BRODSKO POSAVSKA ŽUPANIJA

2840 0

Slavonski Brod, 19. kolovoza 2016. – Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj Nj. E. g. Andrew Stuart Dalgleish, posjetio je danas Brodsko-posavsku županiju

i tom prilikom susreo se s županom Danijelom Marušićem i njegovom zamjenicom Dunjom Magaš na kratkom radnom sastanku. Veleposlanik Dalgleish naglasio je kako je ovo njegov prvi nastupni posjet kao i prvi susret s nekim od hrvatskih župana, stoga su ga najviše zanimale teme s područja gospodarstva, konkretnije o mogućnostima koje Brodsko-posavska županija može ponuditi budućim ulagačima.

 

Župan Marušić pojasnio je kako se unatoč nepovoljnoj ekonomskoj situaciji u županiji , nastoji stvoriti povoljna klima za domaće i strane investitore. Naglasio je kako je od 36000 zaposlenih osoba u županiji, 80% zaposleno direktno u gospodastvu, dok je ostalih 20% zaposleno u tercijarnim zanimanjima. Otvaranje novih radnih mjesta za sve dobne skupine županija je nastojala potaknuti otvaranjem raznih kreditnih linija za poduzetnike sa subvencioniranim kamatama i organiziranjem raznih radionica za obučavanje i osposobljavanje malih i srednjih poduzetnika. Župan Marušić posebno je istaknuo potencijale u metalopreradživačkoj, drvnopreradživačkoj i kemijskoj industriji, te kao pozitivne primjere naveo tvrtke Chromos svjetlost iz lužana, tvrtku Slavonija Slad koja pivarskim sladom opskrbljuje sve pivarske tvrtke s područja hrvatske i brojne s područja Europe. Dodao je i to kako je tvrtka Simplex za proizvodnju i ugradnju dizala proglašena naboljom tvrtkom u RH po svim pokazateljima. Najveći potencijal za daljnja ulaganja, istakuo je župan, su gospodrske zone poput Industrijskog parka u Novoj Gradiški, pa i buduća Luka Brod.

Veleposlanik Dalgleish istaknuo je kako je njegova želja što bolje upoznati Republiku Hrvatsku i njene jedinice lokalne samouprave kako bi na licu mjesta mogao vidjeti sve okolnosti, te na neki način posredovati između britanskih ulagača i hrvatskih potencijala. Iz mnogih izvora je, kako kaže, čo kakoHrvatska nije zahvalno tržište, no sam se uvjerio u suprotno vidjevši da u Hrvatsku ulažu brojne članice Europske unije.

 

Na sastanku je zaključeno kako su najveće prepreke za buduće ulagače birokratske prirode na državnoj razini, koje usporavaju proces izdavanja raznih dozvola i dokumentacije, a za županije parafiskalni nameti koji onemogućuju daljnji razvoj u gospodaskom smjeru pa tako i u privlačenju investitora. Naglašena je i potreba decentralizacije na svim razinama koja bi omogućila stvaranje povoljnije gospodarsko ekonomske klime.

 

Veleposlanik Dalgleishu sklopu svog današnjeg posjeta, nazočit će i „STEMauto” – radionici robotike koja će se u 15, 00 sati održati u prostorijama Gradske knjižnice Slavonski Brod.

Related Post