BOLNICA NOVA GRADIŠKA – POBOLJŠATI VEĆ DOBRU SURADNJU S UDRUGAMA KOJE OKUPLJAJU ČLANOVE S RAZLIČITIM ZDRAVSTVENIM PROBLEMIMA

1151 0

NOVA GRADIŠKA, 7. veljače 2011. – Na radnom i konstruktivnom sastanku danas su u Općoj bolnici bile članice Udruge žena liječenih od bolesti dojke „Kap ljubavi“ i Udruge slijepih. Predvođene predsjednicama Ružicom Filković i Nevenkom Valešić. Cilj je bio poboljšati i unaprijediti već dobru suradnju. U razgovoru s ravnateljem dr. Zoranom

Jukićem i dr. Ljubom Ivošević-Pavić, predsjednicom Stručnog vijeća u Općoj bolnici dogovoreno je više značajnih aktivnosti koje će unaprijediti i olakšati zdravstvenu uslugu njihovim članovima.

 

Zahvala Bolnici i djelatnicima na dobroj suradnji

 

Zadovoljne smo sa suradnjom jer smo savki puta dobile liječnika kojega smo tražile. Uz to u bolnici koristimo i prostorije gdje se sastajemo i za to smo zahvalne dr. Jukiću jer nam je uvijek kada smo što tražile izašao u susret. Organizirale smo akcije, prikupljale sredstva i kupile dva aparata za bolnicu i potrebu nas žena. Danas smo dogovorile hitne intervencije i preglede u kratkom roku. Udruga će dostaviti popis svojih članica koje će moći u dogovoru s liječnicima i ravnateljem bolnice i obaviti hitne pretrage – kazala je Ružica Filković.

Na dosadašnjoj suradnji bolnici i njenim djelatnicima zahvalila je i Nevenka Valešić, predsjednica jedne od najaktivnijih novogradiških udruga koja okuplja slijepe osobe.

 

– Zahvaljujem se ravnatelju na ovom hvale vrijednom pozivu i Bolnici na dobroj suradnji. Danas smo ovdje da se sastanemo i vidimo kako da suradnju unaprijedimo i što se još može učiniti za naših 114 članova. Zatražile smo da se postave taktilne ploče za orjentaciju slijepih za vanjski i unutarnji prostor uz pomoć kojih će naši članovi lakša locirati put do bolničkih odjela i ambulanta. Hodajući po njima sa bijelim štapom oni će znati da su na pravom putu do određene ambulante. Vjerujem da će suradnja i dalje biti dobra sa vodstvom bolnice.

Problem je što oftalmološka ambulanta ima malo liječnika jer sada rade samo dvije liječnice. Dr. Capan je otišla u mirovinu i zahvaljujem joj u ime svih naših članova za višegodišnji trud i zalaganje da nam pomogne. Uvijek je za nas imala razumijevanje. Zadovoljni smo i angažiranjem sadašnjih liječnica. Gospodinu ravnatelju dr. Zoranu Jukiću predali smo zahvalnicu, što je jedna mala sitnica i zahvala s naše strane. Pokazujemo da mislimo o našim dobročiniteljima koji nam izlaze u susret – kazala je Nevenka Valešić.

 

 

Bolnica je već prihvaćala prijedloge udruga

 

– Udruge koje okupljaju osobe sa određenim zdravstvenim problemima su s nama u jednom uspješnom dugogodišnjem kontaktu. Nabrojao bih od udruge slijepih, udruge žena oboljelih od bolesti dojke „Kap ljubavi“, udruge ILKO i udruge oboljelih od muliple skleroze do Lige za borbu protiv raka, Udruge mentalno retardirane djece, Udruga dijabetičara i nekih drugih manje aktivnih udruga. Uprava i djelatnici u bolnici smatraju da nije dovoljan samo kontakt koji ostvarujemo u ordinaciji nego je potrebno tu suradnju proširiti i prema udrugama. Na taj način članovi udruge kada riješe neke svoje probleme izvan ordinacije i nama pomažu. S druge strane ukazuju nam na probleme koji su socijalne pa i psihičke naravi za ljude koji boluju od neke specifične bolesti. Često puta smo u organizacijskom pogledu promijenili sheme rada na upozorenje tih udruga. Navesti ću jedan dobar primjer Udruge dijabetičara koja nam je signalizirala novosti i kako dala prijedlog kako bolje organizirati službu za dijabetičare. Spomenuti ću gospodina Krešu Kopačija koji je preko udruge naš dugogodišnji suradnik. Njegova iskustva u radu udruge dijabetičara za nas su bila dragocjena.

Isto tako imamo dobru suradnju s Udrugom mentalno retardiranih osoba s kojom smo bili u Herzogenaurachu gdje smo išli upoznati se kako to u Njemačkoj rješavaju probleme koji proističu iz mentalne retardacije djece, kako se ona uključuju u život, odnosno kako se postavljaju zdravstvene ustanove naspram takve djece.

 

 

Trake vodilje za slabovidne osobe

 

Današnji povod dolaska članica udruge slijepih za mene je izuzetno drag jer sam u ime Bolnice primio jednu zahvalnicu za dosadašnju dobru suradnju. Zahvalnica je došla poštom i bio sam iznenađen i pozvao sam ih na sastanak da razmotrimo što konkretno možemo više napraviti za ovu udrugu i njene članove. I ono što oni traže mi ćemo u vrlo kratkom periodu ostvariti jer to nisu zahtjevni prijedlozi i ne traže puno materijalnih ulaganja, a njima će puno pomoglo. To znači bolja organizacija oko naručivanja pacijenata i postavljanje traka vodilja prema najčešćim odredištima za preglede, kao što su laboratorij, kirurška ambulanta, rendgen i drugo. Pitao sam ih da li postoje fizičke barijere i ako postoje mi ćemo ih ukloniti kao i one socijalne i psihičke. Civilizirano društvo se mjeri po tome koliko je otvoreno prema invalidnim osobama i invalidnosti kao pojavi. S pravom invalidne osobe očekuju budu ravnopravne osobe u društvu.

 

Ponovo ambulanta za bolesti dojke

 

Udruga „Kap ljubavi“ godinama s nama dobro surađuje. Ona je proistekla vremena dok smo imali ambulantu za bolesti dojke. Dolaskom kolege sa subspecijalizacije iz plastične kirurgije ta će ambulanta ponovo oživjeti i na taj ćemo način smanjiti potrebu odlaska u druge zdravstvene ustanove za liječenje bolesti dojke. „Kap ljubavi“ ima oko četrdesetak članica, nažalost ima veći broj žena koje boluju od te bolesti, ali ih je aktivno u udruzi oko 40. Njihovi zahtjevi isto tako nisu veliki. Traže da u onim momentima kada se nešto dramatično događa u zdravlju njihove članice da ubrzamo način naručivanja na one pretrage koje su specifično vezane za bolesti dojke. Mi ćemo to učiniti. Tu je doktorica Miroslava Hlinka koja je već s njima prije radila. Dolaskom kolege sa subspecijalizacije otvorit će se dijapazon i dijagnostički pretraga i terapeutskih zahvata tako da će broj pacijentica koje odlaze u druge bolnice biti znatno smanjen – izjavio je dr. Zoran Jukić.

 

U jednom danu svi pregledi i dijagnostičke pretrage

 

– Svakako da ću kao predsjednica Stručnog vijeća već na idućoj sjednici zamolit kolege za bolju suradnju s udrugama što znači da ćemo bit otvoreni u dijagnostici, u ambulantnim pregledima i pomoći da ne čekaju. Preko naše sestre voditeljice ili preko glavne sestre bolnice organizirati ćemo da u jednom dolasku mogu napraviti što više dijagnostičkih pretraga i pregleda. O tome ćemo informirat sve voditelje odjela, dijagnostičkih ambulanti i ambulanti za specijalističke preglede. Sve što je moguće za njih mi ćemo učiniti. Dati ćemo im ako treba i pratnju, što je ravnatelj danas također predložio. Imamo mlade sestre i tehničare koji su na stažu i koji će, uz prethodni dogovor, odvojiti toliko vremena koliko je potrebno da u jednom danu u što kraćem vremenu mogu obaviti sve dijagnostičke pretrage. Imat će svog voditelja koji će im pomoći da dobiju osjećaj da se o njima skrbimo i poklanjamo im više ljubavi i pažnje nego što je to bilo do sada. Mi smo humanisti i moramo pokazati taj humani poziv – rekla je dr. Ljuba Ivošević-Pavić.

 

Related Post

22 OTKAZA U BOLNICI

Autor - 19/06/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 19. lipanj 2012. – Najkasnije do četvrtka 22 djelatnika Opće bolnice Nova Gradiška dobiti će otkaz i naći…