Bogićevljani pod posebnim uvjetima obilježavaju blagdan Duhova i Dan općine

5380 0

Autor Franjo Samardžić
GORNJI BOGIĆEVCI, 1. lipnja 2020. – Bogićevljani ove godine pod posebnim uvjetima obilježavaju blagdan Duhova i Dan općine. Okupljanja su uvjetovana pandemijom koronavirusa i mjerama zaštite, pa se ovogodišnji Dan općine obilježava skromno, ali i dostojanstveno, s malim brojem uzvanika i bez uobičajenih kulturnih i sportskih događanja. Izostalo je ove godine tradicionalno druženje u Hrvatskom seljačkom domu i pečeni vol.
To ne znači da jučer nije bilo svečano u Gornjim Bogićevcima. Budući da je popustila pandemija koronavirusa, a dozvoljene su mjere okupljanja u manjim skupinama, omogućeno je time da se svečano i uz druženje obilježi blagdan Duhova, a Bogićevljani i njihovi gosti blagdanskim slavljem obilježe svoju i jednu od najstarijih svetkovina crkve. Isto je tako i danas, na Duhovski ponedjeljak, kada se zajedno sa stanovnicima ostalih mjesta u općini, obilježava i Dan općine.
U župnoj crkvi svetu misu služio je fra Ivo Brezović, ističući nužnost života u duhu zajedništva, pozitivnom razmišljanju i trudu da dobro nadvlada zlo. Potom je, nakon što su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim domoljubima i spomen-biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, predvodio molitvu. Odana je time počast ljudima koji su svoje živote utkali u temelje slobodne i neovisne domovine Hrvatske.
-Ovogodišnji Dan općine obilježavamo u izvanrednim okolnostima. Moram naglasiti da su naša Vlada i nacionalni Stožer civilne zaštite jako dobro odradili posao i spriječili da ne dođe do širenja epidemije i katastrofe. Budući da u ovom trenutku ne možemo peći vola i organizirati kulturna i sportska događanja, te druga javna okupljanja, odlučili smo da Dan općine obilježimo simbolično sa svečanom sjednicom na koju smo pozvali kolege načelnike, župana i predsjednika Županijske skupštine, predsjednike udruga koje djeluju na području naše općine i čiji rad financiramo iz općinskog proračuna, te predstavnike umirovljenika. Manifestacije koje organiziramo u povodu Dana općine, a to su sportska natjecanja i seoske igre, te večer folklora i aktivnosti koje organizira braniteljska udruga, organizirat ćemo za blagdan Velike Gospe ako nam epidemiološka situacija to dozvoli.
Na svečanoj sjednici ćemo govoriti o proteklih godinu dana i prezentirati što smo to radili – kazao je načelnik Pavo Klarić.

Related Post

NA KIOSCIMA TISKA

Autor - 15/03/2013 0
Na kioscima Tiska može se kupiti drugi broj Brodsko vjesnika, novog regionalnog tjednika koji izlazi četvrtkom. Osvježenje je na medijskoj…