AFERA RADIO POSTAJA – HURIN OSUĐUJE PRITISKE NA NEOVISNOST PRUŽATELJA MEDIJSKIH USLUGA

1161 0

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

NOVA GRADIŠKA, 7. Studeni, 2010. – U cijelosti objavljujemo priopćenje Hrvatske udruge radija i novina – HURIN. U vezi zahtjeva kojim uprava i radnici Hrvatskog radija Nova Gradiška traže zaštitu i pomoć , Izvršni odbor Hrvatske udruge radija i novina- HURIN ( koja okuplja 137 radijskih postaja i 17 novina) je na sjednici održanoj 04. studenog o. g.

donio sljedeće zaključke: 

 

1. Osuđujemo i odbijamo svaki pokušaj „vanjskog“ utjecaja i pritiska na uređivačku politiku, njen sadržaj, raspored, odgovornost i uredničku neovisnost pružatelja medijskih usluga. Stoga nam je u potpunosti neshvatljiv i neprihvatljiv postupak gradskih vlasti Grada Nova Gradiška koje su fizičkim činom i uz pomoć zaštitara isključili odašiljač Hrvatskog radija Nova Gradiška. Ničim se ne može opravdati postupak nasilnog isključivanja odašiljača lokalnog radija, i to radija kojeg nisu uspjele „isključiti“ ni neposredne ratne ugroze za vrijeme Domovinskog rata kada je iako često granatiran ostao „uključen“ i 24 sata živio sa svojim slušateljima. Stoga najoštrije osuđujemo ovaj postupak predstavnika vlasti Grada Nova Gradiška.

 

2. HURIN traži od Vijeća za elektroničke medije (VEM) i Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) da omoguće nesmetan i siguran rad Hrvatskom radiju Nova Gradiška koji je legalni imatelj koncesije i svih potrebnih dozvola za emitiranje radijskog programa.

 

3. HURIN traži od nadležnih tijela Republike Hrvatske da utvrde i sankcioniraju odgovorne za nasilno isključivanje odašiljača Hrvatskog radija Nova Gradiška. Time će se dokazati i pokazati da su takova i sl. ponašanja u Republici Hrvatskoj neprihvatljiva i kažnjiva a što će zasigurno rezultirati i povoljnijim ocjenama inozemnih čimbenika koji ocjenjuju slobode medija.

 

4. HURIN, nažalost, u zadnje vrijeme bilježi pojačan pritisak lokalnih moćnika na lokalne medije, od uređivačke politike do načina zapošljavanja djelatnika. Stoga HURIN ponovo pokreće inicijativu ( a to radi još od 2000. god) da Ministarstvo kulture, kao resorno ministarstvo pokrene postupak izrade Zakona o javnim medijima. Naime, oko 100 lokalnih medija je u vlasništvu ili suvlasništvu lokalne samouprave. Tim zakonom bi se omogućilo takovim medijima da se ili privatiziraju, a tamo gdje za to ne postoji interes ili iz gospodarstvenih razloga to nije moguće, osigurali bi se „normalni“ uvjeti rada lišeni utjecaja raznih lokalnih moćnika iz pozicije ili opozicije. Naime predloženim Zakonom regulirao bi se postupak imenovanja direktora, glavnog urednika, zaposlenika. I ono najvažnije- utvrdio bi se postupak izbora tijela koje bi kao svojevrsno Programsko vijeće imalo mehanizme da otkloni vanjske utjecaje na lokalne medije.

 

5. HURIN traži od Nacionalne udruge televizija (NUT), Hrvatskog novinarskog društva (HND) , Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da svojim obraćanjem javnosti i nadležnim tijelima u Republici Hrvatskoj podupru Hrvatski radio Nova Gradiška te da podupru i inicijativu HURIN-a o donošenju Zakona o javnim medijima.

 

U privitku: Zahtjev za pomoć i zaštitu Hrvatskog radija Nova Gradiška

 

Dostavljeno:

1. Predsjednici Vlade RH gospođi Jadranki Kosor

2. Predsjedniku RH gospodinu Ivi Josipoviću

3. Ministarstvu kulture RH

4. HAKOM-u

5. Vijeću za elektroničke medije

6. Državnom odvjetništvu RH

7. Odboru za medije Sabora RH

8. NUT 9. HND

10. Sindikat novinara Hrvatske

11. HUP

12. Članicama HURIN-a

13. Medijima ( HINA, MEDIJA SERVIS, VEČERNJI I JUTARNJI LIST)

 

Za HURIN predsjednik Ivan Butković

Related Post

Autor - 03/01/2019 0
Autor Franjo Samardžić Na današnji dan, akcijom izvedenom 3. siječnja 1992. godine, naša vojska oslobodila je Širince i učvrstila je…

U NOVU GODINU UZ NOVOROĐENU DJECU

Autor - 01/01/2015 0
Župan Danijel Marušić i gradonačelnik Željko Bigović posjetili i darivali rodilje u novogradiškoj bolnici NOVA GRADIŠKA / SLAVONSKI BROD, 1.…