NOVAGRA PRENOSI IZ NOVOGRADIŠKOG GOIŠNJAKA ZA 2015. GODINU

748 0

MANIFESTACIJE Značaj manifestacija kao elementa turističke ponude destinacije ogleda se kroz njihovu turističku, društvenu i kulturnu funkciju.

Turistička funkcija manifestacija sadržana je posebice u proširenju turističkog tržišta destinacije, produženju boravka turista u destinaciji, izgradnji imidža destinacije, boljoj promociji destinacije. S obzirom na sve veći značaj manifestacija kao elementa obogaćivanja turističke ponude i jednog od temeljnih motiva odabira destinacije, jedna od značajnih aktivnosti Turističke zajednice je organizacija i osmišljavanje manifestacija. Turistička zajednica je i tijekom 2015. organizirala već tradicionalne manifestacije. Manifestacije i različita događanja u gradu upotpunjuju turističku ponudu grada. Udruge u kulturi i ostale udruge koje djeluju u gradu zaista aktivno rade i organiziraju niz događanja koja u grad dovode goste. Turistička zajednica sudjeluje u organizaciji ovih događanja i daje udrugama potporu. Izdvojene su manifestacije koje je osmislila i već tradicionalno organizira Turistička zajednica.

POKLADNI DANI U NOVOJ GRADIŠKI


U organizaciji  Turističke zajednice i karnevalske udruge „Malčanske mačkare od 14.-17. veljače,  organizirani su Pokladni dani u Novoj Gradiški. Tradicionalna dječja, subotnja, a potom i velika, nedjeljna pokladna povorka i ove su godine, izravno i neizravno, bile povezane s gradskim naseljem Mala, središtem poklada od kako je grada Nova Gradiška, pričaju stari. Prekrasan nedjeljni dan bio je i sjajna kulisa za ceremoniju primopredaje ključeva grada, koje je od čelnog čovjeka Nove Gradiške, Željka Bigovića, na kratko vrijeme posudio pokladni gradonačelnik. Mačkare su gradom vladale sve do ponoći, 17.veljače, kada su pokladni dani završili tradicionalnim spaljivanjem Rade, glavnog krivca za sva prošlogodišnja zla.

Od ove godine Mala je bogatija za još jedan pokladni simbol,spomenik Stjepanu Štefi Feriću, čovjeku koji je, nekada davno, pamte stari Novogradiščani, zajedno sa svojom violinom, od kuće do kuće, skupljao mačkare. Spomenik izrađen od slavonske hrastovine, uz prigodni je govor mačkarama predao Štefin sin, Drago Ferić.Nakon pokladne povorke, koja se, niz Malu, Haulikovu ulicu, te ulicu Slavonskih graničara, praćena brojnim sugrađanima, predstavila program na središnjoj gradskoj pozornici, uslijedila je zabava u Vatrogasnom domu, ali i proglašenje najkreativnijih ovogodišnjih maski. Prvo mjesto i novčanu nagradu od dvije tisuće kuna osvojili su članovi tradicijske pokladne udruge „Didovi“ iz Drežnika, drugu i tisuću kuna -pokladna skupina „Stari hrastovi“iz Rešetara, a treću i petstotina kuna, pokladna skupina „Rio Bravo“iz Nove Gradiške.

Tradicija održavanja pokladnih dana u našem gradu je od pamtivijeka. 2015. održani su  20. pokladni dani, u okviru koje je i pokladna povorka.  Grad Nova Gradiška članica je europskog udruženja karnevalskih gradova.

Novogradiško blebetalo


Turistička zajednica izdala je 19. broj humorističnog lista Novogradiško blebetalo, u okviru Pokladnih dana u Novoj Gradiški.

Novogradiško blebetalo je ujedno i najstariji humoristični list u Slavoniji. Prvi broj izašao je davne 1895. zaslugom HPD Graničar i tiskare Mavre Bauera.1997.g. Zajednica je obnovila izdavanje i od tada izlazi redovito svake godine.

SARMIJADA I PROVIJADA


Turistička zajednica grada, u suradnji s Restoranom s prenoćištem “Slavonski biser”, te članovima Udruge čuvara pučke kulturne baštine „Tkanica“  organizirala je petu   manifestaciju “SARMIJADA I PROVIJADA”. Na ovogodišnjoj manifestaciji organiziranoj na prvi dan proljeća sudjelovalo je čak 10 ekipa iz Vrbovca, Banove Jaruge, Krapja, Sunje, Bukovlja, Požege, Grabarja, Vrbja i Nove Gradiške. Prema ocjeni stručnih i istreniranih gastronomskih nepca, najbolje tri sarme pripremile su ekipe Industrijsko obrtničke škole grada domaćina, članice KUD-a „Sunjanke“ iz Sunje, te „Susjede“ iz Bukovlja. Za najbolju provu, krušni dodatak koji upotpunjuje sarmu, pobrinule su se ekipe KUD-a „Banova Jaruga“, „Kraplani“ iz Krapja, te članice KUD-a“Bebrinka“ iz Bebrine. Manifestacija „Sarmijada i provijada“ jedinstvena je gastronomska manifestacija u Hrvatskoj. Ova gastronomska manifestacija je jedna od posebnih oblika turističkog doživljaja koju nudi naš kraj. Kroz nju je prikazano bogatstvo narodnih običaja, a posebno gastro ponude ovoga kraja.

NG LJETO GLAZBE I KULTURE


Prvi put ove godine održano je „NG LJETO GLAZBE I KULTURE“. Počelo je  12.lipnja promocijom zbirke poezije Evice Kraljić, a  nastavljeno redovnim subotnjim promenadnim koncertima članova Gradske glazbe, tradicionalnom manifestacijom „Ljeto u knjižnici“, Plesnom večeri posvećenoj djeci, Međunarodnim susretom Old timera, te brojnim drugim kulturno-zabavno-glazbenim sadržajima. Sve to bio je uvod u 20., jubilarno  Novogradiško glazbeno ljeto, koje je , kroz svoje četiri glazbene večeri ,  svim generacijama ponudilo užitak   u rock,  zabavnoj, tamburaškoj glazbi,  te večeri tradicije i folklorne baštine.

NG ljeto glazbe i kulture je publici nakon dugo godina otvorilo prostore nekada kultne Gradske ljetne pozornice, te dvorišta Gradske kavane koji su prije 20-ak i malo više godina, bili mjesta izlazaka i zabavljanja.  Gotovo svaki vikend program su  pripremile udruge i ustanove  u kulturi Grada Nove Gradiške. Programe za mlade organizirala je udruga mladih UMPASK (Freshairparty, Technovation, te glazbenu večer pod nazivom Inyour face.) Nova turističko-kulturna manifestacija grada je po prvi puta predstavila sugrađanima  Amatersku glumačku skupinu „Kugla“ koja djeluje od mjeseca siječnja ove godine i vrijedno priprema predstave, kazališne radionice, te večer pod nazivom „NG standup fest“.

 

Uz tradicionalnu i već dobro poznatu izložbu „Šuma okom šumara“,  natjecanje konjskih zaprega „Konji bili konji vrani“, Dan češke kulture u organizaciji članova Novogradiške Češke besede, radionice čipke i zlatoveza, „Nismo mladi, al smo lipi“-izboru najljepših snaše, baje,  sajma eno, gastro ponude i suvenira,  posebna vrijednost Ljeta glazbe i kulture je i činjenica kako je okupilo članove čak 30-ak novogradiških udruga.

Novogradiško glazbeno ljeto je kulturno-glazbena manifestacija na otvorenoj pozornici, gradskim ulicama i prostorima koja nudi obilje kulturnih događaja – izložbe, koncerti ozbiljne glazbe, rock, zabavne i tamburaške glazbe,folklora, a za što se svake godine brinu najpoznatija imena hrvatske glazbene scene. Održano 20. novogradiško glazbeno ljeto u suradnji s Agencijom Novogradiško glazbeno ljeto.

 

NISMO MLADI AL SMO LIPI


1 kolovoza 2015. već tradicionalno se održala jedinstvena manifestacija očuvanja tradicijske kulture.

U organizaciji Udruge čuvara pučke kulturne baštine „Tkanica“ ponovo je bio izbor najljepših snaša, baja i parova. Prosudbena komisija je imala veoma zahtjevan posao  već samim tim što smo imali priliku po prvi puta vidjeti neke od tradicijskih narodnih  nošnji koje do sada još nigdje nisu bile prikazane u javnosti. Važno je naglasiti da se radi o originalnom ruhu naših krajeva izrađenih još s početka prošlog stoljeća i da su sve prikazane nošnje u potpunosti očuvane u izvornom obliku.

Riječ je o sasvim posebnom izboru najljepše i najljepšeg koji, posljednjih četiri godine, iznimno uspješno organiziraju članovi Udruge čuvara pučke kulturne baštine „Tkanica“, Na manifestaciji „Nismo mladi, al smo lipi“ je sudjelovalo nekoliko stotina sudionika (članova kulturno umjetničkih društava, tamburaških sastava, te natjecatelja). Manifestacija je to na kojoj stručno povjerenstvo na čelu sa Slavicom Moslavac, etnologinjom, muzejskom savjetnicom i ravnateljicom Muzeja Moslavine iz Kutine,među 500-tnjak natjecatelja pristiglih iz svih krajeva i svih županija Hrvatske, bira najljepše snaše, najljepšeg baju i par. Posebnost izbora je i u činjenici kako se pred žirijem u svom najljepšem ruhu predstavljaju snaše i baje iznad 35 godina starosti. Prosudbena komisija je , uz ljepotu i originalnost ruha, ocjenjivala  i  znanje natjecatelja o nošnji koju predstavljaju, što je  publici pružilo priliku i da zaviri u prave male škrinjice zaboravljenih i nepoznatih običaja.

Korist njenog  održavanja je višestruka, od promicanja  turističkih sadržaja i prodaje  proizvoda OPG-a, do koristi za sve  turističke subjekte (ugostiteljski objekti, hoteli, prenoćišta).

 

ADVENT U NAŠEM GRADU


Sajam je okupio   50 izlagača  iz Brodsko-posavske,  Požeško- slavonske i Sisačko moslavačke županije. Zahvaljujući uspješnoj dugogodišnjoj suradnji s brojnim udrugama i institucijama, i ove godine  osmišljen je bogati kulturno umjetnički program za izlagače i posjetitelje. U programu su sudjelovale udruge u kulturi grada:  HPS Slavča, Mažoretkinje grada Nova Gradiška, Gradska glazba, HKUU Trenk sa svojim gostima iz Jakšića, Plesna skupina Marine Mihelčić, Plesna skupina Bijeli vuk. Na adventskom sajmu se posebna pažnja poklanja djeci. Društvo „Naša djeca“ u Dječjem kutku tijekom trajanja sajma organiziralo je  radionice za djecu za izradu božićnih ukrasa i čestitki, a Djed Božićnjak svoj djeci grada dijelio je  skromne darove.

Adventski sajam svake godine okuplja sve više izlagača-OPG-a, obrta, seoskih turističkih domaćinstva, kućnih radinosti, zadruga, poduzeća i ostalih. Tako je i ovaj ugostio sve  koji žele prezentirati svoje autohtone proizvode, rukotvorine, bogatu gurmansku ponudu, ponudu vina i rakije, originalnih božićnih darova i mnogo drugoga. Također navedena manifestacija pruža mogućnosti našim sugrađanima i gostima da u  susret božićnim blagdanima, svojim prijateljima, poznanicima, članovima obitelji i drugima kupe i poklone domaći proizvod. Izrađen je i katalog izlagača. Ovu manifestaciju već osam godina podupire i sufinancira Ministarstvo poljoprivrede.

 

IN MEMORIAM TOŠE PROESKOM


Sedmu godinu Turistička zajednica grada obilježila je tragičnu pogibiju velike glazbene ikone Toše Proeskog. Ispred športske dvorane Ekonomske i  elektrotehničke škole okupili su se uzvanici kako bi zapalili svijeće i položili vijence ispred spomenika Toše Proeskog. Odigrana je memorijalna utakmica između rukometnih veterana Nove Gradiške i rukometnih veterana republike Makedonije.

Održan je tradicionalni maraton  sportaša iz Makedonije Nova Gradiška – Kruševo.   Turistička zajednica je ugostila pedeset sportaša iz Makedonije. Maraton od Nove Gradiške do Kruševa dug je 900 kilometara, otprilike 80 sati trčanja.

Manifestacija se organizira u suradnji s rukometnim veteranima Nova Gradiška. Zahvaljujući njihovoj suradnji i povezanosti sa sportašima iz Republike Makedonije Novu Gradišku svake godine posjeti 50-60 gostiju iz Makedonije što povećava promet u  ugostiteljskim objektima i povećava broj noćenja u našim smještajnim objektima.

 

DOČEK NOVE GODINE NA OTVORENOM


Doček Nove godine na otvorenom manifestacija je lokalnog karaktera. Uz Turističku zajednicu organizator dočeka je Agencija Novogradiško glazbeno ljeto.

Doček Nove godine na otvorenom organizira se u našem gradu  kao što se organizira i u svim gradovima diljem Hrvatske. Na dočeku se okupio veliki broj građana grada i okolnih mjesta, te uz vatromet, kuhano vino i dobru domaću glazbu i pozdravne riječi gradonačelnika ispratili smo staru i dočekali novu godinu.

 

MEMORIJALNI TURNIR U RUKOMETU „IVO PETRANOVIĆ“


Rukometni veterani Nove gradiške u sjećanje na Ivu Petranovića organizirali   su Veteranski turnir”Ivo Petranović”. Turnir je međunarodnog karaktera, a održava se u školskoj sportskoj dvorani Elektrotehničke škole.

Organizacija ovakvih turnira svakako se ubrajaju u sportske manifestacije, kada zahvaljujući ovom događaju budu popunjeni svi smještajni kapaciteti u gradu. Na turniru je sudjelovalo 150 sudionika iz Hrvatske i susjednih zemalja.

 

OLDTIMER SUSRETI


Održani su  15. Međunarodni susreti oldtimera. Sve je počelo u jutarnjim satima u prostoru HAK-a, a potom su stari limeni ljepotani zasjali na suncu u središtu grada uz izuzetno veliko zanimanje naših sugrađana i gostiju.  Na svečanosti otvorenja ovogodišnjeg 15. međunarodnog oldtimer susreta okupljenima su dobrodošlicu poželjeli dožupan Davor Vlaović, potom u ime TZ i čelnih ljudi grada, koji su s novogradiškim izaslanstvom u Herzogenaurachu na prvom dijelu programa obilježavanja 35. godina prijateljstva našega i spomenutog njemačkog grada, Ljiljana Siročić, voditeljica referade promotivnih aktivnosti TZ te na kraju i Krešimir Knežević, predsjednik novogradiškog Oldtimer kluba. Sudionici ovogodišnjih 15. međunarodnih oldtimer susreta prošli su 60-ak kilometara rute od Nove do Stare Gradiške, posjetili najprije tvrtku „Hladni val“ u novogradiškom Industrijskom parku, potom sudionike Olimpijade starih sportova u Gornjim Bogićevcima, zatim u Staroj Gradiški prostore bivšeg zatvora, a sve je završilo ponovno u Novoj Gradiški u Hotelu „Kralj Tomislav“ uz, već provjereno odličnu atmosferu i bogatu slavonsku gastro i eno ponudu.

 

UTRKA STARIH BICIKALA

 

Organizirana je 7. utrka starih bicikala u Novoj Gradiški. Vozilo se gradskim ulicama, ruta je bila duga oko sedam kilometara.

Ova  manifestacija okuplja veliki broj sudionika ne samo iz Hrvatske već i iz susjednih zemalja, stoga ima i međunarodni karakter. Turistička zajednica ovu manifestaciju prepoznaje kao vrlo značajnu iz više razloga: međunarodni karakter, veliki broj sudionika i gostiju, povećanje turističkog prometa, izuzetna promocija turističke ponude novogradiškog kraja.

 

FESTIVAL KAVE I SLAVONSKIH KOLAČA


Riječ je o istinski urbanom kulturno-turističkom sadržaju koji, uz promociju bogate povijesne baštine i pomalo zaboravljenih crtica iz prošlosti, za cilj, na prvom mjestu,  ima jačanje ugostiteljske ponude grada, ali i oživljavanje središnje ulice, Novogradiščanima omiljenog  Korza.

Uz kavu i tipične slavonske kolače, festival, svakom gostu i konzumentu nudi i servira i niz sjajno, sadržajno i marketinški, osmišljenih promotivnih pričica iz prošlosti grada. Uz Turističku zajednicu u ulozi glavnog organizatora, te Grad kao pokrovitelj, suorganizatori „Festivala kave i slavonkih kolača“ su Kavana „Exit“, „Cornerpub“, caffe i lounge bar „In“,Hotel „Kralj Tomislav“,Obrt za proizvodnju kolača „Mađarica“,te pekarnica i slastičarnica „Anton“.


 

SUSRET GRADSKIH GLAZBI U SELCU


Turistička zajednica grada Crikvenice organizira promenadne koncerte gradskih glazbi u Selcu i Crikvenici u vrijeme turističke sezone kako bi gostima ponudila zabavni program za vrijeme njihovog boravka na rivijeri. Cilj projekta je povezati udruge u kulturi iz Europe te gostima na moru  prezentirati  turističkom ponudu svoga kraja. Uz kulturno-umjetnički program kojeg je nositelj Gradska glazba Nova Gradiška predstavila su se kulturna događanja, gastronomska i ugostiteljska ponuda Brodsko- posavske županije.

 

NOĆ MUZEJA 2015.


Promet u Novoj Gradiški kroz povijest / IZLOŽBA

Izložba je predstavljala povijesni razvoj prometa u Novoj Gradiški u kojem je prikazan dolazak prvog automobila, razvoj prometa do 1945. godine, razvoj prometa do 1990. godine, promet u ratnim danima, razvoj benzinskih crpki, moto sporta, biciklizma, vozila u vatrogastvu i razvoj željeznice (organizatori su Oldtimer klub ˝Classic `99˝ Nova Gradiška i Turistička zajednica grada Nova Gradiška).

Related Post

CJELOVEČERNJI KONCERT

Autor - 05/12/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 5. prosinac 2015. – I ovaj 19. cjelovečernji koncert Gradske glazbe i njihovih gostiju potvrdio je i repertoarom…