BROĐANI OPET TEŠKO DIŠU – ŽUPAN UPOZORAVA I TRAŽI PODUZIMANJE UČINKOVITIH MJERA I ČIST ZRAK

1143 0

SLAVONSKI BROD, 18. siječanj 2011. – Uz sjednicu Županijskog stožera zaštite i spašavanja koja će se održati u srijedu na kojoj će se raspravljati o zagađenosti zraka u Slavonskom Brodu uzrokovanog štetnim spojevima iz bosanskobrodske Rafinerije nafte, župan Marušiću putio je i dopis načelniku Općine Brod Milovanu Čereku. Prenosimo

ga u cijelosti.

 

“Poštovani gospodine načelniče,

U Slavonskom Brodu i susjednim naseljima bilježimo odstupanja od granične i tolerantne vrijednosti za plin sumporovodik (5 puta) u 2010. i 2011. i prvi puta odstupanje od granične vrijednosti za plin sumpor-dioksid u 2011. godini, a izvor zagađenja je Rafinerija nafte Brod u Republici Bosni i Hercegovini, Republika Srpska.

Prekoračenja se evidentiraju putem mjerne postaje državne mreže u Slavonskom Brodu na kojoj se objavljuju podaci o kakvoći zraka, dostupni svakom građaninu i drugoj osobi koja to želi. Displey je postavljen na ulazu u zgradu Brodsko-posavske županije, Ulica Petra Krešimira IV br. 1, Slavonski Brod, dakle u centru grada, a isti podaci objavljuju se i na službenoj web stranici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Situacija je vrlo ozbiljna i zabrinjavajuća, jer su nam poznate posljedice koje spomenuti plinovi izazivaju po zdravlje građana, a nerijetko uzrokuju i neizlječive bolesti. Nisu samo u pitanju zdravstveni problemi građana Slavonskog Broda, već i građana s druge strane Save – Broda i susjednih naselja u Republici Bosni i Hercegovini. Upravo ta činjenica nalaže nam konstruktivnu suradnju i djelovanje, jer zagađeni zrak ne bira žrtve i svi smo mi potencijali bolesnici.

 foto: sbonline

 

Stoga, svako u okviru svojih kompetencija, treba djelovati i tražiti učinkovita rješenja, odnosno predlagati preventivne mjere, kako bi se izbjegle nemile posljedice. Evidentno je da se ovdje radi o problemu dviju susjednih država i da nadležne državne institucije problem moraju zajednički rješavati, a na nama je da ih potičemo i tražimo urgentno djelovanje u ime svih svojih sugrađana.

Kao župan Brodsko-posavske županije u više navrata o ovoj situaciji informirao sam Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske, izravno i putem Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Za sada bez većih rezultata, jer za rješenje mora postojati obostrana želja dviju država i postupanje sukladno potpisanim međudržavnim ugovorima i sporazumima.

Stoga Vas molim i ponovno sugeriram da i Vi, u ime građana Broda, obavijestite nadležne državne institucije Bosne i Hercegovine objektivno i nepristrano o stvarnom stanju vezano za rad Rafinerije nafte u Brodu, koja očito ne poduzima konkretne mjere radi sprječavanja ispuštanja opasnih plinova. A o kojim je mjerama riječ, struka je već rekla i iste su zapisane u studijama zaštite okoliša, bez kojih po međunarodnim propisima ovakve proizvodnje ne smiju raditi.

 

Također sugeriram i da Vi, kao načelnik Općine, putem svojih medija upoznate građane s problemom zagađenja zraka i tako uz njihovu pomoć potaknete nadležne institucije na obveznu suradnju sa svim državnim i međudržavnim tijelima, kako bi ovaj problem bio uspješnije rješavan. (bpz)

 

S poštovanjem,

Ž U P A N

Danijel Marušić, dr.vet.med.

foto: M. Vrkljan

Related Post