AFERA RADIO POSTAJA – NA SVE SE STRANE MAŠE KRIVIČNIM PRIJAVAMA, A U ETERU MUK

1375 0

NOVA GRADIŠKA, 3. studeni 2010. – Nastavlja se rat oko radijskog prostora i frekvencije 98,1. Rezultat spora je muk na spomenutoj frekvenciji, pa od petka stanovništvo novogradiškog kraja nema lokalnog radio programa. Podsjetimo da je na istoj frekvenciji 1. listopada počeo program emitirati novoosnovani Gradski radio Nova Gradiška, koji se potom gasi, a

program emitira Hrvatski radio Radio postaja Nova Gradiška koji opet s emitiranje prestaje 29. listopada jer im je isključen odašiljač. U Novu Gradišku dolaze u nadzor predstavnici i državni nadzornik Hrvatske agencije za elektroničke telekomunikacije, a odnosi umjesto da se razriješe, zaoštravaju se, jer je Grad Nova Gradiška onemogućio pristup odašiljaču.

 

Državni nadzornik Hrvatske agencije za elektroničke komunikacije Miroslav Belužić ponovo je danas došao u Novu Gradišku kako bi uz pomoć Policije djelatnicima Hrvatskog radija Radio postaje Nova Gradiška omogućio pristup odašiljaču na Slavči. Nekoliko sati bio je u Policiji, gdje se očito pregovaralo, i kazao da je dobio suglasnost od Grada, odnosno gospodina Zebića da će predati ključeve i da nema potrebe za nasilno otvaranje objekta. To se i desilo ali odašiljač i dalje ne može raditi jer je Grad isključio struju. Na 98,1 i dalje je muk.

 

Neslužbeno doznajemo da država u roku od 48 do 72 sata ima obvezu riješiti problem i omogućiti Hrvatskom radiju, radio postaji Nova Gradiška emitiranje programa. Čim se stvore uvjeti, kaže Rade Aleksić, počet će i emitiranje programa.

 

Afera „Radio postaja“ ovim sigurno nije okončana. Maše se na sve strane krivičnim prijavama i pozivaju Uskok, Policija i Državno odvjetništvo.

 

Donosimo reagiranja i stavove aktera afere „Radio postaja“. Objavljujemo pismo upućeno medijima, državnim institucijama, predsjednici Vlade Jadranki Kosor i predsjedniku države Ivi Josipoviću od zaposlenika HRNG, koje je potpisao direktor Rade Aleksić.

Poštovani, Hrvatskom radiju Radio postaji Nova Gradiška koja radi pune 43 godine i njenim djelatnicima u petak je protupravno onemogućen rad i emitiranje programa od strane gradskih vlasti Grada Nova Gradiška i gradonačelnika Josipa Vukovića, koji je u petak 29. listopada naredio da se obije objekt u kojem se nalazi odašiljač našega radija i fizički isključi. Potom je naredio da se na spomenutom objektu promjeni brava i postavio je ujedno zaštitare Tvrtke Šipoš kako mi djelatnici Radio Nove Gradiške, ne bi mogli ući i uključiti odašiljač te emitirati program Radio Nove Gradiške. Istoga dana, u dopodnevnim satima u našim prostorijama Radio Nove Gradiške bili su predstavnici HAKOMA – Hrvatske agencije za elektroničke komunikacije- u nadzoru, konstatirali da radimo po pravovaljanim dozvolama, da smo tehnički opremljeni za emitiranje programa, Državni nadzornici su izvršili nadzor odašiljača na spomenutom antenskom stupu na Slavči i utvrdili da imamo sve pripadajuće dozvole za emitiranje radijskog programa. Nakon toga otišli su izvijestiti gradonačelnika Josipa Vukovića, da imamo sve pripadajuće dozvole i da ne smije ni u kom slučaju onemogućiti odašiljanje frekvencije 98,1 i emitiranje radijskog programa jer time nanosi štetu Državi, na što je gradonačelnik Vuković rekao da ne dolazi u obzir i da ne dopušta Radio Novoj Gradiški emitiranje programa i da će tužiti Državne nadzornike, Vijeće za medije i HAKOM jer on ne želi da Radio Nova Gradiška radi. Na tu rečenicu državni nadzornici HAKOMA su ustali i dalje više nisu htjeli razgovarati, samo su mu rekli još jedanput za kraj da se ne smije onemogućiti rad Radiju Nova Gradiška koji ima uredne dozvole za rad od spomenutih državnih institucija, te mu se ne može oduzeti koncesija i frekvencija nasilno jer je važeća do 2016. godine kao i da su jedini ovlašteni (HAKOM i Vijeće za elek. medije RH ) za oduzimanje koncesije i frekvencije, kao i za isključivanje odašiljača potrebnog za emitiranje programa.

 

Nakon odlaska predstavnika HAKOMA u 15,50 minuta po nalogu gradonačelnika određeni djelatnici koje zadužuje obijaju bravu, isključuju odašiljač i stavljaju zaštitare Tvrtke Šipoš kako bi nama onemogućili pristup do odašiljača i emitiranje radijskog programa. U međuvremenu, djelatnici i direktor Radio Nove Gradiške podnose kaznene prijave zbog istog i uporno objašnjavaju dežurnoj Policiji u Novoj Gradiški da nije isključenjem odašiljača Radio Nove Gradiške počinio samo štetu Radio Novoj Gradiški nego i Državi jer je Država RH vlasnik frekvencije i koncesije i da time čini Kazneno djelo ZKP-a i to po članku 113.

 

Članak 113.

Tko protupravno spriječi tiskanje, prodaju ili raspačavanje knjiga, časopisa, novina ili drugih tiskanih stvari, ili pak proizvodnju i emitiranje radijskog i televizijskog programa, te programa novinskih agencija, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine,

te još niz kaznenih djela koje su u ingerenciji Hrvatske agencije za elektroničke komunikacije i Vijeća za elektroničke medije Republike Hrvatske.

 

Oko 19,00 sati Državni nadzornik Hrvatske agencije za elektroničke komunikacije gospodin Belužić dolazi iz Zagreba i odlazi u PP N.G., a potom oko 23,00 izlazi na teren na prostor objekta gdje je smješten odašiljač – antenskog stupa Slavča i pokušava otključati vrata, no konstatira da je brava promijenjena i da je njemu kao Državnom nadzorniku s ovlastima onemogućeno pokretanje radijskog odašiljača te je time nanijeta šteta za Državu RH. Potom u 23,50 min. odlazi u prostorije PP Nova Gradiška i podnosi kaznene prijave protiv onih koji su onemogućili rad odašiljača, emitiranje radijskog programa Radio Nove Gradiške i njemu kao Državnom nadzorniku zapriječili obavljanje dužnosti te počinili štetu po Državu RH.

 

Gradonačelnik Josip Vuković je iz SILE isključio odašiljač Radio Nove Gradiške jer su Državni nadzornici Hrvatske agencije za elektroničke komunikacije Republike Hrvatske 26. listopada u 14,05 zabranili emitiranje njegove novoosnovane tvrtke Gradski radio jer je ista radila nelegalno, bez pravovaljanih dozvola navedenih državnih institucija i to ukravši opremu, frekvenciju i koncesiju Radio Novoj Gradiški što je zapisnikom HAKOMA i konstatirano.

 

Ne znamo i nije nam jasno kako Gradonačelnik Nove Gradiški ima tolike ovlasti da bez obzira na upozorenje Državnog nadzornika ugasi odašiljač, ne znamo kako je Gradonačelnik Nove Gradiške toliko iznad zakona Republike Hrvatske i njenih državnih institucija i kako to da iste ne poštuje?!

 

Prije nego su predstavnici HAKOMA zabranili rad Gradskom radiju koji je neovlašteno i bez dozvola koristio frekvenciju i koncesiju Radio Nove Gradiške, u prostorijama Gradskog radija bili su i članovi Vijeća za elektroničke medije na čelu s Predsjednikom Z. Ljevakom koji su im također ustvrdili da ne smiju raditi na frekvenciji i koncesiji Radio Nove Gradiške i da nemaju dozvole za korištenje i emitiranje radijskog programa, no i na to su se predstavnici Gradskog radija i gradonačelnik oglušili smatrajući da su iznad Zakona Republike Hrvatske.

 

Mogu li već jednom proraditi institucije Države RH kao što su Državno odvjetništvo i Policija po pitanju Gradonačelnika J. Vukovića jer su u ovom slučaju i one zakazale što nisu omogućile asistenciju policije Državnom nadzorniku RH i obavljanje njegovih Zakonom uređenih ovlasti nego su se stavile u službu Gradonačelnika J. Vukovića. Osim Hrvatske agencije za elektroničke komunikacije i Vijeća za elektroničke medije koji su uredno i u skladu sa Zakonom odradili svoj posao u ovom slučaju Policija i Državno odvjetništvo nije odradilo posao koji je trebao jer se radi o Kaznenim prijavama koje su podnijeli Državni nadzornici i koje su na štetu Države Hrvatske. Državni nadzornici koji su tu noć boravili u Novoj Gradiški konstatirali su da u 17 godina svog radnog vijeka nikada nisu ovako nešto doživjeli i da nikada tako teško nije prekršen Zakon o elektroničkim komunikacijama i medijima te da se ovdje isključivo radi o sili i kršenju slobode medija u ovom slučaju djelatnicima Radio Nove Gradiške kao i da o ovom svemu treba izvijestiti medije, Hrvatsko udruženje novina i radija HURIN, Odbor za medije i informiranje Sabora RH, Odbor za sukob interesa Sabora RH, EU vijeće za slobodu medija, HHO te ostale institucije koje su nadležne za grubo i Zakonom kažnjivo ukidanje slobode medija i emitiranja radijskog programa.

 

Poštovani, molimo Vas sukladno našim dozvolama Vijeća za elektroničke medije o dobivenoj koncesiji i Hrvatske agencije za elektroničke komunikacije da nam se omogući emitiranje radijskog programa i kazni počinitelje.

 

Direktor Radio Nova Gradiška Rade Aleksić i djelatnici

Hrvatskog radija Radio postaje Nova Gradiška

 

Dostavljeno:

1. Predsjednici Vlade RH gdja. Jadranka Kosor

2. Predsjedniku RH gdinu. Ivi Josipoviću

3. HAKOMU RH

4. Vijeću za elektroničke medije RH

5. EU vijeću za slobodu medija

6. HURIN RH

7. USKOK RH

8. Ministarstvo pravosuđa RH

9. Ministarstvo unutarnjih poslova RH

10. Državnom odvjetništvu RH

11. Odboru za medije Sabora RH

12. Odboru za sukob interesa Saboru RH

13. Nacionalnom vijeću za suz. korup. Sabora RH

14. Medijima

  

Related Post

DJEČJI POKLADNI DAN

Autor - 09/02/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 9. veljače 2013. – Danas su tradicionalno pokladni dani, našem, gradu počeli dječjom pokladnom povorkom od Osnovne škole…