BISKUP ANTUN ŠKVORČEVIĆ PRIMIO PRIORA MILOSRDNE BRAĆE

805 0

NOVA GRADIŠKA, 26. srpanj 20123. – U Biskupskom domu u Požegi, 25. srpnja biskup Antun Škvorčević primio je fra Darija Vermija, priora Bolničkog reda sv. Ivana od Boga na Strmca i ravnatelja tamošnje Bolnice sv. Rafaela

u pratnji fra Giovannija Giemule. Razmotrili su jednogodišnje funkcioniranje Bolnice, njezino trenutačno stanje i probleme. Među njima je i pitanje statusa spomenute ustanove u zakonskom okviru hrvatske Države, koja ne prepoznaje specifičnost katoličke bolnice. Njezin status trebat će definirati na razini Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatske Vlade u skladu s ugovorima između Svete Stolice i Republike Hrvatske te europskim modelima – piše u kratkom priopćenju Požeške biskupije.

 

Podsjetimo da je sredinom lipnja u posjeti bolnici na Strmcu bio zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarik. Evo izjave koju je tada dao.

– Nakon velike pompe i puštanja bolnice u rad izostala je sva potpora koja je trebala biti od Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Običaj je kod nas da kada se nešto otvori onda su svi, kao što je ovdje bio slučaj, zaboravili na bolnicu. Ta vremena su prošla. Bolnica ima ugovor s HZZO-om pa ćemo pomoći savjetima, a probleme koji se jave nastojat ćemo ih otkloniti- kazao je dr. Marijan Cesarik.

Očito je da se od tada ništa nije promijenilo. Možda i nije moglo biti tako brzo? Međutim, Milosrdna braća bolničkog reda Svetog Ivana od Boga imaju loša iskustva sa gradnjom psihijatrijske katoličke bolnice Sveti Rafael na Strmcu jer je trebalo gotovo četiri godine da se riješe razni administrativni i zakonski problemi da bi počela njena gradnja. Navodno su zbog problema Bolnički red sv. Ivana od Boga razmišljao odustati od gradnje.

– Došli smo dati podršku djelatnicima, prioru i redovnicima. Ugodno sam iznenađen s onim što je postignuto u ovoj bolnici i sve druge bolnice mogu pozavidjeti ovako uređenoj bolnici i odnosu prema bolesniku. Zato smo zadovoljni, a Ministarstvo zdravlja je na stajalištu da još više trebamo davati podršku bolnici Sv. Rafael – kazao je još u svojoj izjavi zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarik.

Na potezu su Ministarstvo zdravlja i Vlada RH da, u skladu s ugovorima između Svete Stolice i Republike Hrvatske te europskim modelima, što se i traži, nađu zakonsko rješenje za rad Bolnice Sv. Rafeal.

Političarima, kada se dođu fotografirati, zastaje dah kada bolnicu Sv. Rafael pogledaju izvana,a isto taklo i iznutra. Dođu, međutim, brzo do daha i daju obećavajuće izjave. Treba se nadati da izjava aktualnog zamjenika ministra zdravlja mr. sc. Marijana Cesarika ne spada u tu kategoriju političkih izjava.

Dodajmo da je u bolnicu utrošeno 100 milijuna kuna.

Related Post

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 14/03/2016 0
POŽEGA – Na 14. obljetnicu smrti zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića, 11. ožujka požeški biskup Antun Škvorčević okružen s dvadesetak…