NOVI UDAR NA STANDARD GRAĐANA – OD 1. SVIBNJA POSKUPJELA VODA – SAVJETI KAKO UŠTEDJETI VODU?

641 0

NOVA GRADIŠKA, 3. svibanj 2011. – Od 1. svibnja poskupjela je voda. Odluka je to Vlade RH, koju će dodatno opteretiti kućne budžete Novogradiščana i stanovnika općina koje se vodom opskrbljuju iz gradskog vodovoda. Kako doznajemo od Davora Rukavine, direktora „Slavče“, voda će poskupjeti ali za sada ne može reći koliko. Priprema

informaciju za Gradsko vijeće, a suglasnost na korekciju cijene vode daje gradonačelnik. Odluku o korekciji cijene vode donijeti će Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacije koja okuplja tvrtke koje pružaju uslugu opskrbe vodom.

Poskupljenje vode u većini gradova, od 20 do 100 posto, rezultat je Vladine uredbe o najnižoj cijeni vodnih usluga, kojom se usklađuje rad vodoprivrednih tvrtki sa zakonom po kome svi isporučitelji komunalnih usluga u djelatnostima opskrbe pitkom vodom, odvodnjom i pročišćavanjem otpadnih voda iz poslovanja moraju isključiti ostale komunalne djelatnosti. Iako je rok za izdvajanja opskrbe vode iz sastava komunalnog poduzeća „Slavča“ konac naredne godine, taj će posao, kako kaže Rukavina, obaviti ove godine.

 

KAKO UŠTEDJETI VODU ?

1. Kod pranja posuđa ne puštajte vodu da stalno teče. Radije napunite sudoper ili odgovarajuću posudu u kojoj ćete posuđe oprati i natopite prljavo posuđe prije pranja. Ručnim pranjem posuđa trošite i do 80% više vode nego perilica posuđa.

 

2. Skratite vrijeme tuširanja ispod 5 minuta. Tuširajte se umjesto da se kupate u kadi – potrošit ćete i do 50 % manje energije i vode.

3. Dok perete zube, zatvorite vodu jer tako dnevno po osobi možete uštedjeti i do 5 litara vode.

 

4. Pri pranju ruku ne dopustite da voda stalno teče. Tako se dnevno po osobi može uštedjeti i do 10 litara vode.

5. Zatvorite vodu kada šamponirate kosu.

 

6. Zatvorite vodu dok se brijete.

 

7. Stavite s vremena na vrijeme vodotopivu boju u svoj vodokotlić. Ako primijetite tragove boje u WC školjci, vodokotlić curi. Utvrdite i uklonite uzrok curenja.

 

8. Ljeti čuvajte boce s vodom u hladnjaku umjesto da otvarate slavinu i puštate da voda teče kako bi bila hladnija.

 

9. Ako imate individualni vodomjer redovito zapisujte i analizirajte mjesečnu i tjednu potrošnju vode u svom kućanstvu.

 

10. Kad provjeravate curenje ili kapanje kućnih instalacija, a imate vrt i okućnicu, ne zaboravite provjeriti i vanjske instalacije. Utvrdite i zapamtite lokaciju glavnog ventila kojim zatvarate vodu u cijelom stanu ili kući. Tako ćete uštedjeti stotine litara vode i spriječiti veću štetu na pokućstvu ako dođe do puknuća cijevi.

 

11. Izolirajte dovodne cijevi tople vode. Tako štedite i energiju potrebnu za zagrijavanje, a pri istjecanju je potrebno manje vremena (time i manje vode) da iz pipe počne teći topla voda.

 

12. Odmah nazovite komunalno poduzeće ako na javnim površinama primijetite istjecanje vode na hidrantima, puknutim cjevovodima ili slično.

 

13. U područjima s tvrdom vodom (veći dio Hrvatske) kamenac uzrokuje povećanu potrošnju energije i vode. Naslaga kamenca od 1 mm na izmjenjivaču topline ili bojleru može smanjiti efikasnost uređaja za 10 %.

14. Zamijenite brtve na slavinama iz kojih kaplje. Pri kapanju od jedne kapi u sekundi, dnevni gubici su 16,5 litara, a godišnji oko 6000 litara vode. Cijena gumice za brtvljenje je samo 5 kn.

 

15. Instalirajte posebne ručice tuša s unutarnjom aeracijom na sve svoje slavine. Na taj način i uz skraćenje prosječnog vremena tuširanja s 9 na 7 minuta godišnja ušteda vode iznosi oko 41.000 litara. Smanjenje potrošnje tople vode možete postići i navrtanjem perlatora na navoj slavine, jer perlator košta oko 7,3 kune, a godišnja ušteda vode na jednom umivaoniku s perlatorom (aeratorom) po osobi iznosi oko 9300 litara.

 

16. Ugradnjom individualnih vodomjera i razdiobom utroška vode prema stvarnoj potrošnji postižu se značajne uštede (i do 40%) jer svatko plaća svoj račun te vodi brigu o stanju slavina, vodokotlića i mijenja svoje navike jer smanjena potrošnja vode rezultira manjim računima.

17. Instalirajte štedljive vodokotliće koji mogu zalijevati WC školjku s 5 litara umjesto 9 ili 10 litara. Ovo učinite svakako ako je Vaš vodokotlić stariji od 1993. godine.

 

18. Zamijenite perilicu rublja stariju od 10 godina jer je ona uzrok 1/4 ukupne potrošnje vode u kućanstvu. Moderne perilice rublja troše 35-50% manje vode od perilica starih 10 godina i više.

 

19. Ako rasipate vodu, u isto vrijeme rasipate i energiju. Pumpe gradskog vodovoda pokreću se motorima koji troše električnu energiju.

Ovih 19 savjeta odabrani su iz edukativne knjižice “200 EE savjeta” čiji je nakladnik Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj – Projekt “Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj”.

Related Post