NASTUPILE SAMO DVIJE EKIPE: Ekipa OŠ „Antun Mihanović“ prva u natjecanju prve pomoći

823 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 7. ožujka 2020. – Danas je u Društvenom domu u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška i potporu Grada Nova Gradiška održano 22. lokalno natjecanje ekipa prve pomoći mladih Crvenog križa s područja Nove Gradiške i okolnih općina. Na natjecanju su sudjelovale samo dvije ekipe u kategoriji podmlatka iz osnovnih škola „Antun Mihanović“ Nova Kapela – Batrina i Dragalić.

Manekeni za realistični prikaz ozljeda bili su učenici OŠ «Mato Lovrak» iz Nove Gradiške, a sudci liječnici, predavači prve pomoći, nastavnici, profesori i aktivisti Crvenog križa.

Prvo mjesto osvojila je ekipa OŠ „Antun Mihanović“, (mentor Josipa Tomičić ) u sastavu:
Lucija Trubić (vođa ekipe) i Nikola Omerović, Bernarda Didović, Laura Badanjak i Maja Perić (članovi ekipe), te Valent Petranović (rezerva).

Drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ Dragalić, (mentor Ksenija Bokulić) u sastavu: Petra Šupica (vođa ekipe), Slavko Sudar, član, Iva Čorković, Sara Vrbanić i Teo Bunjevac (članovi ekipe), te Vanesa Mihalić (rezerva).

Ekipe su pokazale zavidno teoretsko i praktično znanje u pružanju prve pomoći.

Prvoplasirana ekipa OŠ „Antun Mihanović“ natjecat će se na Međužupanijskom natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa koje će se održati 4. travnja 2020. g. u Požeško-slavonskoj županiji u Pleternici.

-Nažalost ove smo godine imali samo dvije ekipe. Sjećamo se vremena kada je bilo po 12 i 13 ekipa. Ove su godine trebale biti četiri, a prije nekoliko dana otkazala je jedna ekipa mladeži, a druga se ne može sama natjecati. Moramo kontaktirati sa svim školama i na sastanak zvati ravnatelje jer smatramo da svaka škola mora svake godine imati barem jednu obučenu ekipu i jednog nastavnika mentora.
Svaka škola ima službe koje organizira Stožer za zaštitu i spašavanje, a Crveni križ je dio tog stožera. Idemo na pokazne vježbe na koje dovodimo djecu iz drugih škola. To ubuduće nećemo činit jer smatramo da svaka škola mira imati svoju ekipu – kaže Franjo Pavlović, ravnatelj Gradskog društva CK i dodaje da ne zna otkuda takva nezainteresiranost. Iako više u školama nema planiranih stanica čudi ga i pita se zašto nema volonterstva.

-Grad Nova Gradiška će i ubuduće davati potporu ovom natjecanju jer je iznimno bitno u današnje vrijeme educirati što veći broj, kako odraslih, tako i djece u pružanju prve pomoći kako bi znali na licu mjesta pružiti prvu pomoć unesrećenima i spasiti nečiji život. Zato su upravo ovakva djelovanja mladeži Crvenog križa veoma bitna. Vidjeli samo da su ove godine gradske osnovne i srednje škole malo zakazale. Ne znam što je tome razlog, ali treba ih pokušati animirati i organizirati da se uključe i vrate u okvire koji su bili prije nekoliko godina. Ne samo u pružanju prve pomoći, jer aktivnosti mladeži Crvenog križa su brojne. Djeca koja su u njima, bilo bi dobro da senzibiliziraju svoje prijatelje iz razreda i svojim primjerom im pokažu koliko je bitno, humano i važno naučiti kako nekome pomoći i pružiti prvu pomoć – kazala je Mihaela Đeraj, voditeljica gradskog Odsjeka za društvene djelatnosti.

Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška svim se sudionicima zahvaljuje na sudjelovanju, a prvoplasiranoj ekipi i njihovoj mentorici želi uspjeh u daljnjem natjecanju.

 

 

Related Post

DAN BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

Autor - 15/04/2015 0
SLAVONSKI BROD – Povodom 15. travnja-Dana Brodsko-posavske županije i 22. godišnjice postojanja i djelovanja predstavničke i izvršne vlasti na ovim…