Mobilnost budućnosti : Bosch i Daimler zajedno razvijaju potpuno automatizirani sustav bez vozača

1057 0

 

Savez za razvoj želi plasirati sustav za potpuno automatizirana vozila bez vozača na tržište do početka sljedećeg desetljeća.

Ciljevi uključuju razvoj i pokretanje sustava spremnih za proizvodnju s

pomoću kojih će automatizirani gradski taksiji prometovati po gradovima.

Stuttgart, Njemačka – Bosch i Daimler surađuju da bi unaprijedili razvoj potpuno automatiziranih vozila bez vozača. Te su dvije tvrtke sada dogovorile uspostavu saveza za razvoj usmjerenog na uvođenje sustava za potpuno automatizirana vozila (razina 4 SAE) bez vozača (razina 5 SAE) u uporabu na gradskim ulicama do početka sljedećeg desetljeća. Cilj im je zajednički razviti softver i algoritme za autonomni sustav vožnje. U okviru projekta upotrijebit će se sveobuhvatna stručna znanja o vozilima tvrtke Daimler, vodećeg svjetskog proizvođača automobila vrhunske klase, u kombinaciji sa stručnim znanjima o sustavima i sklopovlju tvrtke Bosch, najvećeg svjetskog dobavljača dijelova za motorna vozila. Sinergije koje iz toga proizađu usmjerit će se u što raniju pripremu te tehnologije za proizvodnju.

Vozilo dolazi k vozaču

Promoviranjem sustava za potpuno automatizirana vozila bez vozača za gradsku vožnju, Bosch i Daimler nastoje poboljšati tok gradskog prometa, povećati sigurnost na cesti i pružiti važan element za promet budućnosti. Ta će tehnologija među ostalim povećati privlačnost dijeljenja automobila. Ljudima će se omogućiti da optimalno iskoriste vrijeme koje provode u automobilima, te će se osobama koje ne posjeduju vozačke dozvole ponuditi novi načini mobilnosti. Glavni je cilj projekta pripremiti sustav vožnje za proizvodnju, kako bi vozila mogla potpuno autonomno prometovati po gradovima. Polazi se od ideje da će vozila dolaziti k vozačima, a ne obrnuto. U unaprijed određenim gradskim područjima ljudi mogu praktično upotrebljavati svoje pametne telefone da rezerviraju uslugu dijeljenja automobila ili da po njih dođe automatizirani gradski taksi spreman da ih odveze na željeno odredište. ( Kristina Šperanda-Ferenc)

Related Post