Ambrozija prijeti alergičarima, a komunalni redar kaznama onima koji ovaj korov nisu uklonili

1617 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 20. kolovoza  2019. –   Budući da je  nastupila   sezona ambrozije i da se očekuje  visoka koncentracija njene peludi  u zraku krajnje je  vrijeme da se sve osobe koje su alergične na ambroziju, ako to već nisu učinile, pripreme za sezonu njezine cvatnje koja traje od polovice kolovoza pa sve do kraja rujna.

Alergičari probleme već osjećaju.  Kod osoba koje su alergične na njezin cvijet izaziva vrlo jaki nadražaj vanjskih sluznica nosa i očiju. Glavni simptomi alergijske reakcije su otečenost grla, curenje nosa, kihanje, začepljenje nosa i sinusa te suzenje i svrbež očiju. Mogu se pojaviti i simptomi donjeg dišnog sustava, no oni se, u pravilu, javljaju kod osoba kod kojih alergija nije bila na vrijeme prepoznata i adekvatno liječena.

Za sve one koji  na njihovu sreću nemaju  problema  s peludi ambrozije, a imaju obvezu da ju uklone, važno je upozorenje  koje je  još sredinom srpnja uputila  gradska komunalna redarica Manuela Stipetić.   Oni koji  se na njega ogluše, a  zakonska obveza je  njeno uklanjanje prije cvatnje, čupanjem biljke  zajedno s korijenom ili mehaničkim uklanjanjem, platit će kaznu.

Upravni odjel za urbanizam i komunalne poslove Grada Nove Gradiške obavještava vlasnike i korisnike obrađenog i neobrađenog poljoprivrednog i drugog zemljišta (vrtova, oranica, livada i sličnih površina, neizgrađenog građevinskog zemljišta, uključujući rubove parcela, šuma i poljskih putova) na području Grada da su, sukladno Naredbi o poduzimanju mjera uklanjanja ambrozije („Narodne novine“ broj 72/07), Odluci o agrotehničkim mjerama („Novogradiški glasnik“ broj 4/14) i Odluci o obvezi uklanjanja i uništavanja ambrozije na području Grada Nove Gradiške („Novogradiški glasnik“ broj 8/03), dužni redovito uklanjati ambroziju sa svojih površina tijekom vegetacije u više navrata, a sve s ciljem suzbijanja i sprečavanja njezinog daljnjeg širenja, a sve u svrhu zaštite zdravlja građana.

Ambrozija je jednogodišnja zeljasta biljka koja naraste od 1 do 1,5 metar visine.

Zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske moći i dobre sposobnosti prilagođavanja novim okolišnim uvjetima, vrlo se brzo širi, a najčešće raste na neobrađenim površinama.

Pelud ambrozije jedan je od najjačih poznatih alergena. Na sluznicama dišnih organa pelud kod osjetljivih bolesnika može izazvati alergijsku reakciju – crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, kihanje, kašalj, otežano disanje, astmu, promjene na koži i sl.

Najdjelotvorniji pristup suzbijanju ambrozije je primjena mehaničkih mjera (kultivacija, okopavanje, redovita košnja), agrotehničkih (obrada tla, pravovremena sjetva i gnojidba kulture, prašenje strništa) i kemijskih mjera (herbicidi).

Provedbu zakonskih obveza po navedenim odlukama i Odluci o komunalnom redu („Novogradiški glasnik“, broj 2/04, 2/08 i 7/09) redovito će kontrolirati Komunalni redar, te će se protiv onih koji ih se ne pridržavaju poduzimati odgovarajuće mjere u skladu sa svojom nadležnošću.

U cilju izbjegavanja pokretanja prekršajnih postupaka, molimo građane da postupaju sukladno ovoj Obavijesti – navodi komunalna redarica Manuela Stipetić.

 

 

Related Post