MIR VAMA – Susret sa Svetim Ocem Papom

558 0

SARAJEVO/OKUČANI, 10. lipanj 2015. – “Mir je Božji dar, Božji plan za čovječanstvo, povijest i sve stvoreno. To je plan koji uvijek nailazi na protivljenje čovjeka i zloga…” riječi su pape Franje koje su čuli i vjernici Požeške biskupije,

njih preko 1500 koji su u 29 autobusa došli u “Jeruzalem zapada” na susret sa sv. Ocem papom.

 

Hodočanici župa Okučana i Gornjih Bogićevaca, predvođeni  gornjobogićevljanskim župnikom fra Ivom Brezovićem krenuli su  u petak 5. lipnja u 21 sat do Batrine. Kod crkve sv. Antuna Padovanskog  svi autobusi s hodočasnicima iz Požeške biskupije su se okupili, gdje je izvršen svojevrsni carinski pregled kako se na granicama nebi dugo zadržavali.

Zbog toga je u cik zore, pod pranjom policije, “naš” autobus među prvima došao na parkiralište stadiona NK “Sarajeva” na Koševu. Tu se  hodočanici slažu u procesiju ispred koje je crkveni barjak župe  sv. Vida Mučenika iz Okučana i idemo prema našem odredištu.  U stadion  ulazimo, nakon detaljnog pregleda, s ulaznicama na  naše polje T-5.

Sve je tiho, kao da sluti da će se nešto veliko i nesvakidanje dogoditi na ovome mjestu i u ovom gradu. Tako nešto se dogodilo prije 18 godina kada je, sada već sveti  Ivan Pavao II.  12. i 13. travnja 1997. godine bio  u posjetu Sarajevu. Tadašnji dolazak pape je dava novi tračak nade za ratom napaćenu i razrušenu zemlju. Poručio je  “Srušite zidove nerazumijevanja”!

I ovaj,  papa Franjo dolazi “radi procesa pomirenja” u “zemlju ispaćenu ratnim stradanjima”.  Njegov dolazak se poklapa s 100-om obljetnicom početka I. svjetskog rata, u kojem je nemili događaj, baš ovdje bio “okidač” za njega. Navršava se i 20-eta obljetnica od potpisivanja Daytonskog sporazuma koji nije zaživio onako kako su to, stanovnici Bosne, željni mira očekivali.

Tek u 6 sati je počeo lagani predprogram. Volonteri su na svojim mjestima.

Veliki monitori uključeni koji će uveliko pomoći da i oni najudaljeniji od oltara mogu pratiti zbivanja, onako kako ih televizije budu emitirali. Osim hrvatskih i bosanskohercegovačkih TV reportažnih kola mogle su se vidjeti iz Italije, Njemačke, Eurovizije…

Koševskim stadionom dominira pape Franje slika s porukom MIR VAMA.

Kada je zrakoplov sa sv. ocem papom sletio u  zračnu luku u 9 sati i kada se dragi gost pojavi na vratima, stadionom se prolomio pljesak  i usklik  oduševljenja. Nitko nije krio suze radosnice.

Pratili smo (putom već spomenutih monitora) svečanu kolonu koja se je uputiti prema zgradi Predsjedništva BiH, gdje je u 9.30 sati bila organizirana ceremonija dobrodošlice.

Nakon govora za bosanskohercegovačke vlasti Papa se je s pratnjom uputio ka  stadionu „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu, gdje oduševljenju nije bilo kraja. Atletskom stazom je prošao, a mi iz Požeške biskupije imali smo čast biti samo nekoliko metara ili destaka metara udaljeni od Njega.

“Papa mi te volimo” orilo se iz skoro 70 tisuća grla olimpijskim stadionom.

U željno očekivanoj propovjedi sv. Otac je između ostalog  kazao u duhu gesla njegovog pohoda “Mir vama”: “I u našemu vremenu težnja za mirom i trud oko njegovog postizanja sukobljavaju se s činjenicom da se u svijetu trenutno vode toliki oružani sukobi. To je jedna vrsta trećeg svjetskog rata, koji se vodi “u dijelovima”, te se u kontekstu globalne komunikacije, doživljava prava ratna klima.

Danas se, draga braćo i sestre, još jednom iz ovog grada uzdiže vapaj naroda Božjega  i svih muškaraca i žena dobre volje: nikada više rata!” … “Apostol nam govori kako je mir dar Božji baš zato jer je plod njegove pomirbe s nama. Samo ako se pomiri s Bogom, čovjek postaje pravi mirotvorac”, rekao je Papa.

U molitvi vjernika molilo se za Svetog Oca, kao i za Crkvu u Bosni i Hercegovini. “Gospodine, ostani s nama i daruj nama, svome narodu, rast u vjeri i nesebičnost u ljubavi prema bližnjima” bio je jedan od zaziva, a molilo se i za obitelji: “Gospodine, svojim blagim pogledom prati sve obitelji kako bi postale  njihove male obiteljske Crkve u kojima se uči kako rasti i živjeti evanđeoski duh”.

Nakon misnog slavlja Papa je sa stadiona ispraćen radosnim usklicima i pljeskom. Grla i dlanove nitko nije štedio. Mi, hodočasnici iz Hrvatske smo poželjeli da mu što prije ovako kličemo u Zagrebu ili nekom drugom hrvatskom mjestu.

Sveti Otac je otišao na predviđeni sastanak i ručak s biskupima BiH i s Papinom pratnjom u Apostolskoj nuncijaturi u 13.15 sati.

Susret za mlade je predviđen u 16,20 sati  u Katedrali Srca Isusova, Papa Franjo imat će susret sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima.

Njegov govor u 17.30 sati predviđen je za ekumenski i međureligijski susret u Franjevačkom međunarodnom centru, govorit će i na susretu za mlade koji će se održati u Nadbiskupijskom centru za mlade „Ivan Pavao II“ s početkom u 18.30.

Završetak posjeta i ceremonija oproštaja Pape najavljeni su u Sarajevskoj zračnoj luci u 19.45 sati, a polazak Papinog aviona prema Rimu je u 20 sati. Poslije će se vidjeti da je zrakoplov krenuo s dragim gostom znatno kasnije, jer je volio  ostati ovdje i izvan protokola.

Na rastanku je vidno radostan uskliknuo: “NEKA BOG BLAGOSLOVI SARAJEVO I BOSNU I HERCEGOVINU!”

I nas je blagoslovio svojim očinskim blagoslovom, koji ćemo ponijeti u svoje domove, svoju župu, radna mjesta  i podjeliti ga svima onima koji ga žele.

Iz Sarajeva će se naš autobus i autobus s hodočasnicima iz Novske i Jasenovca  prevođeni župnikom vlč. Milanom Vidaković i župnim vikarom vlč. Žarkom Turuk, te jasenovačkim župnikom Đurom Cvitić otići u mjesto Kiseljak na kiseljački  izvor i bosansku pitu.

U Okučane se autobus vratio od prilike u isto vrijeme oko 21 sat, kada je sinoć i krenuo, a mi ćemo dugo misliti i Bogu zahvaljivati za SUSRET SA SV. OCEM  PAPOM.

Related Post