NEDJELJA 29.SRPNJA, GARČIN, NATJECANJE U VOŽNJI SPORTSKIH FIJAKERA

824 0

SLAVONSKI BROD/GARČIN – Centar za ruralni razvoj PANONICA i Zaprežni klub Slavonac u nedjelju 29.srpnja organiziraju konjičko natjecanje “PANONICA DRIVING CHALLENGE”. Natjecanje u vožnji sportskih dvoprega i jednoprega održava se na Ranču Ramarin u Garčinu. Otvorenje glavnog dijela programa je u 15,00 sati.

CRR PANONICA neprofitna je organizacija čiji je cilj okupljanje profesionalca različitih struka koji imaju za cilj poboljšanje kvalitete življenja u ruralnim područjima i poticanje raznolikosti u razvoju gospodarstva ruralnih područja. Jedan od smjerova u kojem djelujemo je i zaštita i afirmacija uzgoja lipicanske pasmine konja. “Hrvatska o ovom biseru žive materijalne baštine ima obavezu sustavno skrbiti jer njeni uzgajivači drže 1.754 grla ove plemenite pasmine što je gotovo petina ukupne svjetske populacije lipicanaca”, kaže Marijan Vrkljan , predsjednik CRR Panonica. Podstrek organizatorima za organizaciju je i činjenica da Hrvatska ima ujedno i najveći nacionalni uzgoj lipicanske pasmine konja u svijetu. Zanimljivo je da od ukupne populacije lipicanaca u Hrvatskoj 87 posto uzgoja drže obiteljska gospodarstava. “Domaći uzgajivači s velikom ljubavlju skrbe za svoja grla, međutim korištenje ovih konja u sportske i rekreativne svrhe jedini je kvalitetan način da se pasmina očuva u rentabilnom uzgoju. Natjecanja sportskih dvoprega i jednoprega proteklih godina pokazala su se kao odličan način promocije lipicanaca koji čine 98 posto grla u sustavu natjecanja u vožnji sportskih fijakera. Na ovaj način podupiremo i višegodišnji uporan rad Zaprežnog kluba Slavonac iz Slavonskog Broda kao jedinog sportskog kluba koji promiče konjički sport u Slavonskom Brodu”, ističe M.Vrkljan. U nedjelju na Ranču Ramarin voziti će se utakmice u pet različitih kategorija.

 

1. FINALE CROATIA CUPA ZA DVOPREGE – SENIORI

2. PRVENSTVO RH ZA DVOPREGE – JUNIORI

3. REVIJALNA UTAKMICA DVOPREGA (KOMBINIRANA UTAKMICA)

4. REVIJALNA UTAKMICA JEDNOPREGA (UTAKMICA PRECIZNOSTI)

5. ADRENALINSKA UTAKMICA FIJAKERA

 

U 15,10 sati start je utakmice Croatia cupa, zatim slijedi Prvenstvo Republike Hrvatske za juniore. U 16,30 sati proglašenje je pobjednika Croatia cupa i Prvenstva RH za juniore. Oko 17,00 sati start je revijalne kombinirane utakmice dvoprega. Oko 18,00 sati na programu je nastup “LIPICANSKE BAROKNE RASKOŠI” iz Samobora. Skupina jahača provodi publiku kroz blještavu prošlost baroka, prinčeva i princeza, markiza i baruna, šuškavih krinolina, dragulja i baršuna, dvorskih svečanosti, zlatnih kočija i carskih lipicanaca. To je plesna priča o lipicanskom pastuhu, koji vježba plesne korake uz glazbu Handla, Mozarta, Straussa. U programu nastupaju vrsni dresurni jahači u plemićkom ruhu. Ovaj program ima za cilj još jednom ukazati na domaći uzgoj lipicanaca i njihove prednosti kao sportskog i rekreativnog konja. Nakon njih kratki program imati će “PRVA KANDŽIJAŠKA UDRUGA KRUŠEVICA 2010.” Ova prva i jedina kanžijaška udruga u Hrvatskoj, osnovana u Kruševici 2010. godine s ciljem promicanja tradicije i slavonskih vrijednosti. Članovi ove udruge posebno žele od zaborava sačuvati tradiciju vezane uz slavonsku svinjarsku kandžiju. U prošlosti je bila predmet svakodnevne uporabe u životu Šokaca. “Danas su kandžije i kandžijaši prava rijetkost. Kandžiju viđamo tek kao ukras u folklornoj koreografiji, a sve je manje onih koji se kandžijom znaju služiti. Kruševački kandžijaši zato vještinu kandžijanja posebno promoviraju među mladima, jer kandžijanje žele spasiti od zaborava, a kandžiju promovirati u izvorni suvenir. Za nas su priredili malu prodajnu izložbu i demonstraciju više stilova kandžijanja. Posebnost ovog natjecanja je da je CRR Panonica po uzoru na konjičke turnire s dužim stažom i bogatijom tradicijom ove godine organizira prvi izbor najljepšeg damskog šešira uz dodjelu prigodne nagrade”, kaže Matea Nakić, voditeljica projekata održivog razvoja u CRR Panonica. Oko 19,00 sati predviđen je start revijalne utakmice preciznosti za jednoprege, a potom proglašenje pobjednika u revijalnim utakmicama i Adrenalinska vožnja fijakerima. Ulaz na sve programe je slobodan.

Related Post