GORI 70 HEKTARA PAŠNJAKA IVA – Vatrogascima u pomoć došli air traktori (FOTO)

718 0

GORICE, 13. rujna 2011. – Požar na Ivi, kakav ne pamte stanovnici obližnjih Gorica, gasilo je danas osam dobrovoljnih vatrogasnih društava s novogradiškog područja. U pomoć vatrogascima iz Okučana, Dragalića, Gornjih Bogićevaca, Donjeg Varoša, Cernika, Starog Petrovog Sela, Rešetara i Nove Gradiške u gašenju požara su

u poslijepodnevnim satima došla iz Zadra i dva air traktora. 

– Pod požarom je oko 70 hektara. Kada smo vidjeli da ga ne možemo ugasiti u pomoć su pozvani air traktori iz Zadra – kaže Milan Vučković, zapovjednik DVD-a Okučani.

U razgovoru s mještanima Gorica doiznajemo da gori šaš ispod kojeg je sloj od namjanje pola metra biljnog taloga starog tridesetak godina. Nekada su se namjerno izazivali manji kontrolirani požari, a sada, kada je stoke na Ivi malo, nema nitko intereas da ju održava. Radi se za vatrogasce o teško pristupačnom dijelu Ive pa su zato u pomć pozvani air traktori, kako bi se obuzdao požar kome je vjetar jučer i danas pogodovao u širenju.

Kako doznajemo od Đure Devedžić a iz Gorica požar se pojavio u prošli ponedjeljak i nitko nije očekivao da će poprimiti ovakve razmjere. Iva je, kaže, gorjela ali nikada ne ovako. Mještani Gorica smatraju da će požar dugo tinjati i da će ga ugasiti samo dobra kiša. Do tada će morati trpjeti smarad dima zbog kojeg noću ne otvaraju prozore. O uzrocima požara za sada nema informacija. Mještani Gorica ne pronalze nikoga kome bi ovakav požar mogao koristiti.

Na Ivi se nalazi više od 200 konja, uzgajivača iz novogradiškog kraja, i nešto više od 20 krava vlasnika iz Gorica i Visoke Grede. Krave su izvan požarišta, a konji se, kako kažu mještani znaju skloniti od vatre. Od požara su, na zadovoljstvo Goričana, iz Ive pobjegle divlje svinje, jer im neće praviti štetu na kukuruzu.

Podsjetimo da je Pašnjak Iva prošle godine Županijska skupština prograsila zaštićenim krajobrazom. Nalazi se na površini od 286 hektara i prirodni je kultivirani predjel krajobrazne vrijednosti i bioloških raznolikosti. U njemu su staništa biljnih i životinjskih vrsta koja su ovim požarom sigurno ugrožena.

foto: D. Ivanković (novagra.hr)

Konji bježe pred vatrenom stihijom

sl. iznad –  Air traktor u Brodu na punjenju vodom  – foto: Aeroklub “Brod” (izvor: SBplus) 

 

 

Related Post