Brodsko-posavska županija potiče darovitost učenika

357 0

Održana završna konferencija projekta “Eureka – rad s darovitom djecom”
Slavonski Brod, 27. ožujka 2019. Završna konferencija projekta „Eureka – rad s darovitom djecom” održana je danas u Velikoj vijećnici županijske uprave. Riječ je o projektu vrijednom 966.017,85 kuna, financiranom iz Operativnog programa učinkovitosti ljudskih potencijala Europskog socijalnog fonda koji je Brodsko-posavska županija provodila zajedno s partnerima, odnosno šest srednjih i četiri osnovne škole s područja županije: Gimnazija Matija Mesić, Gimnazija Nova Gradiška, Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti, Srednja medicinska škola, Srednja škola Matije Antuna Reljkovića, Tehnička škola, Osnovna škola Ivan Filipović, Osnovna škola Mato Lovrak, Osnovna škola Vjekoslav Klaić, Osnovna škola Ivan Meštrović, a kao partner na projektu sudjelovala je slavonskobrodska tvrtka Infolink d.o.o..
Ciljeve projekta, aktivnosti i očekivane rezultate projekta predstavila je resorna pročelnica Anica Vukašinović , predstavnike obrazovnih institucija, ravnatelje škola, okupljene nastavnike, profesore i učenike pozdravili su zamjenik župana Damir Mirković i Mirela Brechelmacher direktorica Javne ustanova za razvoj Brodsko- posavske županije CTR koja je radila na pripremi ovog projekta.
Ovaj projekt omogućio je kvalitetan i individualan rad s darovitom djecom, jer je postojeći sustav prilagođen prosječnim učenicima. Rad s darovitom djecom uspješno rješava sustavno identificiranje i individualizirani rad s darovitom djecom. Odabirom učenika i odgojno obrazovnih djelatnika u 10 osnovnih i srednjih škola BPŽ i nastavkom aktivnosti iz prijašnjih projekata slične tematike (STEM genijalci) ojačani su kapaciteti projektnih partnera za prepoznavanje i rad s darovitim učenicima u STEM i ICT područjima znanosti (preduvjet za njihov daljnji akademski razvoj).
U sklopu projekta, proveden je proces identifikacije kojem je cilj bio detektirati 120 darovitih učenika u 10 škola partnera, a tijekom dvije školske godine testirano ih je 600. Testirane su visoke kognitivne sposobnosti, razina kreativnosti i osobine ličnosti odnosno motivacija.

Provedba se odvijala u tri etape:
1. nominacija – sociometrijski postupak za učenike, te odabir nastavnika STEM i ICT područja,
2. testiranje općih sposobnosti – selekcija učenika koji su postigli iznadprosječan rezultat
3. testiranje kreativnosti i procjena osobina ličnosti – završni kriteriji u procesu identifikacije

Rezultati identifikacije poslužit će kao smjernice za izradu web portala za darovite učenike, nastavnike i stručne suradnike kao i individualiziranih programa za darovite učenike

Related Post