DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE

1167 0

Tko je kriv za propuste zbog kojih se nakon dva desetljeća zatvara Dom za starije i nemoćne osobe u Novoj Kapeli?

SLAVONSKI BROD – Nakon gotovo 20 godina rada, Ministrastvo socijalne politike i mladih traži zatvaranje dislocirane jedinice Doma za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod u Novoj Kapeli, a za 26 štićenica od kojih je 12 nepokretnih – traži se novi smještaj. Riječ je o objektu u vlasništvu Crkve, koji je Ugovorom iz 1995. i Aneksom ugovora iz 2005. godine potpisanim između RKT Župe Nova Kapela, Doma Slavonski Brod i Ministarstva, prenesen na upravljanje Domu, na rok od 30 godina – bez naknade.

 

Inspekcija Ministarstva, nepopularnu je odluku o zatvaranju donijela zbog toga što, unatoč višekratnim upozorenjima, Dom nije ispunio uvjete za obavljanje djelatnosti socijalne skrbi. Za štićenice i zaposlenice, ali i mještane kojima je Dom simbol brige za starije, ova odluka je neprihvatljiva. Tako 92-godišnja Mandu Filipović iz Magić Male kaže da je preseljenje za nju kraj života.

 

Neuvjetan Dom štićenicama dobar

„Puno sam radila cijeli život, a sada konačno imam lijep život. Predobre su žene koje se o nama brinu, Čisto je, oprano, toplo… kaže starica posebno sretna što je u blizini svoga sela pa je obiđu obitelj i susjedi kad dođu u poštu i u crkvu. Slično potvrđuje i Kata Pocrnić iz Siča, koja je deset godina u istom prostoru i ne može joj, kaže, biti bolje. A šest godina potpuno nepokretna 86-godišnja baka Božena Dvoraček preklinje da se ova ustanova ne zatvori.

 

“Ovdje sam našla mir, sestre su dobre, besprijekorno je uredno, bilo bi Bogu za plakati ako se ovo malo zdanje uništi”. Ivka Jozić, koja nema obitelji, ovdje je našla pravi dom, kao i Danica Lončar iz Kapele, čija djeca žive dalje. A za 74-godišnju Tereziju Đurić koja je u Domu od otvaranja te najstariju štićenicu, 99-godišnju Nevenku Mrkal, koja je ovdje prije devet godina došla sa Grobnika – Dom je lijepo mjesto za življenje unatoč činjenici što žive u potkrovlju iznad drugog kata i to bez lifta.

 

A upravo je neuvjetan smještaj u potkrovlju glavni razlog zatvaranja Doma sv. Vinko. Od 2009.godine, ovdje su obavljena dva inspekcijska nadzora, a 17. rujna prošle godine, na temelju rješenja inspektora, resorno Ministrastvo od Doma je „zatražilo prekid pružanja usluga korisnicima u navedenom prostoru zbog neispunjavanja tehničkih uvjeta”.

 

Nesposobno ili nemoćno Upravno vijeće

Kako objekt nema dizala, neke korisnice, zbog uskih i strmih stepenica, uopće ne mogu silaziti, neke ne mogu ustati iz kreveta, a da ne udare glavom u zid potkrovlja. Sobe su premalene i neuvjetne, hodnici uski i mračni… ocijenjeno je.

Inspekcijskim nadzorom u prosincu prošle godine utvrđeno je kako uvjeti i nakon višekratnih upozorenja nisu ispunjeni te je naređena zabrana obavljanja djelatnosti.

Mnogi zaključuju kako je bilo dovoljno vremena da se tehnički uvjeti poprave pa s razlogom pitaju, a zašto nisu i tko je za to kriv? Najkraći je, čini se, odgovor – zbog zamršenih vlasničko-upravljačkih prava i nekooperativnosti u njihovom rješavanju.

“I danandanas se prebacuju loptice s jednih na druge” kaže trenutačna voditeljica objekta u Novoj Kapeli, Zdenka Jukić, potvrđujući tehničku neopremljenost objekta. Iako je Ministrastvo temeljem ugovora i Aneksa Ugovpra uložilo 2.8 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, izvođenje radova i opremanje građevine, tehnički uvjeti u postojećem objektu nisu popravljeni.

Biskupija je mudrija od države

„Sve je stalo kada je Biskupija uputila prigovor na glavni projekt i zatražila izdavanje lokacijske dozvole”, kaže predsjednica Upravnog vijeća Ružica Vidaković, oboružana silnom dokumentacijom. No, sukladno ugovoru, dograđen je novi objekt u kojemu žive časne sestre (u kojem, po ugovoru, nije bio predviđen smještaj za štićenica Doma). Zemljište i objekt u vlasništvu su Župe Nova Kapela i pod ingerencijom su požeške Biskupije.

 

„Kako je sestrama oduzeto vodstvo Doma i njihov se broj smanjio, one su zajedno sa Župom i Biskupijom razmišljale o tome da u dio stambenog prostora smjeste štićenice, što se nije do danas ostvarilo, zbog neriješenih nekoliko pitanja glede cjelokupnog funkcioniranja Doma”, stoji među ostalim u priopćenju Biskupije, koje potpisuje kancelar Goran Lukić. Dodaje da Biskupija žali zbog zabrane djelovanja te vjeruje da je moguće barem u dijelu Doma smjestiti one štićenice koje su pokretne, a druge premjestiti u prikladnije uvjete kako one i njihove obitelji ne bi bile dovedeni u još teži položaj nego li je sadašnji.

 

Vidaković ističe kako će Upravno vijeće provesti u roku mjere koje je naredila inspekcija i da će dio korisnica biti premješten u slavonskobrodski Dom te u suradnji s brodskim, gradiškim, požeškim i zagrebačkim centrima za socijalnu skrb. “Ukoliko korisnici ne žele prihvatiti ponuđenu alternativu, njihovi punomoćnici – skrbnici mogu samostalno riješiti smještaj”.

 

Probleme treba riješiti problematičan ravnatelj

Cijelu situaciju dodatno otežava činjenica što odluke Mnistrastva treba provesti ravnatelj slavonskobrodskog Doma, za kojega inspekcija pak traži hitnu smjenu. Prije tri mjeseca, naime, izabrani ravnatelj Ivica Alilović, ne udovoljava uvjetima propisanim Zakonom o socijalnoj skrbi. Iako je, naime, u Domu od 2006. godine radio na poslovima „ekonom vozač” (od kad je završio stručni studij), kao stručni specijalist ekonomije nema niti jednog dana radnog iskustva u struci.

 

„Inspekcijskim nadzorom nesporno je utvrđeno da je Upravno vijeće doma izvelo pogrešan zaključak o činjenici rada u struci kandidata Ivice Alilovića, koji nakon završenog obrazovanja i stjecanja stručnog naziva bacc. eoc, te stručni specijalist ekonomije niti jedan dan nije radio u struci”, navode iz Ministarstva. „Upravno vijeće je pogriješilo što na nedavnoj sjednici nije razriješilo dužnosti ravnatelja i imenovalo novog vršitelja dužnosti” potvrđuje glasnogovornik resornog Ministrastva Tihomir Ivka, navodeći kako Alilović ima pravo žalbe.

Related Post