BOŽIĆNI KONCERT

813 0

NOVA GRADIŠKA, 13. siječanj 2015. – Na poziv vlč. Maria Mesića, župnika župe sv. Luke Evanđeliste u Lukaču, članovi Pjevačke skupine „Tkanica“, koja djeluje u sklopu istoimene novogradiške Udruge čuvara pučke kulturne baštine

te KUD-a „Matija Antun Relković“ iz Davora gostovali su u mjestu Gornje Bazje, Filijali spomenute župe. U tamošnjoj crkvi Dobrog Pastira sudjelovali su 9. siječnja na večernjoj misi, a potom je upriličen i božićni koncert.

 

Duh pučkog slavonskog Božića već pod misom donijeli su župljanima naši Davorci odjeveni u svečane narodne nošnje, baš kako su i njihovi stari nekada dolazili na misu s puno poštovanja. Uz zvuk tambura pjevači su, pod ravnanjem Marije Matošević, prenijeli toplinu i radost, koju Davor živi od pamtivijeka njegujući vrijednosti i svetinje po kojima i u kojima su odgajani te ih prenosi generacijama. Mir i Božji blagoslov poželio je župljanima Zvonko Dević, predsjednik KUD-a iz Davora te naglasio kako već 35 godina ovo Društvo čuva i njeguje tradiciju i običaje svoga kraja i naroda, prenosi ljubav prema kulturnoj baštini na mlade, a kroz KUD je, kako je rekao, prošla većina mještana ovoga najvećega naselja u novogradiškoj Posavini. Surađuju s mnogim Društvima, pa tako i s Pjevačkom skupinom „Tkanica“ i rado su se odazvali njihovom pozivu na zajedničko gostovanje u župi Lukač.

 

Pjevačka skupina „Tkanica“ pod ravnanjem prof. Danijele Šmuljić -Matošević dvoglasnom i troglasnom izvedbom slavonskih, ali i dalmatinskih tradicijskih božićnih skladbi uputila je posebnu glazbenu čestitku. Ovim gostovanjem, kako je istaknuo i Milan Rosić, predsjednik Udruge, zahvalili su i na uspješnoj suradnji s vlč. Mesićem, tijekom njegove službe župnoga vikara u novogradiškoj župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije.

 

Župnik Mario Mesić u propovijedi je, među ostalim, pozvao da otvorimo svoja srca Bogu, jer, kako je istaknuo, sve će u čovjekovu životu biti dobro ako nam je Bog na prvom mjestu. Zahvalio je gostima na odazivu i doprinosu inicijativi župe i općine Lukač da se na ovaj način potakne sadržajniji, vjerski, društveni i javni život na ovom prostoru, ali i pokaže ljepota tradicijske baštine drugih hrvatskih krajeva te oživotvori međusobna povezanost i zajedništvo.

 

Zahvalnost je gostima izrazio i načelnik općine Lukač, Đuro Bukvić naglašavajući jako dobru suradnju sa župnikom, a s ciljem, kako je rekao, očuvanja hrvatske baštine kao važnog dijela nacionalnog identiteta, time i života u našim selima, koja su duša naše hrvatske države.

Related Post