MARIJA BRADAŠIĆ MIKOLČEVIĆ: I očevima čije su supruge na porodiljni otišle kao nezaposlene treba omogućiti da dobiju porodiljnu naknadu

563 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 8. ožujak 2020. – Danas je 8. ožujak Međunarodni dan žena, dan kada se, kako kaže naša sugovornica Marija Bradašić Mikolčević, predsjednica Foruma žena novogradiškog SDP-a, u javnosti lijepo priča i ženama, borbi za prava žena i njihovom položaju u društvu.
O ženskim pravima i solidarnosti među ženama, nasilja nad ženama, zapostavljanja žena i neadekvatnog priznavanja njihovog rada i doprinosa u razvoju društva opet najviše govore same žene. Govore i o potrebi da se žene još uvijem moraju boriti za svoja prava.
Zakonski okviri često ne idu na ruku ženama, a u njenom slučaju koji ćemo navesti ni obitelji. Treba reći da sve što je vezano za ženu, vezano je i za obitelj, jer žena, kako se to često zna reći, drži tri kuta u kući.
Trenutno je u saborskoj proceduri rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Na temelju svog primjera što bi u prijedlog zakona trebalo dodati govori mlada učiteljica Marija Bradašić Mikolčević, koja je u školama radila tek povremeno i dijelila sudbinu brojnih nezaposlenih u traženju stalnog zaposlenja. Postala je i majka u trenutku kada nije bila zaposlena i tu nastaje njen problem kada je u pitanju rodiljna naknada.

-Bila sam na porodiljnom, dobila priliku zaposlila se i ostavila s osmomjesečnu bebu na čuvanje roditeljima i mužu u nadi kako će moj suprug moći preuzeti porodiljnu naknadu. Međutim, zakonski mi to pravo ne možemo koristiti jer sam na porodiljni otišla kao nezaposlena pa se podrazumijeva da ću cijelu godinu biti sa bebom. Bilo je to poprilično razočarenje. Stavljena sam u poziciju svih majki koje primaju naknadu od 2.300 kuna i koje kada dobiju priliku i zaposle se gube pravo na naknadu, a otac koji će se brinuti o djetetu nema pravo na naknadu. Imam supruga koji bi to želio, međutim sustav nam to ne dozvoljava.
U saborskoj proceduri je rasprava i izmjenama o rodiljnim naknadama. Drago mi je što će se omogućiti zaposlenim ženama da se ne moraju nakon šest mjeseci se vraćati na radno mjesto nego iz pristojnu naknadu ostajati sa svojim djetetom. Međutim, postavlja se pitanje što sa majkama koje nemaju tolike plaće i nisu bile zaposlene i primaju naknadu od 2.300 kuna. Smatram da bi u slučaju da se mogu zaposliti trebalo omogućiti očevima da skrbe o djetetu i dobiju naknadu. To je sada jedan od primjera kako žene ne poticati na rad i zapošljavanje – kaže Marija Bradašić Mikolčević.

Related Post

Dan bez mobitela u prometu

Autor - 21/10/2018 0
Autor brodsko-posavska policija Cilj kampanje je osvješćivanje  i smanjenje prometnih nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela od strane sudionika u prometu (vozača…