BORBA PROTIV OVISNOSTI O ALKOHOLU, DROGAMA I IGRAMA NA SREĆU ZDRAV ZA 5

744 0

Priprema stručnih suradnika u nastavi za neposredan rad sa učenicima VIII., I. i II. razreda srednjih škola, u području prevencije ovisnosti o alkoholu, drogama i igrama na sreću

 

SLAVONSKI BROD, 12. ožujak 2014. – Danas je u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo brodsko-posavske županije u Slavonskom Brodu, u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Agencije za odgoj i obrazovanje te Službe prevencije Ravnateljstva policije, a u sklopu provedbe komponente III. preventivnog projekta „Zdrav za 5“održana je pripremna radionica namijenjena stručnim suradnicima u nastavi brodsko-posavske i požeško-slavonske županije.

 

Cilj spomenute radionice, koju je pohađalo preko 80 sudionika, je priprema stručnih suradnika u nastavi za neposredan rad sa učenicima VIII., I. i II. razreda srednjih škola, u području prevencije ovisnosti o alkoholu, drogama i igrama na sreću.

 

U samoj pripremi stručnih suradnika i upoznavanju s ciljevima i svrhom Projekta Zdrav za 5, sudjelovali su stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ministarstva zdravlja te Službe prevencije Ravnateljstva policije.

 

Naime, 10. veljače 2014. godine, ministri zdravlja, zaštite okoliša i prirode, unutarnjih poslova te znanosti, obrazovanja i sporta potpisali su zajednički Sporazum o suradnji u provedbi preventivnog projekta „Zdrav za 5“ za školsku godinu 2013./2014.

 

Novina ovog Sporazuma u odnosu na onaj prethodni iz 2012./2013. je da se njime u Projekt priključilo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. No, osim toga, nadležna Agencija za odgoj i obrazovanje uvrstila je nacionalni preventivni projekt „Zdrav za 5“ u curriculum Zdravstvenog odgoja odnosno Nastavni plan i program zdravstvenog odgoja, modul Prevencija ovisnosti.

 

Na taj način, u provedbu zdravstvenog dijela Projekta točnije u neposredan rad sa učenicima, pored djelatnika županijskih zavoda za javno zdravstvo, uključili su se stručni suradnici u nastavi čime je Projekt dobio na dodanoj vrijednosti.

 

Projekt „Zdrav za 5“ provodi se već drugu školsku godinu za redom, točnije od listopada 2012. godine, a u prvoj godini provedbe edukativnim aktivnostima bilo je obuhvaćeno gotovo 14 tisuća učenika VIII., I. i II. razreda srednjih škola diljem Hrvatske.

 

Preventivni projekt usmjeren je na prevenciju ovisnosti te zlouporabe alkohola, droga, igara na sreću, jačanje svijesti o potrebi zaštite okoliša te općenito jačanje međusektorske suradnje.

 

U provedbi Projekta u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske, osim djelatnika županijskih zavoda za javno zdravstvo i stručnih suradnika u nastavi, sudjeluju i policijski službenici za prevenciju policijskih uprava.

 

Autor Antun Jakobović PUBP

Related Post

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Autor - 10/06/2016 0
SLAVONSKI BROD – 8. lipnja 2016. godine u prostorijama Lovačkog saveza Brodsko-posavske županije potpisano je preostalih pet ugovora o produljenju…

PREVENTIVNA RADIONICA

Autor - 12/06/2014 0
Dana 11. lipnja, s početkom u 13 sati, u Slavonskom Brodu, u Osnovnoj školi „Antun Mihanović“, provedena je interaktivna radionica…