PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN

1418 0

Paraolimpijski školski dan je stvaranje svjesnosti i mijenjanje stavova o osobama s invaliditetom, te djeci s poteškoćama.

NOVA GRADIŠKA, 15. svibanj 2012. – Pod motom “Tko se igra, taj se voli”

i kroz raznolike aktivnosti danas su učenici OŠ „Ljudevit Gaj“ bili sudionici Paraolimpijskog školskog dana. Radi se o međunarodnom projektu čiji je cilj promovirati paraolimpijske športove među učenicima njihovim uključivanjem u prilagođene športove i radionice. Po prvi puta je održan u Brodsko-posavskoj županiji u organizaciji županijskog Športskog saveza osoba s invaliditetom., a uz podršku Policijske postaje Nova Gradiška. Sudionike je u ime škole pozdravila ravnateljica Helena Kudra, a prigodnim programom predstavile su se i mažoretkinje.

 

Osnovci su napunili tribine gradske športske dovorane i pljeskom pozdravljali svoje vršnjake i članove športaše Športskog saveza invalida koji su demonstrirali paraolimpijske športove.

 

Učenici OŠ „Ljudevit Gaj“ dali su doprinos duhu jednakosti i razumijevanja, te uspostavljaju prijateljskih odnosa s vršnjacima bez obzira na njihovu invalidnost.

 

Kroz različite igre učenici svih uzrasta i sposobnosti mogu sudjelovati i naučiti koje su vrijednosti paraolimpijskog pokreta, te imaju priliku sudjelovati u nekim sportovima, kao što je to danas bio slučaj s učenicima OŠ „Ljudevit Gaj“.

 

Doprinijeli su da se šira javnost upozna s postignućima paraolimpijaca i motiviraju djeca s invaliditetom za bavljenje sportom, te mijenja društvena svijest o sportu osoba s invaliditetom. Iako sportaši s invaliditetom već dugi niz godina na svjetskoj razini postižu vrhunske sportske rezultate, sportaše s invaliditetom se često doživljava socijalnim slučajevima.

 

– Paraolimpijski školski športski dan održavamo više od godinu dana. Planiramo do kraja godine proći sve županije u Hrvatskoj i oko 200 škola. Očekujemo da će oko 100.000 učenika proći kroz ovaj program, kojemu je svrha da se djeca upoznaju s problematikom sporta osoba s invaliditetom, kako i na koji način sportaši s invaliditetom savladavaju prepreke na koje nailaze u svakodnevnom životu. Isto tako i da razbijemo predrasude prema osobama s invaliditetom, posebno djece, jer su to osobe sa svim potrebama kao i svake druge osobe. Svrha provođenja projekta Paraolimpijski školski dan je stvaranje svjesnosti i mijenjanje stavova o osobama s invaliditetom, te djeci s poteškoćama. – kazao je Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Related Post

SUTRA PROJEKT TRI GIMNAZIJE

Autor - 14/05/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 14. svibanj 2015. – Gimnazija Nova Gradiška sutra će (petak) biti mjesto brojnih događanja i radionica u okviru…