AKCIJA

630 0

SLAVONSKI BROD – Dana 14. veljače za Valentinovo, koji je dan za prepoznavanje pravih vrijednosti, u Trgovačkom centru City Colosseum, u Slavonskom Brodu, u vremenu od 9 do 21 sati,

održana je zanimljiva i edukativna akcija „Stop krivotvorinama i piratstvu“. Akciju su organizirali Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Carinska uprava Ministarstva financija, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa, kao i udruge nositelja prava intelektualnog vlasništva HDS ZAMP, BOA, HUZIP, ZAPRAF, BSA i drugi. Svrha ove akcije je podizanje razine javne svijesti o negativnim društvenim posljedicama krivotvorenja i piratstva te o sustavu provedbe prava intelektualnog vlasništva.

 

Na informacijskom pultu bili su izloženi razni krivotvoreni i piratski proizvodi koje su nadležna tijela oduzela prilikom provedbe prava, kao i originalni proizvodi, te su carinski i policijski službenici, zajedno s djelatnicima drugih organizacija građane educirali o tome kako razlikovati krivotvorene i piratske proizvode od originalnih. Uz to građanima su također ukazivali na štete i opasnosti za zdravlje, sigurnost i gospodarstvo koje uzrokuju proizvodnja, promet i uporaba krivotvorenih proizvoda, osobito kad se radi o proizvodima kao što su lijekovi, hrana, kozmetički proizvodi, obuća i odjeća, ručni alati i drugi električni proizvodi, ili pak piratizacija glazbe, računalnih igara, filmova i dr.

Uz informacije koje su mogli dobiti neposredno od službenika nadležnih tijela, građani i posjetitelji trgovačkog centra su se o problemu krivotvorenja i piratstva te zaštiti i provedbi prava intelektualnog vlasništva, mogli upoznati i putem mnogobrojnih informativnih i promidžbenih materijala. Tako su primjerice mogli saznati što su i kako se štite žig i industrijski dizajn kojima se označavaju proizvodi kako bi ih potrošači mogli identificirati na tržištu, što je dozvoljeno činiti, a što nije s glazbom na Internetu, što je to autorsko pravo i kako se i zašto štiti i slično. Uz to mogli su naučiti i kako prepoznati krivotvorene proizvode, zašto je to uopće važno, kako se zaštititi i kome se obratiti u slučaju sumnje na krivotvorenu robu.

 

Ovaj javni događaj, podržao je Brodsko-posavski župan Danijel Marušić, koji je održao kratak prigodni govor, rekavši da kroz ovu županiju tranzitira oko 50 milijuna ljudi, te je velika izloženost krivotvorinama, ne samo iz susjedne Bosne i Hercegovine, već i iz drugih zemalja. Spomenuo je i opasnosti od krivotvorina, primjerice lijekova sumnjivog podrijetla, istaknuvši i druge negativnosti u vezi novca i štete za gospodarstvo. Također je napomenuo da je inače teško prepoznati plagijate, a građani se ovom prilikom mogu informirati kako prepoznati original, jer je original u svakom slučaju puno bolji od krivotvorine. Načelnik Policijske uprave Ante Zovak, je također dao podršku provođenju ove aktivnosti, spomenuvši da ljudi često ne znaju prepoznati original od krivotvorine, a ovo je prilika da saznaju na koji način i kako razlikovati krivotvorinu od originala. Istaknuo je i opasnosti i štetnosti koje za sobom povlače krivotvorine, bez obzira da li je riječ o odjeći, obući, igračkama ili slično, te kome se građani mogu obratiti za stručnu pomoć u slučaju izražene sumnje u krivotvorinu.

Akcija je privukla interes građana svih uzrasta koji su u velikom broju posjećivali štand, a u prigodnim igrama u kojima su pokušavali prepoznati krivotvorene predmete od originalnih mogli su i osvojiti originalne proizvode i druge nagrade. Također, mogli su sudjelovati i u anketi o krivotvorenju i piratstvu.

 

Uz nastup DJ-a i prigodni glazbeni program, voditelj je bio Dražen Turina Šajeta. Akciju su svojim glazbenim programom podržali i zabavili sve prisutne, estradni umjetnici: Mario Huljev, Tamburaši Slavonske krvi, Mario Vestić, Šima Jovanovac, Vedrana Vukojević, te slavonska rock atrakcija, grupa Opća opasnost.

PUBP

Related Post

BRODSKO-POSAVSKKA ŽUPANIJA

Autor - 22/10/2014 0
SLAVONSKI BROD, 22. listopad 2014. – U Velikoj vijećnici županijske uprave, u sklopu projekta „Malo poduzetništvo – velike mogućnosti”, kojeg…