BLAGDAN ROĐENJA MARIJINA NA GOSPINOM POLJU KOD BILOG BRIGA

768 0

GOSPINO POLJE – U predvečerje blagdana Rođenja BDM, 7. rujna, požeški biskup Antun Škvorčević, tradicionalno je s nekoliko tisuća vjernika slavio svečanu euharistiju na Gospinom polju ponad Bilog Briga u župi Vrbova.

Ulazna procesija s Gospinim kipom zaustavila se kod oltara gdje je biskup, uputio pozdrav Isusovoj Majci, na koji su nazočni odgovarali, pjevajući poklik „Blažena ti što povjerova!“ Potom je pozdravio sve prisutne i čestitao im blagdan rođenja Marijina, istaknuvši da je u njezinu rođenju Bog na najbolje način pokazao kakav naum ima s nama ljudima – svojom ljubavlju prodrijeti u naše sudbine i ono što je teško, prolazno i smrtno preobraziti u pobjedu života. U zahvalnosti Bogu za sve što nam je učinio po Isusovoj Majci, pozvao je prisutne da se činom pokajanja oslobode svega onoga što je zapreka Božjem djelovanju u nama.

U homiliji biskup je kazao kako postoji u Zagrebu ured za mjerila koja ga potiče na razmišljanje kakva bi to bila mjerila za koja agencija treba voditi posebnu brigu. Nadovezao se na proroka Miheja koji u današnjem prvom čitanju govori o Betlehemu, po mjerilima ljudskim beznačajno malo mjesto, ali je Bog baš njega izabrao za rođenje onoga koji će preokrenuti ljudsku smrtnu sudbinu u život putem malenosti, prezrenosti, odbačenosti i osuđenosti na smrt. Ukazao je na Božja mjerila i istaknuo da onaj koji s njima surađuje kroči najboljim životnim putem. Zapitavši prisutne koja su njihova mjerila u životu, biskup je rekao kako u Hrvatskoj na različitim razinama nastupaju ljudi s nekim svojim mjerilima za koje smo svjedoci da nas ne vode putem uspjeha, što je osobito pogubno za mlade. Podsjetio je kako je Bog u Starom Zavjetu preko Mojsija obznanio svoja mjerila života, nazvana deset Božjih zapovjedio koje je Isus sažeo u jednu zapovijed ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Istaknuo je kako je mjera i mjerilo Božje ljubavi sam Isus Krist koji je došao na svijet kao malen, prezren i odbačen čovjek da bi Bog tim putem izveo svoju pobjedu. U tom smislu biskup je poručio prisutnima: „Ne bojte se svoje malenosti, ne bojte se svoje nemoći, ali se bojte ako ste zatvorili prostore svoga srca, duše i savjesti za Boga jer nećete imati dovoljno snage ni svjetla od kojeg se živi.“ Kazao je kako je dolazak na hodočašće prilika propitati se po kojim mjerilima živimo, imajući na pameti kako nas Bog nije stvorio za nešto maleno nego za veliko!

Svratio je potom pozornost nazočnih na Isusovo rodoslovlje u evanđelju kojim nas evanđelist Matej podsjeća da je Isus začećem po Duhu Svetim u Djevici Mariji rođen od nje kao pravi čovjek, po poočimu Josipu Davidova roda, postao jednim od nas, našega roda, ali s druge strane je svojim rođenjem svima nama omogućio rodbinstvo s Bogom, uzdigao na dostojanstvo Božjih sinova i kćeri. Zapitao se jesmo li se u Hrvatskoj odrekli toga dostojanstva kojeg smo u Crkvi Božjoj po krštenju primili? Dodao je da nas nizanje brojnih imena u evanđelju među ostalim podsjeća i na to kako svaki čovjek za Boga ima veliku važnost, da je on biće po kojem on želi ostvariti svoj naum te nam je potrebno Marijino sabrano srce da to prepoznamo i tome se radujemo te njezina sloboda da s Bogom surađujemo na njegovu ostvarenju. Zahvalio je Isusovoj Majci što nas i o blagdanu svoga rođenja podsjeća na one istine koje je ona prebirala u svom srcu i od njih živjela, postala velikom po onom što je Bog u njoj ostvario. Zahvalio je još i za njezino višestoljetno služenje na Gospinom polju gdje su se iz mnogih žrtava i nevolja hrvatskog čovjeka uzdizale po njoj Bogu molitve i postizala uslišanja.

 

Nakon popričesne molitve uslijedila je mala procesija s Gospinim likom između hodočasnika, koji su je pozdravljali pjesmom i upaljenim svijećama. Za to vrijeme upućivane su joj pohvale i molbenice. Na koncu je biskup izrekao čin predanja Isusovoj Majci.

 

Slavlju na Gospinom polju prethodila je trodnevica pod geslom „Kroz stoljeća mnoga, donosimo Tebi molitve i prošnje, brige i nevolje“, koju je vodio Zdravko Radoš, župnik u Oriovcu.

Related Post

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 11/09/2016 0
GOSPINO POLJE – U predvečerje blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije, 7. rujna požeški biskup. Antun Škvorčević predvodio je misno slavlje…