Sretan prvi dan škole prvašićima poželjeli županijski čelnici

709 0

Autor bpz.hr
9. rujna 2019. Prvog dana nastave župan Danijel Marušić, njegov zamjenikDamir Mirković i pročelnica za obrazovanje šport i kulturu Anica Vukašinović, slijedeći praksu prijašnjih godina, obišli su neke od osnovnih škola Brodsko-posavske županije kako bi prvašićima i njihovim roditeljima poželjeli uspješan početak školske godine. Ove godine posjetili su škole “Viktora Cara Emina” u Donjim Andrijevcima, “Ljudevita Gaja” u Novoj Gradiški i “Matije Antuna Reljkovića” u Davoru te su, u sklopu akcije “Radio Slavonije” čiji je pokrovitelj i Brodsko posavska županija, darivali prvašiće prigodnim poklonima.
Bila je to prilika i da se predstavnici županije upoznaju s trenutnim stanjem školskih zgrada prije završetka planirane energetske obnove koju koju Brodsko-posavska županija već godinama intenzivno provodi na školama kojima je osnivač. Naime, Brodsko-posavskoj županiji je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije prihvaćeno sufinanciranje energetske obnove zgrada sedam školskih ustanova. U trećoj fazi ovog projekta obnavljat će se sedam škola, a ukupna vrijednost radova je 39,5 milijuna kuna, od čega su oko 23 milijuna kuna bespovratna sredstva.

Prilikom posjete Osnovnoj školi “Viktor Car Emin” u Donjim Andrijevcima, gdje su im se pridružili ravnateljica škole Mirta Degmečić i općinski načelnik Tomislav Marijanović, župan Danijel Marušić uz želju za uspješnim početkom školske godine učenicima, roditeljima i djelatnicima, osvrnuo se na dosada učinjeno: “Zajedno s mojim zamjenikom i pročelnicom obilazim nekoliko škola da vidim kakvi su uvjeti rada jer mi smo u proteklom periodu obnovili 11 škola što je investicija vrijedna oko 35 milijuna kuna. Želimo da naši učenici imaju zadovoljavajuće uvjete školovanja, a djelatnici zadovoljavajuće uvjete rada. Smatram da je kvaliteta obrazovanja u našim školama na visokoj razini” – kazao je župan Marušić. Pročelnica Vukašinović dodala je i to kako je na području županije ove godine u osnovne škole upisano 11303 učenika što je 400-tinjak manje u odnosu na prošlu.
Inače na školi u Donjim Andrijevcima u sklopu energetske obnove povećat će se toplinska zaštita vanjskog i ukopanog zida, stropa i vanjske stolarije. Uz to, bit će ugrađen novi, visokoučinkoviti sustav grijanja i fotonaponski modul za proizvodnju električne energije, a unutarnja rasvjeta zamijenit će se učinkovitijom. Vrijednost ove investicije je preko 3,3 milijuna kuna, a očekivana ušteda energije je 69,43% dok bi se samo na energentima godišnje uštedjelo oko 80 000 kuna.
Nakon Donjih Andrijevaca župan Marušić i njegovi suradnici zaputili su se u Novu Gradišku u OŠ “Ljudevita Gaja” gdje im se pridružio i novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić te ravnateljica Blagica Pečnjak. Učenici viših razreda prvašiće su dočekali prigodnim programom u vidu pjesme i igrokaza, a predstavnici Grada Nove Gradiške, Brodsko-posavske županije i Radio Slavonije darivali su ih prigodnim poklonima. I ovu školu uskoro očekuje energetska obnova kojom bi iz energetskog razreda D prešla u C razred. Planirana ušteda nakon energetske obnove iznosila bi 57,84 posto, a vrijednost projekta je 7,8 milijuna kuna. Godišnje će se na energentima uštedjeti više od 268 tisuća kuna.
Na kraju današnjeg obilaska, županijsko čelništvo posjetilo je Osnovnu školu “Matija Antun Reljković” u Davoru gdje su u pratnji ravnateljice Jasne Butumović dobrim željama i prigodnim poklonima prvašiće ispratili u školske klupe, dok su ih učenici viših razreda obradovali prigodnim programom. Prilikom obraćanja medijima u Davoru župan Marušić je rekao: “Uvjeti za rad u školama su dobri, a o potrebama i problemima razgovaram s ravnateljima. Valja istaći da i ovu šklou u Davoru mi energetski obnavljamo, što je investicija vrijedna oko 3,5 milijuna kuna i smatram da će učenici dobiti jedno jako lijepu zgradu gdje će provoditi svoje školske dane, a djelatnici lijepo mjesto za rad.” – kazao je Marušić
Na današnji obilazak osvrnuo se i zamjenik župana Damir Mirković: “Negativan trend odlaska ljudi na ovim prostorima nije razlog da ne ulažemo u naše škole, u naše objekte i u institucije kojima smo osnivači….Djeca su, naravno u fokusu, sve ovo što činimo – činimo zbog njih, a vjerujemo i nadamo se da će se i ovi koji su otišli za koju godinu vratiti i da će trendovi odlaska stati” – kazao je Mirković

Related Post

SIGURNOST GRAĐANA JE NAJVAŽNIJA

Autor - 29/06/2016 0
SLAVONSKI BROD – Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije jučer, 28.06.2016. službeno je dao na korištenje kontejner Specijalističkoj postrojbi za spašavanje…