BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA: Počela energetska obnova škola

1032 0

Autor bpz.hr

Sredstva su odobrena OŠ  „Ivan Filipović” Velika Kopanica, „Mato Lovrak” Nova Gradiška, „Josip Kozarac” Slavonski Šamac, „M.A. Reljković” Bebrina, „A.Starčević” Rešetari, „Ivan Goran Kovačić” iz Starog Petrovog Sela, osnovne škole iz Okučana i Oprisavaca, te Srednju školu „Antun Matija Reljković” iz Slavonskog Broda.

SLAVONSKI BROD – Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrili su Brodsko-posavskoj županiji 27 milijuna kuna za energetsku obnovu školskih objekata.

Krajem prošle godine u Velikoj vijećnici županijske uprave, uz nazočnost predstavnika Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, župan Marušić potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020., za energetsku obnovu devet škola s područja Brodsko- posavske županije. Sredstva su odobrena za osnovne škole „Ivan Filipović” Velika Kopanica, „Mato Lovrak” Nova Gradiška, „Josip Kozarac” Slavonski Šamac, „M.A. Reljković” Bebrina, „A.Starčević” Rešetari, „Ivan Goran Kovačić” iz Starog Petrovog Sela, osnovne škole iz Okučana i Oprisavaca, te Srednju školu „Antun Matija Reljković” iz Slavonskog Broda.

U ovome trenutku osam projekata je prošlo postupak nabave, te je u tijeku početak radova na energetskoj  obnovi pojedinih objekata.

Danas je Slavonskom Šamcu potpisan Ugovor o energetskoj obnovi Osnovne škole „Josip Kozarac” Slavonski Šamac, čime su započeli radovi vrijedni ukupno 633.375,25 kn. Projekt se provodi sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-20120., Prioritetnoj osi 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, Investicijskom prioritetu 4c Podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenje OIE u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade i u stambenom sektoru te Specifičnom cilju 4Ci Smanjenjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora.

Obnovom energetske funkcionalne cjeline projektirana je ušteda toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta od 79,00%.

Dodijeljena bespovratna sredstva za ovaj projekt iznose 618.860,49 kuna, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.  Potpisom ugovora koji su u ime Brodsko- posavske županije potpisali župan Marušić, a u ime izvođača radova direktor tvrtke Iver d.o.o. Ivan Dumančić, škola u Šamcu iduću će školsku godinu dočekati potpuno energetski obnovljena. Potpisu Ugovora i uvođenju izvođača u rad, uz ravnateljicu škole Branku Vučić, nazočili su i zamjenik župana Damir Mirković i resorna pročelnica Anica Vukašinović.

Related Post