BERBA GROŽĐA – Vinogradari zadovoljni, piti će se dobro vino

707 0

Vinogradari novogradiškog kraja od zadovoljstva trljaju ruke. Grožđe je dobro rodilo, nije bilo tuče, a slador je fantastičan. Zbog dugotrajne suše berba je ove godine uranila i u punom je jeku. Cijedi se mošt koji će se do Martinja, vjeruju vinogradari, pretvoriti u kvalitetno vino.Što se tiče proizvodnje može se reći da je ona ove godine bila uspješna, a sigurno

će zadovoljni biti svi oni koji vino proizvode u manjim količinama i za svoje potrebe. Ostali koji grožđe ili vino proizvode za prodaju i ove godine na tržišnoj vjetrometini očekuje neizvjesnost, koja se odnosi na cijenu grožđa, a isto tako i vina.

Živo je i  u vinogradima u petrovoselskom gorju gdje su posljednjih godina na zapuštenom zemljištu posađeni hektari vinove loze. Više od deset dana berba traje i u vinogradima Alojza Dubiela iz Starog Petrovog Sela, najvećeg vinogradara na petrovoselskom gorju, koji vinograde ima na 18 hektara. Berače smo zatekli na području Staraca u berbi graševine.

– Ove godine berba je zbog suše krenula izrazito rano. Slador u grožđu je takav da se nema što čekati i grožđe treba brat. Urod je dobar, a grožđe kvalitetno. Što se tiče proizvodnje za vinogradare je odlična godina. Ne govorim o tržištu, već o proizvodnji. Nema novaca, nema plasmana, a postoje stare zalihe vina. Veća ponuda grožđa utječe na cijenu grožđa, što kod nas nije ništa novo. Cijena grožđa kreće se od 3 do 4 kune, ovisno o grožđu. Cijena nije povoljna s obzirom na cijene repromaterijala i rizike koji u vinogradarstvu postoje. Ponuda grožđa je veća od potražnje i naravno da to utječe na cijenu. – kaže Alojz Dubiel, koji 95 posto grožđa pretvara u vino, a ostalo proda.

Završio je berbu crnog pinota na površini od 6 hektara. Odlične je kvalitete i odličnog prinosa. Već tri dana bere graševinu koja ima slador 20 i 21 što je za graševinu, kako kaže, u ovo doba godine fantastično.

Dubiel ima 8 ha graševine, 6 ha crnog pinota 2 ha rajnskog rizlinga, 2 ha frankovke i jedno katastarsko jutro zelenog silvanca, koji je, kako naglašava, posadio zbog ljubavi prema toj sorti i tom vinu, koje mu se sviđa. Ove godine zeleni silvanac je fantastičan, sa sladorom, da se ne povjeruje, od 22 do 26.

– Po prirodi sam optimist i zato sam se upustio sadnju vinograda i proizvodnju vina.. Da sam bi pametniji vjerojatno bi posadio manje. Naravno da se isplati. Postoji rizik prodaje, rizik neplaćanja, jer zna proći godinu dana da se naplati – kaže Dubiel.

Alojz Dubiel je jedan od onih Petrovoselaca koji su odlučili vratiti tradiciju vinogradarstva na petrovoselsko gorje. 

– Nažalost, puno ljudi ne zna da petrovboselsko gorje ima vinogradarsku tradiciju. Naši očevi i djedovi, svaka ozbiljnija kuća, ne samo iz Starog Petrovog Sela, već i iz Štivice, Orubice i Komarnice je imala vinograd. Na nesreću, došlo je do plaćanja poreza i pada proizvodnje, pa su na kraju vinogradi posječeni. Vinograd traži puno ulaganja i puno truda, a pojavila su se jeftina industrijska vina i dogodilo se da su vinogradi nestali. Mi koji se sada vraćamo vinogradima ocjenjujemo da su to prekrasni i bogom dani tereni za vinograde, sa blagim padovima koji se mogu obrađivati mehanizacijom. Vrlo je povoljna situacija za vinogradarstvo, a vidjeti ćemo što će nam Europa donijeti – kaže Alojz Dubiel.

Alojz Dubiel

Related Post

DAN VRTIĆA NOVA GRADIŠKA

Autor - 10/06/2015 0
Podizanjem Zelene zastave zaposlenici Vrtića i mališani su potvrdili da brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način života…

Kuća Djeda Božićnjaka

Autor - 01/12/2019 0
Autor Franjo Samardžić NOVA GRADIŠKA, 1. prosinac 2019. – Na otvaranju ovogodišnjeg Adventa u našem gradu najmlađi Novogradiščani bili su…