elektrotehničar, tehničar za elektroniku, tehničar za električne strojeve s primijenjenim računarstvom  i komercijalist.

Škola ima 350 učenika i 52 djelatnika od kojih je 40 nastavnika. S ponosom mogu istaknuti, što se nastavnog kadra tiče, da nastavu vode nastavnici koji svojim znanje nastoje  na kvalitetan način prenijeti učenicima  vođeni mišlju da svako dijete može uspjeti ukoliko se primijene odgovarajuće metode i postupci. Ne stojimo na mjestu. Nastojimo stvoriti dinamično okruženje  uvođenjem novih aktivnosti, programa i projekata  koji su temelj za svijetlu budućnost škole – kazala je ravnateljica Sanja Miller  Zoričić, dodajući  da se, između ostalog, ponose izvannastavnim aktivnostima kroz brojne radionice i natjecanja, te nastoje  uključiti u europske projekte.

Nije propustila zahvaliti na  adekvatnoj  potpori   Brodsko-posavske županije i Grada Nova Gradiška,    koji  pružaju financijsku i stručnu pomoć, te  svim učenicima na razumijevanju    i roditeljima na suradnji.

-Iza vas  su brojni uspješni rezultati. Rezultati koji obvezuju na punu angažiranost  kako bio u budućnosti bili i dalje mjesto sigurnog i kvalitetnog učenja,  odrastanja i odgoja generacija učenika.  Vaša škola je i zajednica u malom.

Odgojno obrazovne ciljeve, načela, vrijednosti i  stavove promiču ,  uz profesori i  stručne suradnike, ravnatelja i roditelji  i  svi članovi šire zajednice. Cilj zajedničkog djelovanja uvijek je odgoj i obrazovanje  budućih odgovornih graditelja hrvatskoga društva, a to su naša djeca – kazala je  Anica Vukašinović.

Ukratko o svečanom programu

Svakako treba istaknuti kako su zanimljivu konferansu u kojoj su ispreplele povijest i današnji trenutak škole, osmislile prof. hrvatskog jezika i književnosti Ljiljana Bigović i Daliborka Bilogrević, a kroz program vodili učenici Anita Vidić i Josip Višić.  Oplemenili su je glazbenim, plesnim i pjesničkim umijećem učenici: Klaudio Šokić, Matej Štefanac, Ivan Hotovec (Klaudio je svirao na gitari s pretpojačalom, koja je njegov maturalni rad, a izradio ju je pod vodstvom mentora Tibora Čolovića; Matej i Ivan, također uz stručnu pomoć prof. Čolovića izradili su efekte za instrumente-distorzijski efekt za gitaru i ugradbeno pojačalo te pikape za bas gitaru), Mateja Mesec (vokal), Valentina Ivanišević (1.k razred izuzetno uspješna članica Plesnog studija Marine Mihelčić, izvela je koreografiju „My other side s kojom je na „Dance star world touru „ 2015. osvojila specijalnu nagradu „najbolji stajling i šminka“, među 5.000 natjecatelja, što joj osiguralo odlazak na Svjetsko plesno prvenstvo, te koreografiju „Dance with me“ s kojom je u kategoriji jazza osvojila drugo mjesto na ESDU staru 2015. i odlazak na Svjetsko prvenstvo),  Izabela Milinković, Borna Stipić (inerpretirali pjesmu „Povratak“ Dobriše Cesarića),  Ivica Benić (vokal). Poseban nastup imao je Toni Špidlik koji je svirao na laserskoj harfi.  Izradili su je učenici na radioničkim vježbama kod Zdravka Tomića, a programiranje i elektroniku radio je Pavle Dević, učenik 4 razreda uz pomoć prof. Tibora Čolovića. Izuzetno zanimljiv vizualni efekt, koji je zapravo fizički eksperiment demonstracije stojnih valova prezentiran je Rubensovom cijevi. Za ovaj spoj znanosti i glazbe zaslužni su dakako učenici koji su ju izradili  s voditeljem vježbi Krunoslavom Cvitkovićem i uz pomoć prof. matematike i fizike Nikoline Matijašević.

Related Post

OŠ “MATO LOVRAK”

Autor - 11/01/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 11. siječanj 2013. – Nezapaženo od šire javnosti prošao je uspjeh koji su učenici OŠ „Mato Lovrak“ postigli…