BLJESAK – Briljantno izvedena oslobodilačka akcija hrvatske vojske i policije

1201 0

OKUČANI, 1. svibnja 2010. – Vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske i speciojalne policije „Bljesak“ započela je u ranim jutarnjim satima 1. svibnja 1995. godine. Hrvatske snage napale su na južni i stredišnji dio zapadnoslavonskog okupiranog područja iz pravca Novske i Nove Gradiške. Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska

 bopjna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije. U operaciji su prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

Izvedena je briljantna i munjevita akcija. U samo 31 sat oslobođeno je je oko 500 četvornih kilometara teritorija koji je zaposjeo neprijatelj i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte pobune zapadnoslavonskih Srba. Operacija „Bljesak“ bila je u vojnom smislu nastavak uspješnih vojnih operacija „Otkos 10“ iz prosinca 1991. i „Orkan 91“ iz 1991. i početka 1992. godine kada je oslobođen jedan dio okupirane zapadne Slavonije. Novogradiška 121. brigada oslobodila je Mašičku Šagovinu, Trnavu i Šnjegavić i približila se nadomak Okučana. Sarajavski mirovni sporazum od 3. sijwečnja 1992. godine zaustavio je njeno napredovanje prema Okučanima.  

 U „Bljesku su sudjelovale 32 postrojbe oružanih snaga i policije, među kojima je bila i 121. pukovnija HV Nova Gradiška, čiji su pripadnici prvi ušli u Okučane. Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginula su 42 pripadnika OSRH i policije, a 162 su ranjena. Tijekom operacije neprijatelj je srušio zrakoplov Rudolfa Perišina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. godine zrakoplovom MIG-21 iz JNA prebjegao u Austriju. Milan Martić, bijesni i izbezumljeni vođa pobunjenih Srba, zbog pretpljenog je poraza zapovjedio osvetničko granatiranje Novske, Siska, Karlovca i Zagreba. Tom je prilikom poginulo šest osoba, a 176 je ranjeno.  

Iako je otpor neprijatelja brzo slomljen, za akciju „Bljesak“ može se kazati da je konačno završena 4. svibnja u 15 sati. U okolici Pakraca ostalo je 1500 vojnika 51. krajiške brigade sa zapovjednikom Stevom Harambašićem i Veljkom Džakulom, tadašnjim vođom pobunjenih Srba u zapadnoj Slavoniji. Uvidjevši da nemaju izlaza pobunjenici su se predali.  

Oslobađanjem okupiranog dijela zapadne Slavonije uspostavljen je promet autocestom i željezničkom prugom i omogućen povratak prognanika. Počela je obnova. Na područje Okučana dolaze Hrvati prognani iz sjeverozapadne Bosne, bosanske Posavine i Vojvodine.

Vojno-redarstvena operacija „Bkljesak“ prethodila je operaciji „Oluja“ koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.  

Related Post

FORUM ŽENA SDP-a OKUČANI

Autor - 28/03/2012 0
OKUČANI, 28. ožujak 2012. – Forum žena SDP-a općine Okučani i Osnovna škola Okučani, proteklog vikenda su obilježili Dan narcisa…