Na Vijeću EU ministara poljoprivrede i ribarstva o stanju u svinjogojstvu

649 0

Ministrica Marija Vučković prisustvovala je Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije koje se danas, 21. rujna 2020. godine održalo u Bruxellesu.

Središnja tema bila je reformski paket zajedničke poljoprivredne politike, za koji Predsjedništvo želi postići dogovor o poziciji Vijeća na sastanku u listopadu. Ministrica Vučković pozdravila je smjer prijedloga, koji se dobrim dijelom temelji na dogovorima postignutim za vrijeme hrvatskog predsjedanja te je naglasila potrebu dobrovoljne primjene eko shema kao i zahtjeve za pojednostavljenjem i fleksibilnošću provedbe, prvenstveno za male poljoprivrednike. Kao i tijekom čitavog procesa pregovora, založila se za slobodu svake države članice da razradi i primjeni mjere koje najbolje odgovaraju njezinim specifičnim potrebama.

Jedna od točaka dnevnog reda bila je prezentacija Europske komisije o stanju na tržištu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Ovo je za Hrvatsku vrlo važno pitanje pri čemu se zalažemo za provedbu mjera s ciljem stabilizacije tržišta na koje utječu pojave bolesti životinja, posljedice COVID krize, sve stroži zahtjevi dobrobiti životinja, ali i uvoz iz trećih zemalja koje primjenjuju niže standarde od Europske unije. Smatramo da je potrebno osigurati ravnopravne uvjete za sve sudionike na tržištu, kako se ne bi ugrozila konkurentnost proizvođača koji su puno uložili u dostizanje visokih standarda propisanih u Europskoj uniji.

„Pozdravljamo sve napore Komisije u postizanju trgovinskih dogovora koji osnažuju položaj europskih poljoprivrednih proizvođača i prehrambene industrije, no stava smo da je moguće postići i bolje rezultate kada bi trgovinska politika EU u većoj mjeri uvažavala i bila usklađena s poljoprivrednom politikom. Vijeće može dati veliki doprinos u prepoznavanju izazova i prilika na međunarodnim poljoprivrednim tržištima, zaštiti konkurentnosti sektora i promicanju europskog poljoprivrednog modela proizvodnje“, stajalište je koje je zauzela hrvatska delegacija.

Francuska delegacija je u ime Bugarske, Hrvatske, Cipra, Češke, Francuske, Grčke, Mađarske, Italije, Latvije, Luksemburga, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Španjolske Vijeću predstavila Zajedničku izjavu o potrebi razvoja biljnih proteina u europskoj proizvodnji kojom države potpisnice traže prilagodbu kriterija za dodjelu vezane potpore za mahunarke i proširenje popisa prihvatljivih proizvoda.

Njemačka delegacija izvijestila je o pojavi Afričke svinjske kuge u SR Njemačkoj, dok je Češka delegacija informirala Vijeće o stanju u svinjogojskom sektoru na razini Europske unije i izazovima koji predstoje te pozvala Komisiju da pripremi detaljnu analizu stanja i mogućnosti.

„Afrička svinjska kuga nije zabilježena u Hrvatskoj, međutim, naši proizvođači trpe velike gubitke zbog smanjenja izvoza iz Europske unije, što stvara pritisak na cijene na hrvatskom tržištu. Mjere državne pomoći i interventne mjere koje smo poduzeli ranije ove godine rezultirale su privremenom stabilizacijom situacije na tržištu, no novonastali uvjeti i fluktuacija cijena zahtijevaju detaljnu analizu postojećih i pronalazak novih mehanizama zaštite sektora. Stoga podržavamo češki prijedlog da Komisija pripremi detaljnu analizu trenutne situacije u sektoru svinjskog mesa i rastuće prijetnje širenja bolesti afričke svinjske kuge na području Europske unije. Ovo nije pojedinačni problem, posljedice osjećaju svi europski proizvođači pa se problem treba rješavati na europskoj razini“, iznijeli su hrvatski predstavnici u Vijeću.

Related Post