DVD OKUČANI

2274 0

Autor: Milorad Oršulić-Mican

OKUČANI, 19. lipanj 2012. – Dobrovoljno vatrogasno društvo Okučani u nedjelju je proslavilo 140 godina postojanja i uspješnog rada, s čime se mogu pohvaliti samo rijetki u Hrvatskoj.

Okučanski vatrogasci su među deset DVD-a u Hrvatskoj s najdužom tradicijom, dok Brodsko-posavska županija imaju samo 3 vatrogasna društva, odnosno 2 vatrogasne postrojbe i jedno društvo sa sličnom tradicijom.

 

Svečanost je počela budnicom u izvođenju Puhačkog orkestra DVD Hrvatska Kostajnica.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod središnjeg križa u župnoj crkvi sv. Vida je služena sv. misa zahvalnica.

Uslijedila je potom svečana sjednica na kojoj je u prigodi ove velike obljetnice istaknuto da je okučansko društvo prvo izvangradsko vatrogasno društvo osnovano na području Slavonije i Baranje.

 

Osim visokih uzvanika iz Hrvatske vatrogasne zajednice, Županijske vatrogasne zajednice, kao i predstavnika Općine Okučani, nazočan je bio i veliki broj predstavnika prijateljskih vatrogasnih društava, a riječ je o braći vatrogascima iz Donjeg Varoša, Gornjih Bogićevaca, Dragalića, Nove Gradiške, Baćindola, Lužana, Vrbja, Rešetara, Dugog Sela, Stare Subocke, Hrvatske Kostajnice i Đulovca.

Nazočni gosti na sjednici

 

S teškim stanjem društva nakon Domovinskog rata, ali i velikim napretkom kroz sve godine upoznao je predsjednik DVD-a Okučani Lovrica Lipovac. Rekao je kako je tijekom rata kompletna oprema kao i dokumentacija o samom društvu uništena, te je nakon rata društvo izlazilo na intervencije s osobnim automobila i privatnom opremom, da bi u suradnji s Općinom Okučani, kao i uz pomoć raznih fondova društvo godinama nabavljalo opremu kako bi okučanski vatrogasci što prije i što kvalitetnije mogli izaći na intervencije. Danas je to društvo jedno od najcjenjenijih na našem području, a trenutno broji 50 aktivnih članova

 

Lipovac je istaknuo kako društvo ne bi moglo normalno funkcionirati da nije bilo odlične suradnje s općinskim vijećem, općinom i načelnikom Acom Vidakovićem koji je ujedno i član DVD-a, te bivši predsjednik društva.

 

Na svečanosti obilježavanja 140. obljetnice DVD-a Okučani dodijeljena su i priznanja za 40 i 30 godina rada u vatrogastvu. Za 40 godina spomenicu je dobio Stipa Lučić, a za 30 godina rada u vatrogastvu Željko Miling. Nakon svečanosti proslave ovog jubileja organiziran je i svečani mimohod vatrogasnih vozila različitih registarskih oznaka: ZG, SB, SK, KT, PŽ i NG kroz cijelu općinu Okučani. Nakon toga je uslijedio i najzanimljiviji dio, a to je Javna vatrogasna vježba.

 

Proslava je završila svečanim ručkom i druženjem uz glazbu domaćina i brojnih gosti.

Izaslanstvo je položilo vijence u Parku Hrvatskih vitezova

Svečanost je počela budnicom ulicama Okučana

Budnicu je izvelo Puhački orkestar DVD iz Hrvatske Kostajnice


Radno predsjedništvo koje je rukovodilo svečanom sjednicom DVD Okučani svečane sjednice

Mimohod vatrogasnih vozila kroz općinu Okučani

Related Post

CVIJETNICA U OKUČANIMA

Autor - 18/04/2011 0
Milorad Oršulić – Mican OKUČANI 18. travanj 2011. – Na Cvjetnicu, Nedjelju Muke Gospodnje brojni okučanski vjernici okupili su se…