Akcijom mjerenja šećera i krvnog tlaka obilježili Europski dan kretanja (VIDEO)

532 0

NOVA GRADIŠKA 20. rujan 2011. – U prošli petak liga za borbu protiv raka dr. Zorislav Slović i Udruga volontera organizirale su povodim europskog dana kretanja akciju mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka. U vrijeme sve užurbanijeg i dinamičnijeg ritma života čovjek često ne misli na svoje zdravlje, a shodno s tim i preventivne posjete liječnicima nisu česti. Zato

su akcije ovoga tipa izuzetno korisne jer vrijednosti šećera u krvi i krvnog tlaka čovjek može obaviti spontano, ne čekajući u redu i ne gubeći vrijeme. A upravo su visoki šećer i krvni tlak opasni po zdravlje, odnosno ukazuju na bolest.

Jedan od načina kako izbjeći ovakve zdravstvene probleme je svakako kretanje i rekreacija, naravno prilagođena godinama i stanju u kojemu se nalazimo.

 

VIDEO PRILOG!

 

{vimeo}29341268|450|360|1{/vimeo} 

 

Više o samoj akciji doznajte u izjavi Tereze Grgić, voditeljica citološkog laboratorija Opće bolnice Nova Gradiška.

Ovo je akcija povod europskog tjedna kretanja pod pokroviteljstvom vijeća za europske integracije Brodsko-posavske županije. U praksi ju provodi hrvatska liga protiv raka dr. Zorislav Slović i Udruga volontera Nova Gradiška. Mi u ovoj akciji želimo skrenuti pažnju građanima na značaj kretanja za naše zdravlje. Mjerimo šećer u krvi i krvni tlak kako bi ukazali na značaj tih vrijednosti tlaka i krvi i utjecaj kretanja na te vrijednosti. Danas smo ovdje zajedno s Udrugom volontera od 9 sati, a već do 10 sati izmjerili smo krvni tlak i šećer kod 52 naših sugrađana.

Ovo je druga humanitarna akcija koju provodimo ove godine. Prvu smo pokrenuli u svibnju u kojoj smo mjerili iste vrijednosti plus body indeks. Odaziv građana je bio jako velik i bio je velik broj upita u Ligu da se ta akcija ponovi.

U prošloj akciji otkrili smo 20 novih dijabetičara što zasigurno ima veliko značenje za zdravlje naših sugrađana. Mi te ljude pratimo i naknadno s njima komuniciramo i uputimo ih da se jave svome liječniku, internistu ili dijabetologu da bi očuvali svoje zdravlje.

Ovim akcijama hrvatska liga protiv raka želi se ujedno i zahvaliti našim sponzorima gradu Nova Gradiška i gradonačelniku. Mi se financiramo iz proračuna grada. Želimo se također zahvaliti i vijeću za europske integracije koje je isto materijalno sudjelovalo u realizaciji ove akcije jer je za ovu akciju potrebno i puno trakica za mjerenje šećera i drugog pribora za rad.

Isto se tako želim zahvaliti i ravnatelju Opće bolnice Nova Gradiška dr. Jukiću koji nam je isto donirao trakice za mjerenje šećera, a one su izuzetno skupe što nama humanitarcima puno znači.

Related Post