BISKUP U ŽUPI STARA GRADIŠKA

917 0

STARA GRADIŠKA, 30. rujna 2013. – U nedjelju, 29. rujna po nalogu biskupa Antuna Škvorčevića u svim župama Požeške biskupije bio je dan zahvale za novoga hrvatskog blaženika Miroslava Bulešića.

Sam biskup predvodio je euharistijsko slavlje u župi Stara Gradiška koja je slavila sv. Mihaela Arkanđela, svoga nebeskog zaštitnika. Župljani su očitovali radost što ovaj blagdan ne slave više u dvorani župne kuće, kako su bili prisiljeni tijekom šezdesetak godina nakon što su im komunističke vlasti razorile župnu crkvu, nego u novoj crkvi koju su im prije tri godine pomogli izgraditi hrvatski svećenici na spomen subraće koja su u starogradiškom zatvoru tamnovala u vrijeme komunističkih progona, kao i na spomen drugih nedužnih ljudi zatvaranih za vrijeme totalitarističkih sustava dvadesetog stoljeća. U ulaznoj procesiji znakovito je unesena i postavljena na oltar knjiga s popisom svih svećenika zatvorenika u Staroj Gradiški. Pozdravljajući vjernike, biskup je čestitao župljanima blagdan svetog zaštitnika a načelniku Općine Dan Općine. Istaknuo je kako se unutrašnje uređenje njihove crkve postupno ostvaruje te da danas možemo blagosloviti uređeno svetište s novom slikom sv. Mihaela Arkanđela, djelo akademskog slikara Tihomira Lončara iz Zagreba, koja tvori jedinstvo sa svetišnim prozorima. Kazao je da je jučerašnjim proglašenjem u Puli blaženim Miroslava Bulešića, prvog hrvatskog svećenika mučenika iz komunističkih vremena, iskazana počast svim drugim svećenicima mučenicima toga doba kao i onima koji su trpjeli progon i poniženje u starogradiškom zatvoru i drugdje. Pozvao je nazočne da mole za njih, da u sv. Mihaelu prepoznaju snažnog zagovornika u zlu, i primjer kako Bogu valja davati prvenstvo u svom život te s njime pobjeđivati zlo.

U homiliji biskup je zapitao vjernike na čemu grade svoj život. Istaknuo je važnost političke, gospodarske, obrazovne, zdravstvene, znanstvene i drugih razina života, ali naglasio kako ni jedna od njih ne može odgovoriti na najteže pitanje koje susrećemo na svom životnom putu: zlo koje razara, prolaznost koju ne možemo zaustaviti i konačno smrt koju ne možemo izbjeći. Dodao je, da onaj tko se nastoji snaći na svim drugim razinama života, a propušta tražiti odgovor na navedena pitanja, na kraju ostaje gubitnikom. Objasnio je da je podrijetlo zla u svijetu jedno od najtežih pitanja na koje znanost ne može dati odgovora a da nam Božja objava obznanjuje da je ono vezano za duhovna stvorena bića, anđele čija je sloboda bila u mogućnosti pobuniti se protiv Boga i otrgnuvši se od njega postati počelom zla. Kazao je da vođu pobunjenih anđela Pismo naziva đavao, što znači onaj koji djeluje razbijački, protiv čovjeka i života, zavodnik, tužitelj. K tome, dodao je biskup, Pismo nas uči kako je Mihael ostao vjeran Bogu, da mu ime kaže „tko je kao Bog“ te da je posvjedočio kako se samo vjernošću Bogu može zlo pobijediti. Istaknuo je kako nas ulomak iz Knjige Otkrivenja uvjerava da je Isus, postavši čovjekom upravo putem posvemašnje vjernosti Ocu, ljubavlju na križu slomio moć zla. Spomenuo je da Isus sam za sebe upotrebljava naziv Sin čovječji, za kojega Danijel prorok kaže da mu je nakon nečovječnih kraljevstava dana sva vlast i moć. Biskup je istaknuo da je zlo stanje duha koje se ne može pobijediti znanstvenim putom i da ona ostaje najnemoćnija pred najpresudnijim pitanjem našeg postojanja. To stanje može pobijediti samo Bog, Isusova vlast i moć utemeljena u ljubavi na križu, dodao je biskup i pozvao nazočne da provjere jesu li život utemeljili na njemu.

 

Potom se usredotočio na primjer blaženog Miroslava Bulešića kojeg je ubio komunistički sustav zbog njegove vjernosti Isusu Kristu i Crkvi, te istaknuo da je on u njemu postao pobjednik. Naveo je riječi kardinala Angela Amata, Papinog izaslanika na beatifikaciji u Puli: „Njegovo mučeništvo je svetkovina mira nad ratom, bratstva nad podjelama, oprost nad mržnjom, božanske ljubavi nad ljudskom zloćom.“ Spomenuo je kako nas je kardinal Amato još podsjetio na tešku činjenicu da su iste komunisitčke vlasti ubile 434 svećenika u hrvatskom narodu te uz to dodao da je više od 250 svećenika tamnovalo u Staroj Gradiški zbog vjernosti Isusu Kristu, u žrtvi i ljubavi za Crkvu i svoj narod, ali da ta ubojstva i progon nisu uništila ni narod ni Crkvu, jer su ostali vjerni Isusovoj ljubavi i žrtvi, na taj način bili čuvari hrvatske slobode i u njemu pobijedili. Biskup je zaključio: „Naša sudbina je u onome što može ljubav, i to Isusova. Valja s njime računati i sve nevolje osobnoga i obiteljskog života predati njemu, te se ne treba bojati da ćemo se izgubiti na putovima zla ovoga svijeta.“ Pozvao je nazočne da dnevnom molitvom, redovitim sakramentalnim životom, napose sudjelovanjem na nedjeljnoj svetoj misi svjedoče kako vjeruju Isusovoj moći i vlasti koja jedina pobjeđuje zlo i patnju, te u njemu budu ispunjeni nadom i smislom. Zamolio je novoga hrvatskog blaženika da ih svojim nebeskim zagovorom pomogne da ostanu na Isusovu putu.

Nakon homilije slijedio je čin blagoslova nove slike sv. Mihaela postavljene u svetište. Dekan Novogradiškog dekanata Željko Volarić kratko je predstavio sliku, istaknuvši da je autor Tihomir Lončar na jednoj polovici platna prikazao djelo tame s kojim je povezana i silueta straogradiškog zatvora, a na drugoj polovici Janjetovo pobjedničko djelo svjetla, da to prate i oslikani prozori, na jednoj strani mračni a na drugoj svijetli. Biskup je potom blagoslovio sliku i poželio da ona svakog vjernika potiče na molitvu za vjernost Bogu te za one koji su zbog te vjernosti bili zatočenici ovdašnjega zatvora u vrijeme totalitarnih sustava dvadesetog stoljeća.

 

Nakon popričesne molitve svi su molili za dar vjere. Potom je biskup predvodio molitvu za utamničene starogradiške svećenike i druge nedužne žrtve kao i za počinitelje zla. Župnik Mato Rukavina zahvalio je Požeškoj biskupiji za dar uređenja svetišta, napose za novu sliku sv. Mihaela. Na kraju je biskup zahvalio vjernicima za njihova zalaganja da im župa budu živi organizam Isusove Crkve, čemu doprinosi suradnja na različitim razinama, uključujuću pjevače i ministrante.

Related Post