BORODSKO POSAVSKA ŽUPANIJA

972 0

SLAVONSKI BROD, 21. ožujak 2016. – Veleposlanik Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Ilir Melo sa suradnicima gostovao je danas, u svrhu nastupnog posjeta, u Brodsko-posavskoj županiji.

Veleposlanik je najprije posjetio gradsku upravu Grada Slavonskog Broda, da bi se nakon toga susreo i sa županijskim čelništvom. Uz predstavnike Brodsko- posavske županije, na čelu sa županom Danijelom Marušićem,sastanku su nazočili i počasni konzul g. Basri Haliti, g. Ivi Permeti.i g. Luis Vorfi u ime Vleposlanstva Albanije u RH, kao i predstavnik albanske nacionalne manjine grada Slavonskog Broda g. Nuri Ziberi

 

Kako se radi o nastupnom posjetu, ovom prilikom predstavljene su općenite i potencijalne mogućnosti suradnje na regionalnoj razini, koje bi trebale biti konkretiziranane na slijedećem sastanku na kojem bi nazočili i predstavnici albanskih tvrtki zainteresiranih za suradnju.

 

Po riječima pročelnika upravnog odjela za gospodarstvo Stjepana Bošnjakovića, iako je uspostavljena određena suradnja s Republikom Albanijom, izvoz u tu zemlju iznosi samo 1,1%. No, ono, što županija ima za ponuditi za daljnje vidove suradnje su metaloprerađivačka i drvno prerađivačka industrija. U slučaju metaloprerađivačke industrije, govorimo konkretno o tvrtki Đuro Đaković, dok se drvnoprerađivačka bazira na malim i srednjim proizvođačima. Potencijalna suradnja može se otvoriti i na polju prehrambene, kemijske i tekstilne industrije, kao i po principu ulaganja u gospodarske zone.

Po riječima albanskog Veleposlanika, Albanija je u ovome trenutku najviše zainteresirana za suradnju na području izgradnje infrastrukture, koju, uz izvoz gotovih proizvoda i prijenos tehnologija, nudi tvrtka Đuro Đaković Montaža, kako zbog blizine zemalja u regiji, tako i zbog lakše komunikacije. Posebno su zainteresirani i za područje razvoja energetskih potencijala, a u kontekstu navedenog, i razvoja Jadransko – jonske inicijative.

 

Župan Danijel Marušić, u svojstvu člana Odbora regija pri Europskoj uniji, rekao je kako će u svom daljnjem radu inzistirati upravo po tom pitanju, jer, po njegovim riječima, mnoga izvješća zemalja regije o kojima je imao prigodu raspravljati, Albanija ima najpotpunija i najkonkretnija rješenja po pitanju europskih projekata i suradnje s državama u regiji. Prilikom svog izlaganja, župan Marušić dodao je i to kako je, unatoč malom broju pripadnika albanske nacionalne manjine na području BPŽ, njihov rad i djelovanje oduvijek obogaćivao našu kulturu, te davao nemjerljiv doprinos na poticanju multikulturalnosti općenito.

„Albanski narod, i sam ima bogatu tradiciju i kulturno naslijeđe, a u neku ruku dijelimo i slična iskustva iz novije svjetske povijesti u borbi za samostalnost i neovisnost. Stoga je vidljivo i ovo neraskidivo prijateljstvo i suradnja dvaju naroda i na međunarodnoj i regionalnoj političkoj sceni”- dodao je Marušić.

 

Bez obzira što je pitanje suradnje dviju država, u nadležnosti međudržavne politike ,ovakvi sastanci su iznimno korisni, pošto razne tvrtke obaju država traže upravo regionalan pristup. O tome će se, kako je najavljeno raspravljati na budućim, konkretiziranijim sastancima

Related Post