U povodu Dana općine Dragalić održana osma manifestacija „Dragalić u pjesmi i plesu“

1531 0

Autor Franjo Samardžić

DRAGALIĆ, 4. svibnja 2019. – Dragalićani i ljubitelji folklora i narodne baštine iz okolnih mjesta sinoć su napunili Pučki dom u Dragaliću. Nisu požalili jer su bili sudionici još jedne, osme po redu i hvalevrijedne manifestacije „Dragalić u pjesmi i plesu“.
Uživali su u ljepoti narodnih nošnji, pjesmi i plesu iz raznih krajeva Hrvatske koje su u Dragaliću sinoć prezentirala gostujuća kulturno-umjetnička društva koja u svojim sredinama njeguju i od zaborava čuvaju i na mlade prenose neprocjenjivu vrijednost narodne baštine svojih predaka.
Nastupila su kulturno-umjetnička društva „Kolo“ iz Vukovara, „Ivan Krstitelj“ iz Gorice (Zadarska županija), „Požeška dolina“ iz Požege, „Slavonija“ Gornji Andrijevci i „Žene veselog srca“ iz Lapovaca. Predstavili su se i domaćini, njihova pjevačka i dječja skupina koja je posebno oduševila i potvrdila da KUD Dragalić ne mora brinuti za budućnost.
KUD Dragalić primjer je kako se nakon stradanja cijelog sela za vrijeme okupacije i progonstva , kada je selo razoreno, zapaljeno i opljačkano, a nestala je ili uništena vrijedna narodna baština, ona ne zaboravlja. Pokazali su kako se nakon VRO „Bljesak“ i povratka iz progonstva u oslobođeno selo može krenuti ispočetka i sve obnoviti pa tako i kulturna baština.
Sve sudionike i zaljubljenika u folklornu i narodnu baštinu pozdravili su Katica Matijašević, predsjednica KUD-a Dragalić i općinski načelnik Zvonimir Karlik, koji ističe velik doprinos KUD-a Dragalić u bogatom kulturnom i i društvenim životu u općini. Manifestaciju „Dragalić u pjesmi i plesu“ otvorio je Lovro Modrić, član dječje skupine KUD-a Dragalić, a program je vodio Mato Višić.

 

Related Post