BLJESAK – Konačna prekretnica Domovinskog rata

1644 0

OKUČANI, 1. svibnja 2010. – Obilježavanje 15. obljetnice vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ započelo je polaganjem vijenaca kod središnjeg križa u Spomen parku hrvatskim vitezovima. Za razliku od prijašnih godina, prije državnih i vojnih izaslanstava i predstavnika lokalne uprave i samouprave, vijenac su položili roditelji i udovice poginulih branitelja.

 

 Na stadionu NK „Psunj-Sokol“ održan je središnji dio svečanosti. U osam postroja bilo je postrojeno 1200 pripadnika oružanih snaga RH, MUP-a i Udruga dragovoljaca koje je, nakon prijavka general pukovnika Mladena Kruljca, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, obavio pregled i pozdravio predsjednik Ivo Josipović. Počast osloboditeljima zapadne Slavonije, posebno onim poginulim, odao je cijeli državni vrh. 

– Prisjećamo se s ponosom 1. i 2. svibnja 1995. kada je hrvatskim snagama uključenima u ovu akciju trebalo samo tridesetak sati da oslobode ovo strateški važno područje i uključe u ustavno-pravni poredak Hrvatske. Time je načinjena konačna prekretnica u Domovinskom ratu. Tom pobjedom bili su stvoreni pogodni uvjeti za pripremu i provedbu operacije Oluja i oslobođenje najvećeg dijela do tada okupiranog područja. Zato sam zahvalan onima koji su dali svoj život za slobodu Hrvatske, zahvalan sam invalidima i civilnim stradalnicima i obiteljima stradalih. Svi vi zaslužujete našu duboku zahvalnost – kazao je predsjednik Josipović i dodao da je Domovinski rat bio pravedan u okviru međunarodnog prava, a da smo punopravna članica NATO-a postali jer smo uspješno oslobodili svoju zemlju i pobjedničku Hrvatsku vojsku transformirali u modernu oružanu silu po svim NATO-ovim standardima. – Bljesak je bio odlučan odgovor hrvatske države i hrvatske demokracije agresorskoj politici Slobodana Miloševića. To ne smijemo nikada zaboraviti. Akcija Bljesak pokazala je zrelost i sposobnost Hrvatke i njenih oružanih snaga, ali prije svega nezaustavljive snage slobodarskih težnji hrvatskih građanki i građana, hrvatskoga naroda. Bljeskom je otvoren put koji središnju Hrvatsku spaja sa Slavonijom i Srijemom, no, ono što je najvažnije, Bljeskom je otvoren put prema konačnoj pobjedi nad politikom mržnje i razaranja. Pravi učinak Bljeska, Oluje i ukupne pobjede u Domovinskom ratu možemo najbolje sagledati danas, 15 godina poslije, kad uživamo u slobodi, u plodovima tolerancije i dijaloga, u zemlji mira i demokracije. Valja ponoviti da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski, a da je Bljesak bila blistava akcija – kazala je premijerka Jadranka Kosor.

Predsjednik Josipović, ptremijerka Kosor i predsjednik Sabora Luka Bebić istaknuli su da je od Bljeska do danas Hrvatska postala nezaobilazan čimbenik u ovom dijelu Europe, ali i aktivni sudionik u promicanju međunarodne sigurnosti sudjelujući u mirovnim misijama pod vodstvom UN-a i NATO-a.  

 Svetu misu zadušnicu za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu u crkvi Sv. Vida predvodio je vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac.

 Sudionici obilježavanja obljetnice „Bljeska“mogli su razgledati borbenu i neborbenu tehniku koja se koristi u Oružanim snagama RH.  

Related Post

Snježne nevolje

Autor - 07/02/2012 0
OKUČANI, 7. veljače 2012. – Nevolje, koje je donio snijeg na području općine Okučani ublažavaju djelatnici Komunalnog pogona “Sloboština”. Snijeg…

NE POSUSTAJU U PRIJATELJSTVU

Autor - 08/11/2014 0
OKUČANI, 8. studeni 2014. – Danas i sutra tradicionalno se obilježava prijateljstvo mještana Okučana i mađarskog grada Tsazara. Umjesto maratonaca…