TRIBINA HDZ-a – Ulazak u EU uvjetuje korjenite promjene i reforme, ali i financijsku perspektivu

654 0

NOVA GRADIŠKA, 13. rujna 2011. – Bilo je jasno da je Hrvatskoj mjesto u europskoj zajednici naroda. Bilo je, međutim, potrebno najprije ostvariti neovisnost, a potom se pridružiti EU. Trebalo je proći put dug gotovo četvrt stoljeća – kazala je na početku izlaganja mr.sc. Marija Pejčinović-Burić, predsjednica Zajedničkog parlamentarnog odbora

Hrvatskog Sabora, na tribini koju je pod nazivom „Hrvatska 28. članica EU“ organizirao Gradski odbor HDZ-e Nova Gradiška. 

Hadezeovci iz Nove Gradiške, općina novogradiškog kraja i županije napunili su sinoć gradsku vijećnicu. Pozdravili su ih, u ime organizatora saborski zastupnik Mato Bilonjić, a potom župan Danijel Marušić.

– Važno je za izdvojiti iz Deklaracije Hrvatskog Sabora jasan zahtjev od pregovarača da čuvaju hrvatski identitet, pa je tako hrvatski jezik upisan kao službeni jezik EU, kada Hrvatska bude njena članica. Nacionalni odbor je kroz Sabor davao politički legitimitet pregovaračima. Bili su to do sada najteži pregovori jer, kao što je to bio slučaj ranije, EU više nije bio prioritet proširenje na bivše komunističke zemlje – kaza je Marija Pejčinović, Burić. Govoreći o političkim dimenzijama pregovora, dodala je da od Slovenije nije bilo fer da blokira pregovore i njihov završetak odgodi za više od godinu dana.

foto: D. Ivanković

– Sve je promijenio dolazak predsjednice Jadranke Kosor na čelo Vlade. Umješnost i tajna diplomacija doprinijeli su da se pregovori završe u roku- kazala jer Marija Pejčinović-Burić.

Govoreći o tijeku priprema i pregovorima, koji su ujedno bili tranzicija i integracija u EU, velikim reformama i financijskoj pomoći, govorila je o specifičnostima pojedinih pregovaračkih poglavlja, te o tome kako ćemo funkcionirati klada postanemo 28 članica EU. Naglasila je kako imamo dobru financijsku perspektivu, europsko tržište na raspolaganju i mogućnost ekonomske i financijske koristi. Ulazak u EU, naglasila je, popraviti će uvjete kreditiranja i za građane, a reforme koje će posredno donijeti članstvo u EU, uz ostalo, će imati za posljedicu promjene u javnoj upravi i smanjenju korupcije, te bolju zaštitu granica.

 

Related Post

Predizborni skup HDZ-a

Autor - 22/11/2011 0
NOVA GRADIŠKA, 21. studeni 2011. – Želim da rezultati u ovom gradu i u ovoj izbornoj jedinici budu takvi da…