Alojz Ivanišević – Evidentirao sve komunističke i fašističke žrtve sa područja općine Rešetari

825 0

Žrtve ratova su krvava povijesna istina

NOVA GRADIŠKA 7. Travanj 2011. – Alojz Ivanišević, danas osamdoestgodišnji Gunjavčanin, priije tri godine nakon trogodišnjeg truda i brojnih kontakata sa ljudima raspolaže s hvale vrijednim podacima o komunističkim i fašističkim žrtvama te braniteljima poginulim u Domovinskom ratu. Iako

smatra da je evidentirao sve poginule i nestale i danas radi na prikupljanju podataka u nadi da će njegovi zapisi jednoga dana biti objavljeni kao knjga pod naslovom „Da se ne zaboravi“ i na taj način od zaborava sačuva sjećanja na žrtve svih ratova i političkih previranja.

Unatoč odmaklim godinama i invalidnosti imenom i prezimenom evidentirao je sve žrtve iz svog sela Gunjavaca, te Drežnika, Zapolja, Adžamovaca, Brđana, Bukovice i Rešetara. Sve su to mjesta u općini Rešetari. U njegovoj je evidenciji s opisom povijesnih događanja 161 komunistička i 28 fašističkih žrtava te 25 branitelja poginulih u Domovinskog rata na novogradiškoj i bojišnicama diljem Hrvatske. Alojz Ivanišević smatra da bi se zbog povijesne istine i u drugim sredinama mogle, kao što je on učinio, evidentirati sve žrtve i zločini, bez obzira tko ih je počinio jer su, kako ističe, krvava povijesna istina.

– Nigdje nisam vidio spomen obilježje na kome piše da je u Drugom svjetskom ratu u selima na području općine Rešetari poginulo 180 hrvatskih vojnika ustaša i domobrana koji su se borili za Nezavisnmu državu Hrvatsku. Nemamo se čega bojati niti stidjeti . Dosta je bilo 45 godina zabrane da se o tome govori od strane komunističke vlasti. Hrvatski vojnici koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu, bilo da su ustaše ili domobrani, to su naši djedovi, očevi i braća. To je prošlost hrvatskog naroda. Kakva je, takva je i ne bi se smjela zaboraviti. Bilo bi dobro vidjeti spomen ploču sa njihovim imenima, jer ima dosta stanovnika naše općine, mlađih i starijih generacija, koji bi voljeli pročitati imena i prezimena tih ljudi – navodi uz ostalo Alojz Ivanišević.

  

Related Post

20 GODINA OPĆINE REŠETARI

Autor - 04/05/2013 0
U projekte je i stvaranje primjerenih uvjeta za život uloženo je u posljednjih osam godina preko 60 milijuna kuna REŠETARI,…